bokrecensioner boktips

Northanger Abbey

Författare: Jane Austen
Genre: Klassiker
Ämnesord: kärlek, ungdom
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9100574880


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Catherine Morland kommer till kurorten Bath dras hon in i ett ivrigt socialt umgänge. Hon dansar på stadens baler, hon går promenad med bästa väninnan och hon möter den oemotståndlige Henry Tilney.
Under sin vistelse får hon också tillfälle att diskutera sitt stora intresse för tidens främsta litterära genre: den gotiska romanen, ett intresse som leder till dråpliga förvecklingar när hon blir medbjuden till familjen Tilneys hem, det vackra klostret Northanger Abbey.

I Northanger Abbey finns alla de ingredienser vi lärt känna från Jane Austens romaner: den unga kvinnan som försöker finna sin plats i patriarkatet, societetens tusta intrigspel, den oemotståndlige mannen. Romanen utkom på svenska första gången 1993. Till föreliggande utgåva har Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap med inriktning på genusforskning, skrivit en efterskrift.

Utdrag ur boken:
"Men så illa var det inte, Isabella, hon var inte det minsta högdragen utan mycket tillmötesgående."
"Åh, försvara henne inte! Och så brodern, han som verkade så fäst vid dig" Nej, milda makter, vissa människor kan man verkligen inte förstå sig på. Och han tittade alltså knappt på dig under hela middagen."
"Det sa jag inte, men han verkade inte vara på gott humör.!
"Så avskyvärt! Ombytlighet är det absolut värsta jag kan tänka mig. Jag vädjar till dig att aldrig tänka på honom mer, kära Cathrine. Han är dig sannerligen inte värdig."
"Inte värdig? Han har väll aldrig tänkt på mig."
"Det är precis det jag säjer, han har aldrig tänkt på dig. Det kan man verkligen kalla opålitligt!"

Medelbetyg: 3,62 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Northanger Abbey :
2004-04-24 19:08
Jag älskar gammeldagsa romaner. Samma med filmer. Balerna, kläderna, gentlemännen och kärleken. Jag gillar det. Jane Austen är ju en författare man måste ha läst något av. Den här boken får med allt man förväntar sig ska vara med. Men den handlar ändå om så mycket mer. Den är bra. Inte överdrivet bra. Men det är något med dessa sorters böcker. Det behöver inte hända mycket för att man ska bli fängslad vid dem. Den här innehåller mycket.
Betyg 3
2004-04-24 19:15
Nån annan har läst Jane Austen! Jag trodde att Northanger Abbey var en av de sista böckerna någon skulle läsa. Själv har jag dock fastnat för Jane Austen. Nothanger Abbey är heller inte hennes sämsta bok. Den e faktiskt lite annorlunda. En parodi av tidens skräckromaner har jag hört. Kanske det... Catherine är bara så naiv...
Betyg 4
2004-05-22 22:22
sådär
Betyg 3
2004-08-24 15:29
Jag älskar böcker som den här, som är fylld med vackra klänningar, baler och skildringar av Engalnd samhälle under Austens levnadstid. Tyvärr så känner jag inte att jag dras med av Austens beskrivning av karaktärerna, miljön, balerna och de vackra klänningarna. Detta är en bra bok men jag känner inte att den har påverkat mig så mycket som den skulle kunna ha gjort.
Betyg 3
2006-06-20 09:46
Jane Austen tillhör väl de författare som ”alla” har läst, men för några dagar sedan var jag helt grön på området. Det beror inte på att jag inte vill läsa Jane Austen utan på att det är så svårt att få tag på hennes böcker, i alla fall på svenska. Jag är väldigt glad att jag hittade "Northanger Abbey" på ett antikvariat i Stockholm, tillsammans med ett av hennes andra verk, "Mansfield Park".

"Northanger Abbey" börjar med att huvudpersonen Catherine Morland reser till kurorten Bath för att få tillfälle att äventyra sig lite. I Bath finns det många möjligheter till underhållning, det finns bland annat baler, där Catherine träffar Isabella som kommer att bli hennes bästa väninna. Hon lär också känna syskonen Eleanor och Henry Tilney, och snart är hon hembjuden till släktens gamla kloster Northanger Abbey, något Catherine inte kan tacka nej till då hon är mycket förtjust i Henry Tilney. Genom hela boken avlöser det ena missförståndet det andra mellan Catherine, Henry, Isabella, Catherines bror James och Isabellas bror, men allt får såklart sin lösning till slut.

