bokrecensioner boktips

Den verkliga brottslingen

Författare: Elizabeth George
Genre: Deckare
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9172632925

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Nicola Maiden, dotter till en pensionerad detektiv vid Scotland Yard, hittas mördad mitt i en förhistorisk stencirkel i Derbyshire. I närheten återfinns en mördad oidentifierad man. Kommissarie Thomas Lynley får uppdraget att utreda omständigheterna kring deras död.

Han måste göra det utan sin assistent sedan många år, Barbara Havers. Inspektör Havers har degraderats på grund av tjänstefel som hon gjorde sig skyldig till i samband med en utredning av ett mord i den lilla badorten Balford-le-Nez (se Med svek i sinnet). Men Barbara Havers är inte den som ger upp. Hon har egna planer och de handlar om just det fall Lynley är inkopplad på.
Medelbetyg: 3,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den verkliga brottslingen :
2006-06-20 09:39
Vad jag har förstått så har Elizabeth George skrivit flera böcker med samma huvudpersoner som i denna bok, men jag har endast läst en av dem hittills vilken är den här. Personerna som Elizabeth George ofta låter sina berättelser kretsa kring är kommissarie Thomas Lynley vid Scotland Yard, Winne Nkata och Barbara Havers. Barbara har i denna bok blivit avsatt till skrivbordsarbete efter att hon vägrat lyda order vid en kritisk och farlig situation.

Ingen kriminalroman utan minst ett mord. I denna bok hittas två kroppar långt ute på en hed i Derbyshire. Det är en kvinna och en man som är offren och nu ställer man sig flera frågor. Kände de två varandra? Vem är mördaren eller mördarna? Under berättelsens gång kommer nya fakta upp och ingen av offren är vad de tycks vara och många hemligheter kommer upp till ytan. Det finns många misstänkta och även de döljer både det ena och det andra. Trots att Havers egentligen ska hålla sig till pappersarbete kan hon inte låta bli att ta del av fallet.

Boken är ganska långsam och tråkig, och figurerna i boken är inte speciellt intresseväckande att följa. Den går dock an att läsa då boken ibland blir spännande, men vill man fly verkligheten en stund bör man inte välja just den här deckaren.
Betyg 2
2007-01-16 07:17
Man vet vad man får. Det är en Lynley/Havers-deckare. Jag tycker om beskrivningarna och miljön.
Betyg 4
2007-01-16 12:08
+ för morden.
+ för relation Havers-Lynley.

- för förutbestämbarheten
- för längden (onödigt lång)
Betyg 3
2007-02-05 20:37
Uj vad spännande det var innan man kom fram till slutet i den här boken. Mordkomplotten är bra och komplicerad. Många vändningar. Det enda negativa jag kan se är Lynleys väldigt kategoriska sätt att se på saker och ting. Ibland blir det för mycket, nästan overkligt. Men samtidigt är det en stor del av bokens handling så det skulle förmodligen inte fungera annars.
Rekommenderas.
Betyg 4
2008-02-03 17:05
Ganska så spännande, men som vanligt tar tyvärr intrigerna mellan Harvers och Lynley för stor plats. Det blir både utdraget och trist till slut.
Betyg 2
2010-01-25 02:16
Jag gillar verkligen Lynley och Havers, och den här boken gjorde mej inte besviken heller. Det är både en mycket spännande deckare, och en berättelse om att följa hjärtat.
En bok jag fastnade i och satt klistrad vid till slutet!
Betyg 4
Liknande böcker:
Mannen i fönstret
 K. Dahl
Morden i Baronville
 D. Baldacci
Under radarn
 L. Child
Du måste dö
 P. James
Koka björn
 M. Niemi
Morden i Vaxholm
 M. Franzén
En tavla för mycket
 M. Sylvan