bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ett hem vid världens ände
Märkliga dagar
Snödrottningen
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTimmarna

 
Författare: Michael Cunningham
Genre: Roman
ISBN: 9100100412
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


1990-tal i New York. Clarissa köper blommor till festen hon ska ha för sin sjuke, före detta älskare Richard, som just har tilldelats ett stort litterärt pris.
Hemmafrun Laura Brown bor i en förort till Los Angeles 1949 och kämpar för att ta hand om sin ende son i ett äktenskap som lämnar en hel del övrigt att önska. En dag smyger hon sig undan för att läsa romanen Mrs Dalloway.

En vacker junidag 1929 sätter sig Virginia Woolf för att börja skriva just den romanen. Hon längtar tillbaka till Bloomsbury, till bruset i London, men hon har lovat sin man att leva ett stilla liv. 1941 tar hon sitt liv.

Dessa kvinnor kämpar alla för att skapa en lycklig tillvaro trots alla krav från vänner, barn och älskare. På ett oväntat sätt vävs deras öden samman på festen för Richard.

...en ytterst upplivande läsupplevelse. Om inte den här boken får dig att hoppa upp från soffan med en ny syn på livet och litteraturen bör du kontrollera om du har feber.
USA Today

Timmarna har sålts till 21 länder och belönades med såväl 1999 års skönlitterära Pulitzerpris som PEN/Faulkner Award. Filmpremiär 28 mars, 2003. I huvudrollerna: Julianne Moore,Meryl Streep och Nicole Kidman.Utdrag ur boken:
Jag har inte tid att gå närmare in på mina planer. Jag borde berätta en hel del om The Hours & min upptäckt; om hur jag gräver undebara grottor bakom min romanfigurer; jag tror att det ger precis det jag vill ha; mänsklighet, humor, djup. Tanken är att grottorna är förbundna med varandra, & de bringas i dagen just här och nu.


Medelbetyg: 3,38 (21 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Timmarna :


lillamy 2003-10-15 16:17
En bok som jag faktiskt läste efter att ha sett filmen, annars brukar jag försöka läsa boken först, så att man kan få sin egen bild av karaktärerna. Men trots att jag sett filmen innan så tyckte jag att det var väldigt stark och bra bok. Man får följa tre kvinnor: Hemmafrun Laura Brown, Författaren Virgina Wolf, och Journalisten Clarissa. Dessa tre kvinnors historia vävs samman. Boken sträckläste jag nästan, den gör att jag blir väldigt sugen på att läsa någonting av just Virgina Wolf.
Betyg 4

jema 2003-10-16 16:14
Timmarna är lite som en ny version av Mrs Dalloway. Tyvärr så läste jag Timmarna först och Mrs Dalloway senare och såg filmen sist. Jag önskar att jag hade läst originalet först eftersom Clarissa från Timmarna hela tiden spökade i mitt inre när jag läste Woolfs bok.
Jag gillade dock Timmarna!
Betyg 4

Morten 2003-10-16 19:03
Riktigt bra och tänkvärd bok. Väldigt vacker! Filmen är fin den också.
Betyg 4

anette 2004-01-30 16:55
Jag kanske är den enda som inte har sett filmen och det kan påverka betyget men jag var inte så imponerad. Vistt var den bra men lite långtradig att läsa, kompakt text. hoppar från en person till annan och deras koppling är lite svag. Ska dock hyra filmen och se om jag ändrar mig.
Betyg 2

Elli 2004-03-24 16:04
Läser just nu Timmarna för andra gången, men har inte sett filmen eller läst Mrs. Dalloway. Den har ett underbart och rikt språk, och det infinner sig en viss myskänsla varje gång jag har läst ur boken. Verkligen ett litterärt mästerverk!
Betyg 5

replica 2004-05-02 22:57
Boken var okej, såg dock filmen före, å på något sätt var den bättre. Underbara bilder och miljöer, blev på något sätt mer levande än boken.
Betyg 3

mana 2004-06-20 23:25
en skön bok. dock lite seg emellanåt.
Betyg 3

Hanako 2005-01-13 19:34
Språket är emallanåt helt otroligt bra, och personerna som det handlar om beskrivs väl. Men emallanåt hade jag svårt att koncentrera mig på det som jag läste och jag antar att denna bok inte hör till en av de bästa som jag någonsin läst. I mina ögon kändes den "bara" okej, & jag tror inte att jag kommer att vilja läsa den på väldigt väldigt länge. Historien kändes ganska händelselös.
Betyg 2

FredrikRunebert 2005-01-13 23:03
Timmarna

Timmarna kan emellanåt kännas tråkig och svårläst på grund av alltför många underliga tankegångar hos aktörerna i boken. Men ju fler sidor man läser desto mer börjar man förstå de ursprungliga tankegångarna och motiven. Tre kvinnoöden förs i denna bok samman till en integrerad helhet på ett mycket sofistikerat sätt.

