bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Atlantis och andra myter
Brittiska imperiet upp..
Den stora döden
Englands Historia, del I
Ett stort lidande har..
Folkvandringstid
Gud vill det! : Nordis..
Harrisons krigshistori..
Historiebok för kakäls..
Hur är det med MacBeth..
I skuggan av Cathay
Illdåd
Jag har ingen vilja ti..
Jarlens sekel
Jourhavande historiker
Karl Knutsson
Krigarnas och helgonen..
Mannen från Barnsdale
Niding
Nordiska korståg
Ofärd
Slaveri 1800 till nutid
Slaveri. 1500 till 1800
Stockholms blodbad
Stora döden
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSlaveri

 
Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, krig, politik, religion, historia, kultur, spänning, slaveri
ISBN: 9185057819
 
Spänning:  6
Lärorik:  9
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Att vara slav är att inte existera som människa. En slav har inget människovärde, utan betraktas som ett redskap, ett ting. En slav kan på ägarens order ryckas upp ur sin familj och säljas till andra sidan jordklotet.

Enligt FN:s beräkningar lever idag omkring 12,3 miljoner människor i slaveri. Det är ungefär lika många som under loppet av fyra hundra år forslades över Atlanten, från Afrika till Amerika. Slaveri är och förblir ett av jordklotets största och mest osynliggjorda problem.

Detta är den första volymen av tre om slaveriets världshistoria, från begynnelsen till nutiden. Det är en historia som aldrig förut har berättats, en historia som knyter samman alla folk och alla världsdelar. Det är en fruktansvärt smutsig historia, en historia som vi har valt att blunda för.

Att vara slav är att inte existera som människa. En slav har bokstavligt talat inget människovärde utan betraktas som ett redskap, ett ting. En slav kan på ägarens order ryckas upp ur sin familj och säljas till andra sidan jordklotet. Vårt nuvarande västerländska samhälle är faktiskt ett av ytterst få samhällen i världshistorien som inte tycker att detta är helt naturligt. Det i särklass vanligaste, i alla historiska samhällen - även det svenska - har varit att slaveri är funktionellt och socialt acceptabelt: vissa förtjänar att leva i ofrihet. Enligt FN:s beräkningar lever ännu idag omkring 12,3 miljoner människor i slaveri - ungefär lika många som vi under loppet av 400 år forslade över Atlanten från Afrika till Amerika. Slaveri är och förblir ett av jordklotets största och mest osynliggjorda problem.

I den första volymen skildras slaveriets historia från forntiden till renässansen: vi börjar redan med de gamla sumererna på 2000-talet f.Kr. och slutar på 1500- talet. Boken har två röda trådar: krig och fattigdom. I historiens gryning försattes människor i ofrihet när maktsamhället hade vuxit sig så starkt att man kunde tvinga krigsfångar att utföra ofritt arbete och när människor som var för fattiga för att kunna försörja sig tvingades att slita åt andra för att överleva. Krig och fattigdom blev vägar in i slaveri. Eftersom krigens och fattigdomens verklighet såg olika ut i olika länder kom även slaveriet att anta olika utseende. Varje kulturkrets fick sin egen typ av ofrihet.

Bokens inledande kapitel handlar om slaveriet som system, vad som utmärker det och hur olika forskare har ställt sig till ofriheten som allmän företeelse. Därefter hoppar vi bakåt till Främre Orienten på 2000-talet f.Kr. och skärskådar hur våra äldsta kända högkulturer, Egypten och Mesopotamien, organiserade sitt slaveri. Fokus flyttas sedan till den grekiska och romerska antiken, då slaveriet blev så omfattande att våra första stora slavuppror ägde rum. I takt med att slaveriet blev allt viktigare kom det även att förändras och bli mer variationsrikt än tidigare. Slavar kunde påträffas som allt möjligt - gruvarbetare, jordbrukare, hantverkare, administratörer, byggjobbare, lärare, läkare, poliser, osv. I nästa skede av historien, medeltiden, förändrades slaveriet ännu en gång. I den islamiska världen uppkom slavsoldaten: slaven som tjänade i armén och som därigenom kunde vinna makt och inflytande. På 1200-talet grep slavsoldater makteni både Egypten och Indien. Samtidigt försvann, besynnerligt nog, slaveriet helt och hållet från Nordeuropa. Ingen vet varför, men det ledde till att våra förfäder under några få sekler glömde bort hur slavar skulle hanteras och hur slavsystemet fungerade. I slutet av medeltiden uppfann vi emellertid slaveriet en gång till, med förödande konsekvenser. Under renässansen gick ridån upp för det storskaliga plantageslaveriet, först på öar i Atlanten, sedan i Amerika.

Boken spänner över stora tidsperioder och väldiga områden. Både slavägare och slavar får komma till tals. De breda historiska översikterna varvas med inträngande skildringar av människoöden. Vi möter Hagar, den egyptiska slavinnan som drevs

Medelbetyg: 4,25 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Slaveri :


axel-nelson 2006-11-03 02:13
Jag har bara hunnit läsa en del här och var i denna tjocka bok på närmre 600 sidor. Det är en bok som man, trots dess kronologiska skildring, inte behöver läsa från pärm till pärm; utan man kan välja de kapitel som för tillfället är intressantast.
Denna bok är den första delen av tre, så det är en gigantisk prestation som den omstridde lundaprofessorn utfört. Inte minst med tanke på alla tegelstenar och artiklar han ständigt skriver i vitt skilda historiska ämnen.
Men så långt jag läst, kan jag konstatera två saker: Aldrig har han skrivit så bra förr! Språket flyter lätt och ändå grundligt akademiskt.
Hans skildring av det muslimska slaveriet är samtidigt en utförlig skildrig av islams historia och teologi/ideologi utan fördomsfulla pekpinnar
Men boken börjar med en autentisk skildring som egentligen hör hemma i del två av bokverket, som är som en aperetif: En engelsk slavskeppskaptens vedermödor och hans slavars ännu värre vedermödor.
Eftersom slaveri varit allmänt accepterat över hela världen i åtminstone fyra tusen år, så är detta samtidgt en verk om världens historia, men här för första gången med tyngdpunkt på de som står underst på samhällsstegen - under de av Marx så omhuldade utsugna proletärerna.
Betyg 5

dsebbe 2008-01-15 20:00
läste denna bok då jag gjorde ett arbete i litteratursociologi. min mening är att detta är den mest kompletta samling och beskrivning av olika former av slaveri sett ur alla olika kulturers perspektiv. mycket intressant.
Betyg 4

Irenaeus 2012-02-24 10:25
Som vanligt en bra bok av Dick. Boken är välskriven och skildrar slaveriet under olika tidsepoker och platser. En viktig historia om alla de miljoner som levt i slaveri.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Slaveri


  Köp boken som film på cdon: