bokrecensioner boktips

Det tysta huset

Författare: Orhan Pamuk
Genre: Roman
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9113005189


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det tysta huset utspelar sig i Turkiet i slutet av 70-talet. De sex huvudpersonerna för oss genom monologer in i berättelsen. I ett gammalt hur bor den 90-åriga änkan Fatma med sin ende tjänare Recep, en dvärg i femtioårsåldern. PÅ sommaren kommer de tre barnbarnen från Istanbul, deras föräldrar är båda döda. Det är gymnasten Metin som drömmer om att emigrera till Amerika, det är den vänsterradikala studentskan Nilgün och slutligen den äldste, Faruk, en lätt alkoholiserad historiker med ett misslyckat äktenskap bakom sig.

Den sjätte berättaren är tjänaren Receps brorson Hasan. Recep och hans bror är utomäktenskapliga söner till Fatmas sedan länge döde man Sêlahattin i en förbindelse med en tjänstekvinna. Detta är en noga bevarad hemlighet endast känd av Fatma och de två bröderna.

Romanen liknar ett antikt drama där händelser för mer än 50 år sedan - när Fatma och Sêlahattin var unga - kastar skuggor in i nutiden och får ödesdigra konsekvenser.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det tysta huset :
2007-02-15 12:35
Pamuk skriver en berättelse om en familj. Den utspelar sig i flera tider, skickligt upplagt genom de olika karaktärernas egna tillbakablickar under den knappa vecka vi får följa dem. Romanen är till övervägande del melankolisk, och samtliga karaktärer är mer eller mindre desillusionerade. Men det är riktigt intressant läsning.

Pamuks stilgrepp att ha sex olika "jag-karaktärer" som alternerar mellan kapitlen är lysande. Det ger olika stil på kapitlen och det blir aldrig tråkigt. Man kommer verkligt nära karaktärerna och känner verkligen deras individuella synvinklar skiljer sig från varandra. Snyggt.

På kort tid har jag nu läst "Istanbul", "Snö" och "Det tysta huset", och frågan är om inte den senare av dem är höjdaren... av de tre.
Betyg 4
2013-11-05 08:41
Det var den tråkigast bok jag har läst på mycket länge, inte ofta jag ger upp med en bok men det tysta huset kämpa jag men efter 150 sidor var det inte lönt.Det hände inget, svårt att hänga med i dialogerna och handling.
En dålig bok som var slöseri med min tid.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det tysta huset
Liknande böcker:
Två människors rike
 A. Wahlgren
Ormens år
 U. Ewerman
Läget under kontroll
 G. C-O Claesson
Små bitar av lycka
 A. Østby
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout