bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
En rövarhistoria
Huset vid Flon
Jullan vill vara med
Karolus Karlssons liv..
Sjön utan namn
Liknande böcker:
Paradisets fångar
 A. Paasilinna
Om jag ger dig ett barn
 A. Zachrisson
Idag ska allt bli anno..
 M. Semple
Boel och Oscar
 J. Sundström
Mocka
 T. De Rosnay
Svar till "Ensam -42"
 E. Busch
Damen med bysten
 K. Brunk Holmqvist
Kärlekshandling
 J. Eugenides
Hut går hem
 G. Silva
Sigmund härskaren
 E. Arnesson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerRummet under golvet

 
Författare: Kjell Johansson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9170015066
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Rummet under golvet är den tredje och avslutande delen i en trilogi med namnet ¿De utsatta¿, där de två övriga är Huset vid Flon och Sjön utan namn. Här skildrar Kjell Johansson den mörka förhistorien. Det är en berättelse som direkt placerar in sig bland den svenska realismens mästerverk.

Titeln anspelar på ett hemligt rum i fattigstugan i Huddinge där de två barnen Nils och Emma Charlotta gömmer sig när verkligheten blir outhärdlig. Tiden är slutet av 1800-talet, barnens far har försvunnit och modern hotar hela tiden att släppa taget. Emma Charlotta är mormodern i Huset vid Flon, Kjell Johanssons succéroman om en familj i samhällets utkant, Nils är den bror som hon aldrig berättat för någon om.
Genom Nils berättas denna familjs gripande förhistoria. Nils gifter sig så småningom med Magda, en "tattarkvinna", och blir gårdfarihandlare och småkriminell med flera fängelsevistelser som följd. Under en tid på Långholmen träffar han Johan Johansson, Greven av Kransen, fadern i Huset vid Flon och får därigenom, utan att röja sig, inblick i systerns liv.
Nils och Magdas liv är fattigt och eländigt. De får tre barn, det första tvingas de lämna bort, det andra dör nästan direkt efter födseln och det tredje, sonen, dör också i unga år.
I det mörka och sorgliga lyser dock, försonande och starkt, den stora kärlek Nils och Magda hyser för varandra.
Romanen berättas under det som sannolikt är Nils sista dag i livet, han är just utkommen från fängelset och har bestämt sig för att trots allt söka upp sin syster för första gången sen deras vägar skildes i barndomen.
Med Rummet under golvet står det klart att Kjell Johansson är den verklige arvtagaren till de stora realistiska berättarna från 30-talet i dagens litteratur.


Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Rummet under golvet :


okidoki 2007-08-31 14:44
Jag tyckte mycket om hans bok "Huset vid Flon". Författaren är född 1941 och innehållet i den boken gav intryck av att vara självupplevt. Den här boken ska då vara en fortsättning på hans släktkrönika, hans mormor och mormorsbror. Boken har fått strålande recensioner och han prisas för sin "proletärroman". Innehållet är intressant, ett slags socialreportage från fattigsverige. Men berättartekniken är riktigt misslyckad. Nils kommer ut från fängelset på 50-talet någon gång och han är berättaren som hoppar fram och tillbaka i tiden och han möter också sin syster på en kafferast, där hon berättar hela sitt liv för honom och där fick vi en ny berättare. Som läsare får Du inte fäste någonstans, möjligen med undantag för tiden i fattigstugan, miljön och tiden hinner inte få doft och form. Kanske händer det något fantastiskt med romanformen efter sidan 90, då jag gav upp. Fattigsverige saknar minsann inte romanskildringar av hög klass. Kanske Martinssons ”Nässlorna blommar” är den främsta.
Betyg 2

Vindspel 2009-11-29 08:38
Kjell Johanssons tidigare böcker om de utsatta framstod omedelbart som lysande berättarkonst i mina ögon. Dessutom med ett ytterst väsentligt innehåll i dessa tider. Jag har nu läst Rummet under golvet och får en känsla av att det är en av de bättre romaner jag någonsin läst. Det är en lysande kärleksroman och den beskriver den utsatta människans verklighet på ett sätt som saknar motstycke. Det förvånar mig att något liknande kan skrivas i vår tid, att ännu inte tidens upplösande krafter nått alla. Det var längesedan jag lade ifrån mig en bok med känslan av att ha blivit berikad, av att ha lärt mig något. Jag vill helt enkelt tacka Kjell Johansson för denna lysande bok.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Rummet under golvet


  Köp boken som film på cdon: