bokrecensioner boktips

Den elektriska kaninen

Författare: P C Jersild
Genre: Roman
Utgivningsår: 1974
ISBN: 9100437360


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Varje midsommarnatt samlas Sveriges djur på Skansen för att hålla kongress. Dit kommer haren Holger för att få hjälp med sitt livsfarliga arbete som elektrisk kanin på en hundkapplöpningsbana. Holger får hjälp av fackföreningsgalten Gustav och den intellektuella duvan Daisy. Men alla de andra djuren har också sina problem - och det visar sig inte vara så särdeles enkelt för Holger att vinna gehör vid den stora kongressen.
"Den elektriska kaninen" är berättelsen om hur det går för djuren när de lånar sina metoder och sitt språk från sin största förtryckare: människan.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den elektriska kaninen :
2009-03-09 09:31
En inte särskilt rolig eller ögonöppnande satir/allegori om politiska möten och processer. Det är nog meningen att det skall vara humor, men jag drar aldrig på mun. Djurens kongress på Skanden är ett riksmöte för något politiskt (socialdemokratiskt?) parti.
Jag har tidigare stött på Jersild och gillar verkligen "Babels hus" och "De ondas kloster". Men i en barnbok av honom som jag läst, stör jag mig på hans styltiga repliker. I den föreliggande romanen har jag samma invändning; särskilt när djuren konverserar varandra känns det konstruerat, oäkta.
Betyg 2
Liknande böcker:
Den hemlige gästen
 D. Purcell
Ofri
 G. Boethius
A. Lena Persons hjärte..
 S. Nordenswan
Halvmördaren
 H. Nesser
Ogjort
 D. Dahlin
Morgondagens post till..
 S. Krapu-Kallio
Adamsons
 G. Antti
Hemkomsten
 B. Plain
En katts resedagbok
 H. Arikawa
Allt jag önskade
 L. Dillon