bokrecensioner boktips

Hon älskade

Författare: Helena Henschen
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9173370347


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Signe dog fick jag några av hennes efterlämnade föremål. När jag många år senare av en tillfällighet hittar kartongen träffas jag i hjärtat av påfågelsfjädern, hennes stora hårkam av sköldpadd och en liten flaska med knappt förnimbar doft av ambra. Det är som om Signe viskar till mig: Här är jag.«

Så inleder Helena Henschen berättelsen om sin farmor Signe Thiel, född 1885 och dotter till den kände bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Som ung kvinna i sekelskiftets Sverige revolterar hon mot sin far och sin uppväxt. Hon engagerar sig i kvinnosaksfrågan, blir ordförande i Fredrika Bremerförbundets Stockholmsavdelning och rör sig i kretsen runt Ellen Key. Men hennes drivkraft är också kärleken. Den löper som en röd och brinnande tråd genom hennes liv. När Signe dör 1969 uppfyller man önskan att på hennes gravsten låta gravera in orden Hon älskade.

Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hon älskade :
2008-12-16 20:11
Jag tycker boken är bra, men jag fängslas inte riktigt av den. Den har fått lysande recensioner så jag kanske hade för höga förväntningar. Det är intressant att få en inblick i hur livet kunde vara under 1900-talets början, så som historiebok kan jag rekommendera den.
Betyg 3
2009-03-22 11:30
Första hälften är mycket bra, levande miljö- och tidsbeskrivningar. Hon har gjort det igen tänker jag, men nej. Bilden av Signe bleknar, andra träder fram, främst författarinnans far och så tiden själv, före och under andra världskriget. Hur det var i Tyskland och Sverige för judarna. Men jag har hört det berättas förut och många gånger. Hjärndoktorn, han med Lenins hjärna i en burk, som ska identifiera var geniet sitter, Oskar, spelar i den här berättelsen en mycket undanskymd roll. Att Hon Älskade märks inte.
Betyg 3
2009-06-08 19:35
Vackert språk, om än lite tråkig. Under den första halvan är det en bra beskrivning om att vara ung och kvinna vid sekelskiftet. Hon tar in passionen och drivkraften. Men sen blir det tråkigt och undanglidande, känns mest som att författaren vill framhålla hur många personer huvudpersonen "räddade" under kriget.
Betyg 3
2022-04-03 13:57
En berättelse om Helenas farmor Signe Thiel, 1885-1969, gift Henschen. Signe föddes in i landets då rikaste familj, fadern var den kände bankmannen och mecenaten Ernest Thiel. Uppväxten var turbulent, den stränge och krävande fadern lämnade familjen för att gifta sig med sin älskarinna. Signe hamnar i en mellanställning, som äldsta barn står hon bestämt vid moderns sida men trivs bäst hos fadern och hans nya familj. Hemma är stämningen tryckt och kvävande, hos fadern bor lyckan.

Efter ett kort och misslyckat äktenskap med en ungdomskärlek gifter hon sig 1909 med läkaren Folke Henschen. Äktenskapet är till en början lyckligt och de får fem barn. Men deras olika personligheter gör sig alltmer påminda och de separerar i mitten av 1920-talet.
Signe är mest känd som kvinnosakskvinna med förtroendeuppdrag i Fredrika Bremerförbundet och var en av grundarna till svenska avdelningen av Rädda barnen. Under andra världskriget öppnar hon sitt hem för judiska flyktingar och inför hotet om ockupation är hon med om att förbereda en svensk motståndsrörelse.

En mycket intressant men lite rapsodisk bok, en skönlitterär berättelse med historiska förtecken om en anmärkningsvärd kvinna. Tyngdpunkten ligger på 1930- och 40-talen, nazismens framväxt och judeförföljelserna. Signe hade ett passionerat förhållande med den tyske hjärnforskaren Oskar Vogt och de levde tidvis i något slags triangelförhållande tillsammans med Vogts hustru Cécile. Lite pikant är att Signe lämnade Folke för att han krävde att få ha älskarinnor för att förbli gift med henne. Men när Vogt ställde samma krav till sin hustru var Signe älskarinnan...
Titeln på romanen kommer från Signes testamente där hon krävde att få texten "Hon älskade" inristad på sin gravsten. Men hennes pryda barn tillmötesgick inte hennes sista önskan och först på 2000-talet kom texten på plats, genom barnbarnens försorg.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hon älskade
Liknande böcker:
Ett litet bo
 I. Edelfeldt
Bombay Take away - Ind..
 M. Mendel Westberg
Eldens tid och isens d..
 E. Eriksson
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en