bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Att titta ut genom fön..
Den vita borgen
Istanbul
Oskuldens Museum
Snö
Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
Dömd för död
 A. Jansson
Sent på dagen
 T. Hadley
Snusk: Två osedliga be..
 A. Bennett
Din styvmor Rebecka
 M. Jeffmar
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
Skuggan från fronten
 H. Kirst
I det sista regnet
 J. Vaidya
Den vita staden
 K. Ramqvist
Rucklet
 M. Sällström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDet tysta huset

 
Författare: Orhan Pamuk
Genre: Roman
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9113005189
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det tysta huset utspelar sig i Turkiet i slutet av 70-talet. De sex huvudpersonerna för oss genom monologer in i berättelsen. I ett gammalt hur bor den 90-åriga änkan Fatma med sin ende tjänare Recep, en dvärg i femtioårsåldern. PÅ sommaren kommer de tre barnbarnen från Istanbul, deras föräldrar är båda döda. Det är gymnasten Metin som drömmer om att emigrera till Amerika, det är den vänsterradikala studentskan Nilgün och slutligen den äldste, Faruk, en lätt alkoholiserad historiker med ett misslyckat äktenskap bakom sig.

Den sjätte berättaren är tjänaren Receps brorson Hasan. Recep och hans bror är utomäktenskapliga söner till Fatmas sedan länge döde man Sêlahattin i en förbindelse med en tjänstekvinna. Detta är en noga bevarad hemlighet endast känd av Fatma och de två bröderna.

Romanen liknar ett antikt drama där händelser för mer än 50 år sedan - när Fatma och Sêlahattin var unga - kastar skuggor in i nutiden och får ödesdigra konsekvenser.

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Det tysta huset :


helix 2007-02-15 12:35
Pamuk skriver en berättelse om en familj. Den utspelar sig i flera tider, skickligt upplagt genom de olika karaktärernas egna tillbakablickar under den knappa vecka vi får följa dem. Romanen är till övervägande del melankolisk, och samtliga karaktärer är mer eller mindre desillusionerade. Men det är riktigt intressant läsning.

Pamuks stilgrepp att ha sex olika "jag-karaktärer" som alternerar mellan kapitlen är lysande. Det ger olika stil på kapitlen och det blir aldrig tråkigt. Man kommer verkligt nära karaktärerna och känner verkligen deras individuella synvinklar skiljer sig från varandra. Snyggt.

På kort tid har jag nu läst "Istanbul", "Snö" och "Det tysta huset", och frågan är om inte den senare av dem är höjdaren... av de tre.
Betyg 4

bonadea 2013-11-05 08:41
Det var den tråkigast bok jag har läst på mycket länge, inte ofta jag ger upp med en bok men det tysta huset kämpa jag men efter 150 sidor var det inte lönt.Det hände inget, svårt att hänga med i dialogerna och handling.
En dålig bok som var slöseri med min tid.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Det tysta huset


  Köp boken som film på cdon: