bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Alla mina barn
Alla vi barn i Bullerbyn
Allrakäraste syster
Assar Bubbla
Bara roligt i Bullerbyn
Barnen på Bråkmakargatan
Barnens dag i Bullerbyn
Britt-Mari lättar sitt..
Bröderna Lejonhjärta
Bullerbyboken
Den där Emil
Draken med de röda ögonen
Emil i Lönneberga
Emil med paltsmeten
Emil och soppskålen
Emils hyss nr 325
I Skymningslandet
Ida och Emil i Lönneberga
Ingen rövare finns i s..
Inget knussel, sa Emil..
Jag vill inte gå och l..
Jag vill också gå i sk..
Jag vill också ha ett..
Jul i Bullerbyn
Jul i stallet
Liknande böcker:
Dollans dagis
 B. Lindgren
Nu har Kalle fått en l..
 B. Lindgren
Min björnfarfar
 A. Cousseau
Bullerbyboken
 A. Lindgren
Vi måste till jobbet
 P. Lindenbaum
Monster Monster - Den..
 J. Pinter
Vem är bäst?
 S. Wirsén
När Emil skulle dra ut..
 A. Lindgren
Julia och jag och det..
 S. Töringe
Julen kommer till Mumi..
 T. Jansson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMadicken

 
Författare: Astrid Lindgren
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1960
ISBN: 9789129691764
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I det stora, röda huset nere vid ån, där bor Madicken. Där bor också mamma och pappa och lillasyster Lisabet och en svart pudel, som heter Sasso, och en kattunge som heter Gosan. Och så Alva.

Madicken heter egentligen Margareta, men när hon var liten kallade hon sig själv Madicken, och fastän hon nu är stor och nästan sju år heter hon fortfarande så. Det är bara när hon behöver förmanas som hon kallas Margareta. Ganska ofta kallas hon Margareta. För hon har många befängda infall och tänker sig aldrig för… förrän efteråt.

Medelbetyg: 4,43 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Madicken :


anonym 2006-07-08 13:42
inte fullt så vild som Pippi - men lika rolig
Betyg 5

Bellan 2007-02-22 08:30
Madicken var min idol som liten
Betyg 4

Phenomena 2007-02-25 11:29
Sagorna om Madicken - flickan som får sina infall lika fort som en gris blinkar – har alltid legat mig varmt om hjärtat.
Med sina tokiga upptåg trollband hon mig redan i barndomen.

I denna bok hoppar hon med ett paraply från vedbodtaket och får en ordentlig hjärnskakning. Lillasyster Lisabet pillar in en ärta i näsan och i sällskap av Madicken får hon gå till doktor Berglund. På vägen träffar de Mia och Mattis. Ett stort slagsmål bryter ut och en trasig Madicken blir även hon patient hos doktorn.

5-åringens kommentar: Bra. Madicken hoppar från taket med paraply.
Betyg 4

Nadine 2007-12-25 17:11
Min älsklingsbok av Astrid Lindgren! Madicken har en förebild i verkligheten, jag läste att det var Astrid Lindgrens bästis som kallades för Madicken (fast hennes riktiga namn var Anne-Marie, inte Margareta).

Madicken bor på Junibacken, tillsammans med pappa Jonas, mamma Kajsa, lillasyster Elisabet, pigan Alva, hunden Sasso och katten Gosan. Sen (i "Madicken och Junibackens Pims") får hon en lillasyster till som kallas för Kajsa efter mamman.

Madicken är en livlig flicka som har många tokiga infall, men hon har ett bra hjärta och kan inte tåla orättvisa – därför är hon så älskvärd. Hon blir rasande ibland, men alltid med rätt! När hennes klasskamrat Mia får stryk av rektorn är Madicken den enda som vågar protestera.

Boken är lättläst och välskriven och det som jag jag älskar är att författaren avstår från svart och vit – det finns ingen karaktär som är bara bra eller bara elak. Galningen Lindkvist är farlig men man tycker synd om honom, borgmästarinnan är elak men duktig, farbror Nilsson är en supare som inte jobbar, men han är alltid snäll mot Madicken och Lisabet.

Min "hjälte" i boken är den 15-åriga pojken Abbe Nilsson som jobbar hela dagen och klarar sig fast hans mor och far är så ansvarslösa.

