bokrecensioner boktips

Förnuft och känsla

Författare: Jane Austen
Genre: Klassiker
Ämnesord: kärlek
Utgivningsår: 1811
ISBN: 9127056511


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jane Austens romaner har blivit omtyckta dels för sin humor och sin lätta ironi, dels för att de upplevts som så verklighetstrogna skildringar av Austens egen tid. Men hennes romaner präglas också av ett underliggande allvar och en allmängiltighet som gjort dem tidlösa. Nästan samtliga av hennes större romaner har filmatiserats och bland dem gjorda på senare år utmärker sig filmatiseringen av Förnuft och känsla med Emma Thomson.

Förnuft och känsla handlar om systrarna Ellinor och Marianne. Ellinor är den förnuftiga och Marianne den känslosamma. Marianne förälskar sig huvudstupa i en man som visar sig inte vara det hon trodde att han var, och blir oändligt olycklig, känslosam som hon är. Ellinor gör sitt bäst för att trösta henne, fastän hon själv också är förälsad och tvivlar på om hennes älskade älskar henne i gengäld.
Medelbetyg: 3,2 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Förnuft och känsla :
2004-04-26 19:17
Förnuft och känsla är Jane Austens sämsta bok. Den är ställvis tråkig och tjatig. Och vilka idioter Ellinor och marianne är, som hänger sig vid sina förälskerlser. Men vist e de Jane Austen alltid, och genomtråkig är den naturligtvis inte.
Betyg 3
2004-10-04 20:33
Varför förnuft och känsla har blivit en klassiker förstår jag inte, de har i princip samma handling som alla Harlequin-böcker. Den har väl blivit klassiker bara för att den är den första "Harlequin-boken".

På en sajt: http://rinkworks.com/bookaminute/classics.shtml kan man läsa korta humoristiska beskrivningar av olika böcker, och om alla Jane Austens böcker har de skrivit:
Female Lead:
I secretly love Male Lead. He must never know.
Male Lead:
I secretly love Female Lead. She must never know.
(They find out.)
THE END

Det är mitt i prick, i alla fall vad gäller alla böcker jag läst. Trots det, eller kanske på grund av det, så gillar jag Austens böcker.
Betyg 3
2005-01-11 15:14
Det är inte så mycket vad Austen skriver som spelar roll, utan HUR hon skriver. Bra bok, mycket sorglig emellanåt. Är nog den mest känslosamma hon skrivit (vilket titeln kanske avslöjar). Denna bok beskriver tydligt hur Austen befann sig mellan två tider - upplysningen (förnuft/Ellinor) och Romantiken (känslor/Marianne).
Betyg 4
2007-08-06 18:30
Boken handlar om Elinor och Marianne och deras kärleksliv. I början kändes karaktärerna alltför lika dem i "Stolthet och fördom", men min åsikt förändrades så småningom.
Det är en typisk Austen bok, mycket genomtänkt, men tråkig på sina ställen. Ibland frustrerande när karaktärerna handlar precis tvärt emot det sätt man själv tycker.

I korthet är det här en lättsmällt Austen klassiker, men helt klart läsvärd.

Måste bara nämna att den nya filmatiseringen av den här boken är helt suverän.
Betyg 4
2007-11-11 01:40
Boken är händelselös och tråkig i ganska många stunder. Jag tyckte att Marianne var jobbig och krävande men som tur är så gillade jag Elinor och tack vare henne så tog jag mig igenom boken. Inget vidare djup i boken men ända helt ok att läsa.
Betyg 2
2009-05-17 17:10
Underhållande och stundvis väldigt rolig. Handlingen var helt OK - jag fastnade främst för språket. Första Jane Austen jag läser och inspirerades verkligen till att läsa fler.
Betyg 5
2011-01-10 00:35
Själva handlingen kanske inte erbjuder mycket till läsaren. Det som gör boken värd att läsa är Jane Austens vackra språk och berättarteknik.
Ska självklart läsas på orginalspråket :)
Betyg 4
2011-03-02 12:02
Jag blir förbannad på att dom ska vara så jäkla lama mot dom där svinen till karlar!!!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Förnuft och känsla
Liknande böcker:
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
Bleak House
 C. Dickens
Wuthering Heights
 E. Brontë
Farväl till Berlin
 C. Isherwood
Fedra
 J. Racine