bokrecensioner boktips

Kärlek och sopor

Författare: Ivan Klíma
Genre: Roman
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9176085112


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Kärlek och sopor är berättelsen om den tjeckiske författaren Marek, hans hustru Lída och älskarinnan Daria. Marek har svårigheter att skriva - och att bli publicerad (det är efter 1968 och för den "mjuka revolutionen" 1989). För att komma ur sin isolering och få nya intryck börjar han arbeta som gatsopare i Prag. "Man längtar efter att rena sig, men istället städar man sin omgivning."
Det föraktade gatsoparlivet har trots allt även sina ljusa sidor. Mareks nya arbetskamrater visar sig vara färgstarka orginal som ger Marek nya perspektiv på livet och den eviga konflikten mellan trohet och otrohet, trygghet och spänning.
Den tjeckiske författaren Ivan Klíma har rn sällsynt förmåga att på ett ömsint, humoristiskt och osentimentalt sätt berätta om människor som vi kan identifiera oss med.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kärlek och sopor :
2006-09-04 22:23
Klímas roman om författren i Prag som slits mellan sin fru och sin älskarinna är helt ointressant. Det går inte att uppbringa ett uns av engagemang för hans samvetskval.
Det som räddar romanen från bottenbetyg är författarens snygga sätt att helt slopa övergångar mellan parallellhandlingarna. Det gör att man åtminstone håller sig alert för handlingsskiftena.
Betyg 2
Liknande böcker:
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
Falska toner och söta..
 E. Klingberg
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
John Carter och marsfu..
 E. Burroughs
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Fågeltribunalen
 A. Ravatn
Djungelrummet
 C. Möller
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
En sekund är jag evig
 M. Gustavsdotter