Tyvärr är det två problem – det första är Lisabet, Madickens lillasyster. Hon är inget trevligt barn – drar katten i svansen, biter huvudet av Madickens chokladfigur och kan inte be om förlåtelse ens. Hon är nog lydig, men inte snäll - hon har inte Madickens bra hjärta.

Det andra problemet är “Alva på bal”! Familjens piga Alva är med på en bal – det var mammas idé och pappa med sina sociala ambitioner är stolt på sin frus infall. Men allt går fel – borgmästarinnan är chockad att träffa en piga på sin fina bal och hon pratar med herrarna – de får inte uppbjuda Alva! Ingen vågar protestera och Alva blir inte uppbjuden hela kvällen. Visst är gästerna elaka mot henne, och jag vill inte försvara dem, men: Det var nog möjligt att förutse folkets reaktioner och familjen – som känner borgmästarinnan – borde ha varit beredd på något sånt. Varför utsätter de Alva för en sådan fruktansvärd situation? Jag tycker faktiskt att familjen MISSBRUKAR Alva för att visa sina sociala idéer, men de struntar i hennes känslor.

Det var alltså två saker i boken som jag tyckte illa om, betyg 4 – annars hade det blivit betyg 5.
Betyg 4

nitedrive 2010-06-28 11:38
Madicken var en av mina absoluta favoritböcker som barn.Jag ville ha en likadan klänning och se ut som hon,det var helt enkelt ett fullständigt barnparadis denna lilla flicka levde i.Även om det fanns små korn av misär och fattigdom även i Madickens lilla idylliska stad.
Fattiga,brutalt ärliga och vassa Lus-Mia och charmige spjuvern Abbe Nilsson och hans föräldrar tillexempel.Farbror Nilsson dricker gärna lite för mycket,det blir hustrun och sonen som får dra in den större delen av inkomsten och det gör de genom att sälja kringlor på stadens marknader.Skuldindrivarna knackar ofta på stugdörren och mor och son kämpar på medan fadern kommer hemrumlande från krogen på kvällarna,om han nu inte sitter och ojar sig över livets orättvisor förstås.
Men det var aldrig "för mycket",det var fortfarande ett paradis.

Madickens pappa är redaktör på stadens tidning och han är "socialist".
Han hyser,trots att familjen bor i ett stort fint hus med lummig trädgård och dessutom håller sig med egen husjungfru,ett stort medkännande för de mindre lyckligt lottade.
Som Nilssons.Madicken umgås gärna med sonen Abbe som alltid får henne att skratta och som hon nog är lite förtjust i.
Trots att Madickens mamma och jungfru Alva inte är helt förtjusta i familjen Nilsson och i Madickens besök där.Men som tur är finns pappa där och berättar för Madicken att det är viktigt att man vet att alla människor inte har det lika bra men att de ändå är lika mycket värda.
Mamma är för all del elegant och sval,men ändå inte en kall eller otillgänglig Ingmar Bergman-mamma ur övre medelklassen.Hon spelar piano,strosar i trädgården,spelar spel med barnen och sköter de sociala konvenanserna.
Alva är temperamentsfull och lojal(lite som en extramamma åt Madicken och hennes busfrö till lillasyster;Lisabet),lite smått förälskad i stadens sotare,trots att han är gift och har fem barn.Men stilig är han allt.
Ibland blir Alva familjens sätt att uttrycka sin sociala medvetenhet inför sina egna sociala jämlikar,tyvärr.

Som vuxen är det inte alltid helt lätt att hålla cyniska tungan i styr ibland,men faktum kvarstår:Madicken är en underbar bok om ett underbart och svunnet barnparadis där bekymmer och fattigdom kanske finns,men lyckligtvis aldrig svärtar ner.
Det är ju trots allt en barnbok vi talar om.
Betyg 4

Furienna 2014-05-31 15:46
Fast jag nu är vuxen, så älskar jag fortfarande "Madicken". Detta är tveklöst Astrid Lindgren när hon var som allra bäst, med en barnvänlig men ändå realistisk skildring av livet i en småstad på 1910-talet. Mitt enda klagomål är att Astrid vid det här laget hade börjat konsekvent använda "nyskapande" skriftspråksformer, som "mej" i stället för "mig" och "säjer" i stället för "säger". Och usch, jag har tyvärr svårt för det där. Men om vi bortser från det, så är detta en perfekt "barnbok".
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Madicken


  Köp boken som film på cdon: