bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Atlantis och andra myter
Den stora döden
Englands Historia, del I
Ett stort lidande har..
Folkvandringstid
Gud vill det! : Nordis..
Harrisons krigshistori..
Historiebok för kakäls..
Hur är det med MacBeth..
I skuggan av Cathay
Illdåd
Jag har ingen vilja ti..
Jarlens sekel
Jourhavande historiker
Karl Knutsson
Krigarnas och helgonen..
Mannen från Barnsdale
Niding
Nordiska korståg
Ofärd
Slaveri
Slaveri 1800 till nutid
Slaveri. 1500 till 1800
Stockholms blodbad
Stora döden
Liknande böcker:
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Svensk seriehistoria -..
 U. Granberg
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom
Röd hungersnöd Stalins..
 A. Applebaum
Möten i monsunen
 I. Ottosson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVikingaliv

 
Författare: Dick Harrison & Kristina Svensson
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, kultur
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789127152182
 
Lärorik:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I Vikingaliv presenteras en ny bild av vikingatiden, där mycket ställs på ända. Den senaste forskningen har lett till häpnadsväckande resultat. Författarna har bokstavligen ryckt hjälmen av vikingarna och blickat in i deras mentala universum. Hur resonerade en nyfrälst viking? Vilken betydelse hade vikingakvinnorna när Amerika skulle koloniseras? Var de vikingatida plundrarna i själva verket legosoldater? Och hur kunde vävstolarna användas som vapen?

Aldrig tidigare har så mycket skrivits om både männen och kvinnorna, och sällan med sådan vetenskaplig tyngd. Med ett undantag vet vi namnen på de fem vikingar och fem vikingakvinnor som är bokens huvudpersoner. Så nära har ingen varit dem på tusen år.

Vikingaliv är en bok för den som är intresserad av själva vikingatiden, men som också vill veta mer om enskilda vikingar. I jakt på de senaste rönen har författarna ratat gamla schabloner och hämtat ny och oväntad fakta från modern forskning.

Till skillnad från många andra författare är Dick Harrison och Kristina Svensson medvetna om att vikingatidens historia handlar om både män och kvinnor. Därför är boken uppbyggd kring lika många vikingar som vikingakvinnor.

Hela historien berättas utifrån verkliga människor som levde för tusen år sedan. Boken blir därigenom långt ifrån förutsägbar. Vardagsliv blandas med farofyllda upptäcktsresor, vikingatidens mode med krigarens råa tillvaro.

Vikingaliv sträcker sig från den kände härjaren Harald Hårdråde till den mer obekanta men inte mindre viktiga högättade Estrid i Såsta. Dessutom får läsaren bekanta sig med den värld som en handelsresande i valrossbetar rörde sig i, och även se hur kvinnorna med sina magiska stavar kunde fylla näten med fisk, och skilja älskande åt.

Medelbetyg: 3,5 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vikingaliv :


urok2 2008-03-25 08:39
Med Vikingaliv tar Dick Harrison och hans medförfattare Kristina Svensson ett nytt grepp på vikingatiden och de människor som befilkade den. Genom att låta ett antal personer stå i fokus för skildringen belyser man historien så att säga underifrån. Läsaren får därmed lära känna Estrid, som var rik och framgångsrik, Harald som vann år sig Danmark och Norge och gjorde danerna kristna, en kvinna som koloniserade Grönland, o s v. Ett grepp som kan vara nog så framgångsrikt, se bara på Barbara Tuchmans Det stolta tornet. Problemet är bara att vikingatiden ligger så långt bort. De skriftliga källorna är få och otillförlitliga och alla slutsatser står på osäker grund. Därför blir skildringen inte särskilt mycket annorlunda än någon annan skildring av samma tid, eftersom alla som skriver om vikingatiden utgår från ungefär samma material. Förbi skymtar runstenar, Adam av Bremen, Ibn Fadlan m m. Det är dock lättsamt skrivet och själv kan jag inte få nog av vikingatiden och att "återupptäcka" den i Harrison/Svenssons sällskap gör inte ont. Även om det känns som att jag har läst allt förut.
Betyg 3

axel-nelson 2008-03-31 22:26
Jag tycker att Harrison/Svensson lyckats krama ur mycken historisk saft ur de magra runstenarna! Skickligt, lärorikt och välskrivet!
Betyg 4

Dansun 2011-06-01 10:42
Vikingtiden är intressant och Harrisons och Svenssons sätt att berätta, genom att låta riktiga personer stå som exempel för de olika aspekterna i vikingalivet, gör Vikingaliv till en intressant bok. Boken kanske inte presenterar så mycket nytt om vikingarna och deras liv, men det den har att berätta gör den på ett nytt sätt vilket känns fräscht. Boken är full av fakta, men med Harrison och Svensson med på resan blir det aldrig tråkigt eller krångligt; allt är lättsamt skrivet och bokens illustrationer går inte av för hackor heller. Ett plus är att kvinnornas liv under den här epoken lyfts fram, något som inte gjorts förut.
Betyg 3

Irenaeus 2016-02-22 11:08
Väldigt välskriven och intressant bok om vikingatiden. Inte lätt att försöka komma människorna som levde på den tiden nära men ett bra försök. Lärorik och trevlig bok med många fina illustrationer. Ger en bra sammanfattning över vikingatiden.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vikingaliv


  Köp boken som film på cdon: