bokrecensioner boktips

De ondas kloster

Författare: P C Jersild
Genre: Historisk roman
Ämnesord: , stockholm
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100101400


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Omkring år 1200 var Stockholm –”Mälarens lås”–ännu ett obetydligt fiskeläge och en tillfällig marknadsplats, men med växande strategisk betydelse. Detta sedan de andra förbindelserna mellan Östersjön och Mälaren var på väg att täppas till. Nu öppnade sig en möjlighet för kungen att inte bara behärska det enda inloppet utan också att ta upp skatt av sjöfararna. Till detta nybyggarsamhälle anländer tre män västerifrån. De har en vision att skapa en kristen församling, som till skillnad från påvedömet är totalt osjälvisk och där man inte förväntar sig någon som helst belöning för goda gärningar, varken i jordelivet eller livet efter detta. Först efter mer än 800 år kan hela historien berättas. Detta blir möjligt sedan Skeppsholmskyrkan brunnit ner till grunden och platsen kan bli föremål för en arkeologisk utgrävning. Över ett hisnande tidsspann knyts dåtid och nutid ihop i P C Jersilds nya roman.


Utdrag ur boken:
Trångboddheten, råttorna och måsfåglarna hjälpte till att sprida smitta; undernäring och vitaminbrist gjorde resten. Det hostades och snörvlades i mörka kyffen, det porlade i luftrör, om nätterna pep astmatiska lungor som små orglar. Rök in gjorde det eftersom få hus ännu hade skorsten. I tristessen söp folk, drullade och slog upp sår eller bröt ben i halkan. Bråkade med kniv gjorde de också. När det började töa stank hela norra kustremsan som ett överfyllt utedass. I sörjan flöt inte bara sopor, exkrementer och döda djur utan också ett och annat foster.

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De ondas kloster :
2004-01-05 11:40
Första halvan i den här boken gillade jag stenhårt, men sedan så blev den seg och lite småtråkig så betyget för första halvan är nog en stark fyra medans andra halvan bara når fram till en tvåa, så alltså en blir det tre för helhetsbetyg.
Betyg 3
2006-09-14 20:50
Boken är indelad i två delar. Den första delen handlar om livet i den nya staden stockholm på 1200-talet. Vi får korta inblickar i några människors liv när de av olika anledningar hamnar i samma kristna församling och börjar bygga ett kloster

Den andra delen är skriven i dagboksstil i nutid. Den handlar om arkeologiutgrävningarna vid skeppsholmskyrkan som brunnit ner.

Boken är rakt igenom heltråkig om man bortser de sista femtio sidorna då författaren äntligen kom till saken
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De ondas kloster
Liknande böcker:
Mödrar och söner
 P. Fogelström