I "Northanger Abbey" pratar Catherine och de andra personerna mycket om romaner, och romanläsning är något som genomsyrar hela boken, inte minst i början då Austen själv diskuterar om Catherine egentligen passar som romanhjältinna. Det finns flera sådana här inflikningar från författaren själv mitt i handlingen, vilket är otroligt intressant och kul att läsa.

Jag måste säga att jag verkligen gillar den här boken, och den antipartiarkaliska tonen som finns där gör det hela än mer ljuvligt.
Betyg 4
2007-04-30 19:23
Hmm...inte direkt vad jag hade förväntat mig men läsvärd. Helt klart. Och Jane Austens skrivna ord vibrerade av ironi. As always. Catherine måste nog vara den mest naiva lilla flicka ever. Så svag och klen. En verklig kontrast mellan Elisabeth Bennet och Catherine Morland.

Och John Thorpe? VÄRLDENS FUCKIN MEST STÖRIGA MÄNNISKA! Seriöst jag fick ryck! Jag fick ryck av hans self-conceited arroganta inbillade sätt! RYCK!

Faith?
Var inte så chockad. Typ ALLA vet vem Jane Austen är och måste ha läst eller fått nys om något som hon skrivit.
Du verkar vara en inbillare, arrogant och självgod som tror att ordet unik och sällsam står för dig i ordboken. Tro mig Faith när jag säger det här, du är ingen så länge ditt avtryck inte finns med i historien. Det är då du är annorlunda. Annars är du som resten. Lika obetydlig.
Betyg 3
2008-04-29 19:00
Det var längesedan jag läste en bok av Austen, när jag läste denna insåg jag att det var synd. Nu får det bli flera.
Betyg 4
2009-01-09 09:37
En mycket bra bok av Jane Austen. Övriga kommentarer överflödiga.
Betyg 5
2009-01-19 12:15
Väldigt bra bok, som alla Jane Austens böcker. Lite annorlunda mot hur hon brukar skriva, men fortfarande bra. Kul med lite omväxling.
Betyg 4
2009-07-04 19:02
Handlingen i romanen är verkligen bra och personerna intressanta. Jag är inte så imponerad av utförandet. Vad är det här? Den är ömsom ironisk och distanserad, mästrande, komisk, parodisk och ibland mycket medryckande. Synd att hon inte helt vågade tro på sin hjältinna och bokens handling.
Betyg 3
2010-01-31 11:27
Inte den bästa Jane Austen jag läst. Dock är den nog bättre på engelska. Jag fick inte riktigt grepp om den här boken men den är stundvis väldigt underhållande med baler och skvaller. Boken genomsyras av Austens ironi och protester mot dåtidens manschauvinism. Den har en intressant feministisk sida.
Betyg 3
2011-05-18 11:14
Jane Austens sinne för humor kommer verkligen fram i denna bok. Boken är en parodi på dåtidens (sent 1700-tal) alla gotiska romaner. Samtidigt som det är en parodi vill Jane Austen också poängtera att läsa/skriva en roman inte behöver vara något att skämmas över utan istället något att vara stolt över.

""Bara en roman" är kanske Cecilia eller Camilla av Fanny Burney eller Belinda av Maria Edgeworth, eller kort sagt bara ett verk där de subtilaste själsliga talangerna kommer till uttryck, där de mest fullständiga kunskaperna om människans natur, de finaste skildringarna av dess olika former avslöjas för världen på det mest spirituella och humoristiska sätt och med de mest välvalda ord."

Med dessa vackra ord blir Northanger Abbey en favorit bland Jane Austens alla verk.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Northanger Abbey
Liknande böcker:
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
Bleak House
 C. Dickens
Lille Lorden
 F. Hodgson Burnett
Wuthering Heights
 E. Brontë
Death of a salesman
 A. Miller
Farväl till Berlin
 C. Isherwood