Jag skulle ljuga om jag påstod att det är mycket action i denna bok, men varför måste det alltid vara action? Även filosofiska resonemang, känslomässiga motiv och politiska ståndpunkter kan skapa intressanta spänningar som för handlingen framåt.

Det finns även en kvinnofrågeaspekt i boken på så sätt att det gemensamma för kvinnorna är att de inte är nöjda med sin situation. De mår dåligt och ibland sjunker de in i depression eller flyr ut i hysteriska utbrott på grund av att de känner sig instängda. De vill bryta med konventionens gränser men klarar det inte riktigt. Det intressanta är att även männen i dessa tre kvinnors omgivning var fastlåsta i sina positioner och var i mångt och mycket påverkade av sin barndoms erfarenheter.

Cunningham, Michael: Timmarna, Bonnier, 2003
Betyg 3

Nessa 2005-07-23 21:32
Jag kanske är ensam om att tycka att filmen var mycket bättre än boken? Boken lyckas aldrig gripa tag i mig på samma sätt som filmen. Filmen ger jag en femma, boken får en fyra.
Betyg 4

Maddieny 2005-12-08 21:10
Det här är den bästa bok jag någonsin läst, så enkelt är det. Ett tips är att läsa Mrs Dalloway först (minst), men helst också lite om Virginia. Jag såg filmen innan jag läste boken och visst skiljer de sig. Både filmen och boken ger definitivt mer om man vet saker om författarinnan.

Oavsett dock, så är det här inte en bok som faller gemene man i smaken. Det är det som är det charmiga med den. Jag tror att om två personer som båda förstått och avgudat 'The Hours' (klart bäst på originalspråket, naturligtvis) träffas är en långvarig vänskap inte långt borta...
Betyg 5

tekoppen 2006-12-13 22:35
Underbar bok som greppade tag i mig. Det var som tillvaron fick ett extra skimmer när jag lästen den, fast jag satt på jobbet som marknadsundersökare och datorn krånglade...
Betyg 5

Zip 2007-04-18 10:02
Förvisso en deperimerande bok, men karaktärerna rör vid mig. Tycker att Cunningham fångat den hopplöshet många känner över sitt liv och situation, och att det är något som förenar oss över generationsgränserna.
Betyg 4

Jämte 2007-10-10 13:34
Tyckte boken var väldigt djup och kräver lite av sin läsare. Ska göra en insändare om temat "Jämställdhet" från den här boken nu. Filmen är väldigt bra den också. Läsvärd.
Betyg 4

Snövit 2008-06-12 15:32
Läste boken, såg filmen, förstod ingenting, totalt ointressant och urtråkig.
Betyg 1

SwedenLotta 2010-02-03 22:44
Jag älskar den här boken. En mycket startk skildring om tre kvinnor från olika årtionden med det gemensamt att de inte trivs i sina livsroller. De finner alla sin egen väg ut ur missanpassningen. Boken och filmen lyfter varandra. Meryl Streep, Julianne Moore och Nicole Kidman gör enastånde prestationer.
Betyg 5

michaela 2010-02-08 20:45
Den här boken var anledningen till att jag tappade mitt läs sug (vilket inte har hänt på ungefär 5 år). Jag vet inte om det var för att det inte hände någonting i boken eller för att personerna i boken var tråkiga och intetsägande. Inte en bok jag rekomenderar, filmen kanske är bättre dock. Fast jag vet inte ens om jag tänker ge den en chans heller, om den är lika dålig som boken.
Betyg 1

verran 2011-03-08 15:09
Visst kanske boken innehöll ett fint språk och hade målande beskrivningar av personerna, men fastnade ändå aldrig för boken, tyckte det var lite rörigt att hänga med om vad som hände vem och när i början och hade sen svårt att ändra det första intrycket av boken. Kanske hade varit bättre att se filmen så hade man kanske hängt med mer från början...
Betyg 2

trebor 2014-04-23 09:49
Etta.
Betyg 1

BlommigaBarbro 2017-10-28 01:23
Bland det absolut bästa jag läst på mycket länge. Jag var fast redan från början i den här både vackra, tungsinta, livsvärderande romanen med sitt poetiska och mycket vackra språk. Jag vill absolut läsa några av Virginia Woolfs romaner nu. Jag kan riktigt varmt rekommendera boken och är också nyfiken på fler böcker av Michael Cunningham.
Mitt slutbetyg blir en stark, 5:a!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Timmarna


  Köp boken som film på cdon: