bokrecensioner boktips

Presidentens hustru

Originaltitel: American Wife
Författare: Curtis Sittenfeld
Genre: Roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9146219986


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Rakbladsvass och rolig roman om den amerikanska överklassen

Alice är en försynt och väluppfostrad flicka från en småstad i Wisconsin. En tragisk olyckshändelse när hon är sjutton år skakar hennes idylliska värld och kommer att för alltid prägla hennes livsinställning. När hon tio år senare möter den sorglöse, charmige och festglade Charlie Blackwell faller hon till sin egen stora förvåning för honom. Charlie är den förmögne sonen i en stor och välkänd republikansk släkt, själv är Alice en engagerad skolbibliotekarie och en övertygad demokrat, nöjd med sitt stillsamma liv. De gifter sig och hon försöker att vänja sig vid den Blackwellska klanens ambitioner och självtillräcklighet, men känner sig främmande för de märkliga traditioner som utspelas på deras exklusiva sommarresidens och country club. När Charlie så småningom blir president hamnar Alice i en situation hon aldrig ens drömt om, i en ställning med makt och inflytande, privilegier och skyldigheter. Och när Charlies kontroversiella andra omgång i Vita huset tar sin början tvingas Alice till sist ta itu med motsättningarna i sin tillvaro. Hur kan hon älska sin man trots att hon i grunden ogillar det han står för? Vad ska hon göra när hennes privata jag nu hamnat i direkt konflikt med rollen som Amerikas första dam?

Med sin drastiska humor och sin känsla för detaljer fångar Curtis Sittenfeld på kornet den amerikanska överklassen.

Presidentens hustru är, liksom författarens tidigare romaner, en berättelse om klass, förmögenhet och ras, men främst är det en kärlekshistoria. Romanen bygger delvis på presidenthustrun Laura Bushs liv, vilket gjort den mycket kontroversiell och omdiskuterad i hemlandet USA.
Medelbetyg: 4,25 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Presidentens hustru :
2009-10-23 10:14
Fascinerande och intressant läsning. Ett psykologiskt porträtt av en amerikansk First Lady och ett samhällssystem. I fem kapitel speglas olika tidsperioder i hennes liv. Första hälften av romanen är oerhört roande och rörande. I den andra delen blir det i min smak lite för mycket politik och moraliska grubblerier,men det ger en intressant inblick i amerikansk inrikespolitik. Det finns mycket att säga om romanen och jag måste absolut läsa om den. USA har fått en ny Oates, fast roligare.
Betyg 5
2010-03-18 08:10
Mer än 600 sidor ren läsglädje. När jag börjar läsa boken vet jag inte att den är en fantasi om Laura Bush (på engelska är titeln American Wife), och till en början känner jag ingen större intresse i henne. Men boken är rakt igenom fänglsande, och när en bild tonar fram av presidentens hustru som en intelligent, känslig och mycket eftertänksam kvinna, blir jag faktiskt också intresserad av Laura Bush.
Betyg 4
2010-05-03 14:30
Bitvis intressant men mest lång och omständlig
Betyg 2
2010-05-26 20:42
Ren njutning från första till sista sidan. Att det är en fiktiv berättelse som handlare om en verklig person väcker naturligtvis funderingar om vad som är verkligt eller påhittat. Boken har en varm ton och det flyter på lätt i läsningen.
Betyg 5
2011-03-13 19:34
Curtis Sittenfeld kan inte skriva en dålig bok vad mig beträffar. Det första kapitlet var det bästa och en njutning att läsa. Boken faller lite i andra halvan eller det är jag som inte är så intresserad i den amerikanska politiken. Alice Blackwell tycker jag mycket om. Att hon är en bokälskare har avgjort saken.
Betyg 4
2012-02-11 09:25
Jättebra bok som delvis bygger på presidentparet Bushs liv. Sittenfield skriver verkligen bra. Mycket igenkänning i resonemang och tankar kring familjeliv och relationer.
Betyg 5
2016-03-14 06:03
En fantastiskt bra bok, jag har läst i en klass för sig som också var väldigt bra men presidentens hustru slår den med häst längder. Det är de små rörelsen i en dans som gör dansen vacker och samma ör det i denna bok, det är de små antydningar som fick mig att älska denna bok. En beskrivning av en fin flicka ,Alice hade kunnat vara tråkig men i verkligheten finns inga tråkiga människor då våran psyke är komplex och full av dålda hemliga vrå. Att historien bygger på den förra president hustru Laura Bush gör boken ännu mer intressan .
Betyg 5
Liknande böcker:
Mamma i soffa
 J. Virdborg
Quichotte
 S. Rushdie
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz
Nattavaara
 T. Engström