bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Kärlek och sopor
Mina första kärlekar
Liknande böcker:
Serotonin
 M. Houllebecq
Cirkus i Valdemarsvik
 M. Malmström
Middagstimmen
 D. Hansen
Den andra dödssynden
 J. Guillou
En aning övermogen
 C. Gustavson
Styr din plog över de..
 O. Tokarczuk
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Maskiner som jag
 I. McEwan
Mormor på rymmen
 K. Branzell
Boel och Oscar
 J. Sundström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMinistern och ängeln

 
Författare: Ivan Klima
Genre: Roman
Ämnesord: politik, humor
Utgivningsår: 2004
 
Spänning:  3
Humor:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


För trettio år sedan skrev Ivan Klíma en radiopjäs med samma titel som denna bok. Handlingen var då förlagd till en totalitär stat där diktatorn fick för sig att han hade en ängel som rådgivare.

Nu när muren sedan länge har fallit återvänder Ivan Klíma till detta motiv för att undersöka vad som händer när en ängel uppenbarar sig för en ledare i ett postkommunistiskt land.

Huvudpersonen Cyril Florian är före detta lärare vid Teaterhögskolan. Efter "revolutionen" är han en av grundarna till ett av de många nya partierna i landet. Den nya tiden kräver nya ledare; bildade, omutbara, beredda att lyssna till och följa folkets röst. Florian blir landets premiärminister.

Det visar sig snart att han är omgiven av ett antal korrupta ministrar och höga tjänstemän. Alla är de inblandade i olika skandaler och det blir Florians uppgift att tysta ryktena och lägga locket på.

Ministern har det med andra ord kämpigt och dessutom stundar valtider. Så händer det att han vaknar på nätterna av ett susande ljud och av att någon tittar på honom. Det visar sig vara en ängel som uppenbarar sig. Ängeln kräver att han ska tala sanning och säga högt vad han tycker och tänker, att han ska stoppa byggandet av motorvägar, stänga nattklubbar och spelhålor och belägga drogförsäljning med stränga straff . Ängeln blir hans rådgivare.

Nu börjar omgivning tycka att Florian beter sig underligt. Ja, att han rent av blivit knäpp. En natt hämtas han och förs till ett litet privatsjukhus. Det är då den unge inrikesministern Bach beslutar sig för att ta över ...

Ivan Klíma har här skrivit en samhällssatir där han underfundigt och med glimten i ögat ställer frågor om makt, demokrati och politik på sin spets.
Ivan Klíma är en av Tjeckiens mest kända författare. Han är född 1931 i Prag, där han alltjämt bor.

På svenska har bland annat utkommit: Mina första kärlekar, En kärlekssommar, I väntan på mörker, i väntan på ljus och Inga helgon, inga änglar.


Medelbetyg: 3 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ministern och ängeln :


poby 2004-07-16 19:23
Boken handlar om en premiärminister i ett f d kommunistland i Östeuropa. Nu har landet blivit demokrati… med allt vad det innebär. Klima har en härlig distans till begreppen demokrati o politik. Ironisn dryper över hela boken. Ibland blir det emellertid lite för tramsigt.
Betyg 3

urok2 2019-05-03 10:11
En överlag bra bok, välskriven och underhållande. Det som drar ner betyget är det alltför töntiga och konventionella slutet, och den medföljande tramsiga glorifieringen av ungdomens engagemang.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ministern och ängeln


  Köp boken som film på cdon: