bokrecensioner boktips

Fru Freud och jag

Författare: Anna Lytsy
Genre: Roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185505845


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fru Freud och jag är en historia i romanform om en kvinna i 30-årsåldern som lever i ett stormigt förhållande med konstnären Leo. Relationen präglas av ständiga sammandrabbningar och starka återföreningar. Det kvinnliga berättarjaget kämpar för att känna sig som en hel människa och kvinna tillsammans med Leo som hon uppfattar som sin andra hälft, men det erotiskt laddade växelspelet mellan närhet och avståndstagande får med tiden ett allt högre pris. För att försöka reda ut sitt liv söker hon sig till psykoanalysen och under sju långa år går hon till fru Freud fyra gånger i veckan. Efter några år i psykoanalys får hon en kvinnlig arbetskamrat, Nika. Förälskelsen är omedelbar och de erotiska mötena himlastormande. I samma veva blir hon gravid med Leo. De ständigt upprepade, livsnödvändiga besöken hos fru Freud blir viktigare än någonsin för att försöka förstå och hantera det som sker. Samtidigt tar sig analysen en ny vändning: såväl berättarjaget som fru Freud får anledning att ifrågasätta sina invanda föreställningar om sexualitet och kvinnligt begär. Och långsamt finner jaget vägen till ett fullödigt liv där både kärlek, sex och föräldraskap får plats.
Fru Freud och jag är en klassisk utvecklingsroman om ett jag som är med om livsavgörande händelser och förändras på vägen. Samtidigt är boken en initierad inifrånskildring av en psykoanalys och av det mirakel som en sådan kan vara på en människas vandring från att vara desperat sökande till att känna sig hel.
Fru Freud och jag är en stark, smärtsam och bitsk roman, på en gång en kärleksförklaring till och ett lustmord på psykoanalysen.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fru Freud och jag :
2010-01-07 15:46
En intressant roman om ett (eller två) ämnen som jag inte finner särskilt intressanta. Men Lytsy skriver på ett medryckande sätt och det var roligt att läsa "Fru Freud...". Jag är glad att hon lyckas framställa psykoanalys på ett såpass nyanserat sätt, ofta kan det vara nästan religiöst hyllande, så icke här. Men ujjj vad jag blir trött på alla drömtydningar.. det finns ju i litteraturen lite varstans.

Och sen kärlekshistorien. Ja, den var väl fin, men att det ska vara så SPECIELLT alltihop.. Hm.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fru Freud och jag
Liknande böcker:
Eldsjäl
 A. Åhman
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en