bokrecensioner boktips

Norma

Författare: Sofi Oksanen
Genre: Roman
Ämnesord: historia, hår
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789100163990


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Normas hår är övernaturligt, det växer onormalt snabbt och påverkas av minsta skiftning i hennes humör. Detta är både till välsignelse och förbannelse. Norma och hennes mamma Anita har hela livet kämpat för att hålla det hemligt och skydda Norma från att betraktas som ett missfoster.
Plötsligt dör Anita i något som kanske inte bara är en olycka och Norma blir ensam i världen.
Foton och videoinspelningar i Anitas hem visar att hon visste mycket mer om det som drabbat hennes dotter än hon låtsats om.
För att få veta vem som är ansvarig för mammans död börjar Norma arbeta på den frisersalong där Anita var anställd. Men precis som Norma har sina baktankar med att börja arbeta i salongen, har arbetsgivaren och överhuvudet i ägarfamiljen sina motiv för att dra in henne i härvan. Snärjd i ett nät av svek och paranoja kämpar Norma för sanningen och för sin frihet.
Sofi Oksanens Norma är ett mörkt familjedrama med magiska undertoner. Oksanen väver elegant ihop det förflutna med nutiden och trollbinder läsaren med sin nya gestalt, Norma.
Medelbetyg: 1,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Norma :
2016-12-16 02:08
Totalt meningslös.
Betyg 1
2017-08-04 05:41
Oksanen anstränger sig i början inte det minsta för att förklara vem som är vem, eller för att lägga ut något lockande som suger in mig i berättelsen. Varför ska jag läsa om dessa människor? Varför ska jag bry mig om vad som händer? Jag vet inte. En sak vet jag, den här boken är inte för mig.
Betyg 1
2019-03-06 17:16
Sofi är en bra författare som kan använda språket på ett bra sätt. I hennes tidigare böcker har jag verkligen kunnat leva mig in i och gillat handlingen men denna bok måste jag tyvärr säga var helt ointressant. Jag förstår poängen och utgångspunkten för boken (själva iden för handlingen) hade kunnat bilda en fin och trivsam roman men personerna, tidförloppet och för lite bakgrundsinformation istället bidrog till en plågsam och osammanhängande läsning. Alla tycker olika, absolut, men vill du läsa något övernaturligt med spänning och bra flyt är detta inte boken för dig (även om baksidan verkar lockande). Jag skulle istället rekommendera den här boken till någon riktig allätare som inte kräver sammanhang bara ord i flöde.
Betyg 2
Liknande böcker:
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Slutet på historien
 J. Guillou