bokrecensioner boktips

Istanbul

Författare: Orhan Pamuk
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9113015621


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Istanbul - minnen av en stad är både en självbiografi och ett stadsporträtt. Orhan Pamuk väver samman sitt eget liv med sin hemstads. Han skildrar sin väg till litteraturen från uppväxten i en bank-och industrifamilj där männen i hans faders generation med framgång skingrade de oerhörda förmögenheter som förfäderna byggt upp.
Familjens gradvisa förfall blir en parallell till Istanbuls stolta fall från mittpunkt i det ottomanska väldet med sin flertusenåriga historia till den utkantsposition som staden och Turkiet förpassades till efter första världskriget.

Orhan Pamuk, född 1952, är i dag definitivt en av Europas mest intressanta och efterfrågade författare. Hösten 2005 åtalades han för att ha förolämpat den "turkiska identiteten" men åtalet las ned efter en storm av protester från hela världen.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Istanbul :
2007-01-14 19:10
Läser man Pamuk har man ju så att säga redan fått ett "intyg" på att det är bra(?). Så tycker iallafall Horace och hans kompisar med "Snille och Smak".
Men att ge ut en "biografi" om sin hemstad - Istanbul i det här fallet - med insprängd uppväxtskildring, kan det vara något för en enkel läsare som mig? Är det inte alltför hög prettovarning på det?

Nej. Det är bra (tycker jag också). Mycket lätt språk, intressanta skildringar av Istanbuls olika ansikten och den stora påverkan historien har haft och har på staden. Bilder insprängda på så gott som varje sida, utvalda av författaren själv, ger en ytterligare dimension till texten. Bilderna är integrerade i berättelsen utan kommentarer, och blir på så sätt en del av biografin. Snyggt.
Det känns inte pretentiöst alls, faktiskt.
Betyg 4
2007-10-07 22:09
Sisodär. Lite småsega avsnitt och inte fullt så intressant alltid
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Istanbul
Liknande böcker:
Moa Zedong
 H. Hägerdal
Sonja Wigert
 I. Theien
I bunkerläkarens våld
 I. Eriksson
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen
Carl von Linné
 T. Blom
Augustus
 E. Queckfeldt
Att välja
 E. Eger
Renias dagbok
 R. Spiegel