bokrecensioner boktips

Stalins kossor

Författare: Sofi Oksanen
Genre: Roman
ISBN: 917028105X


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Annas liv bygger på två stora konflikter. Den ena rör hennes förhållande till sin kropp den andra hennes förhållande till sitt estniska ursprung.I nuet tar Annas ätstörningar allt mer kontrollen över hennes liv, skolan, kärleken och vännerna. När hon träffar Hukka, hennes stora kärlek, vågar hon inte blotta sina känslor för honom. Hon är besatt av sitt matschema och kämpar samtidigt med sin kluvna identitet. Redan tidigt förstod Anna att hon inte duger som hon är. Nu förnekar hon sin kropp och sitt estniska påbrå som hon aldrig har avslöjat för någon. Finns det ingen man kan lita på?

Detta är en pulserande berättelse om en ung kvinnas utveckling och strävan efter självständighet, och kärlek. Berättelsen utmärker sig genom det episodiska och dramatiska upplägget, den oförskräckta öppenheten och nya grepp när det gäller att behandla frågor som sexualitet, kvinnobild och ätstörningar, vad det innebär att vara finsk och estnisk, liksomde tabun som kännetecknar respektive kultur. Indirekt återger berättelsen också ett sovjetiskt sönderfall som symboliskt återspeglas i de enskilda personernas öden.

Utdrag ur boken:
På andra sidan gränsen handlar det om om ett yrke bland andra, men på den finska sidan var horeriet någonting mer abstrakt, något som inte krävde stora pengar, som inte var ett arbete utan en personlig egenskap, ett karaktärsdrag. Något som fick kvinnorna att rodna och skämmas och inte alls skrida framåt i ett segerrusigt tåg, vilket de prostituerade på andra sidan gränsen gjorde, i sina utländska kläder, kappor som kostade flera årslöner, trots att de inte kunde häva att de utgjorde en uppskattad grupp. De klädmärken som de bar väckte avund och respekt och gjorde de på något sätt onåbar. Kläderna var deras harnesk, vilket stämplade dem i mammas ögon. Det var mycket viktigt för henne att jag kunde urskilja ett proffs bland amatörer. Att dom där är dom där. Dom och dom. Den där där. Mamma, horexperten, visar genom sin säkra domarröst och sitt minspel på vilka som är branschens kvinnor.
Medelbetyg: 3,71 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stalins kossor :
2008-01-06 17:31
Sofi Oksanen har skrivit en tegelsten. Den är tjock, den innehåller flera handlingar, den omfattar en stor mängd personer, dessa personer kallas för både sina namn och smeknamn om vartannat, hon har till och med gjort en personlista i slutet - hon har, med andra ord, gjort en bok enligt det sovjet-litteraturiska receptet. Jag uppskattar detta och jag gillar så skarpt tanken på att hennes bok rent tekniskt går ihop med innehållet.

"Stalins kossor" gav mig, trots en bitvis väldigt rörig handling och kronologi, en intressant inblick i balthistoria, något jag vet alldeles för lite om. Den gav mig också en inblick i finskt vardagsliv, även om just detta kändes något stereotypiserat.

Sofi Oksanen har valt att bygga sin historia kring en väldigt osympatisk tjej, högfärdig, en tjej vars rätt ska anses allmängiltigt. Hon och hennes mor är alltid förmer. Varför fick jag svårt att finna andra personbeskrivningar trovärdiga när man utgick från Annas värderingar?

Något jag tyckte var en riktigt rolig detalj är pojkvännens namn - Hukka - som tydligen ska betyda både förlust och varg, på finska... Förlust och varg kan gott andra människor man kommer väldigt nära kännas för en ätstörd. Cred till Sofi för den här sortens briljanta detaljer.

Till slut är en varning på sin plats, då denna bok med sina detaljerade tillvägagångssätt som kan ge tips och motivation, massor med återkommande mått och viktjämförelser, verkligen kan vara triggande för en ätstörd.
Betyg 5
2009-05-02 20:49
Oj, vilken bra bok! Det är en väldigt stark uppväxtskildring som många gånger är obehaglig att läsa. Dessutom får läsaren en historielektion på köpet. Jag tycker de delar som handlar om Estland och landets historia är otroligt bra beskrivna.
Betyg 5
2014-06-08 12:25
Efter att ha läst klart Stalins kossor känns det som jag vill börja om igen för att upptäcka ännu mer för detta är just en sådan bok som det går att fördjupa sig i om och om igen med. Den innehåller en hel del historia om svårigheterna som estländarna hade när Estland löd under Sovjetunionen. Det var intressant att läsa om att när Sovjet tog över fanns det inte länge prostituerade bara sovjetmedborgare.
Det är otroligt mycket smärta som strålar ut. Anna som lever i en kluven värld försöker klara att överleva med hjälp av sin ätstörning och sexuella kontakter. Alla förändringar som sker och som hon inte orkar riktigt med. För städerna förändras snabbt när Estland blir fritt igen.
Jag gillar Sofi Oksanens författarstil och jag tycker det är intressant att få en inblick i det som skett historiskt genom människor som levat i de skilda världar som Estland-Sovjet-Finland vara för dessa som berördes över gränserna.
Betyg 4
2014-06-19 12:55
Jag tycker inte Stalins Kossor är lika bra som Sofioksanen tidigare böcker , den är ytlig och därför har jag svårt att känna någon djupare känsla för boken. Det är ett bra ämne därför är det synd att Sofi Oksanen bara skrapar lite på ytan, som läsare får man aldrig lära känna Anna, Annans mamma eller väninnan Irene. Det är synd för Stalins Kossor hade kunnat bli en riktigt bra bok.
Betyg 3
Liknande böcker:
Himmel över Alaska
 K. Hannah
Discokungen
 S. Olsson
Nytt liv sökes
 P. Simonsbacka
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
John Carter och dödens..
 E. Burroughs
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Lättklätt i Tryckkammaren
 K. Brunk Holmqvist
Här är vi
 G. Swift