bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
En fallen fanbärares b..
Rekviem för Öst
Liknande böcker:
Under Slussen
 J. Werner
Det finns inga lyckopi..
 B. Malmsten
Flickan som sa nej
 E. Seeberg
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDet franska testamentet

 
Författare: Andreï Makine
Genre: Roman
Utgivningsår: 1995
ISBN: 9113004875
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det betraktades som en litterär sensation i Frankrike då hösten 1995 en så gott som okänd 38-årig ryss, som endast bott åtta år i landet fick först Goncourtpriset och kort därefter Médicispriset för romanen "Det franska testamentet".
Förklaringen till allt detta finns inte bara att söka i det sensationella kring författarens person, utan i lika hög grad i den märkvärdiga romanen. Det är en storartad familjekrönika, besläktad med exempelvis Lampedusas "Leoparden" och Pasternaks "Doktor Zjivago". Dess huvudpersoner är författarens alter ego Aljosja och hans mormor Charlotte, fransyskan som kom att bli kvar i Ryssland under revolution, krig, fattigdom och terror. Inom sig bevarade hon det franska arvet som ett slags hemlig tillflykt undan den ryska tillvarons djävulskap, och hon lyckades föra detta franska testamente vidare till sitt barnbarn. Romanen blir på så vis också ett svepande panorama över vårt sekel från det förra sekelskiftet fram till Brezjnevepokens sovjetiska 70-tal.

Andreï Makine är född i Sovjetunionen 1957, där han också levde fram till dess han som trettioåring kom till Frankrike. Efter ett antal hundår som uteliggare är han nu neutraliserad fransman och uppburen författare.

Medelbetyg: 4 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Det franska testamentet :


helix 2006-04-05 20:25
Makine berättar om sin franska mormor Charlotte som bor i en by på landsbygden i Ryssland.
Historien innefattar en lång tidsperiod under vilken Ryssland förändras dramatiskt. Detta är kanske det mest intressanta i romanen: de inblickar - på djupet - man får i hur människor hade det under krigsåren, gulagtiden osv. Men de är för få! Åtminstone för att den här recensenten skall bli ordentilgt engagerad.
Visst, författaren skriver vackert. Fina skildringar av hur han längtar först bort från, sedan tillbaka till Ryssland och Charlotte. Men jag tycker det blir stillastående, fluffigt. Inte tillräckligt fängslande.
Betyg 2

Isidora 2008-10-28 09:13
Det är en bok som lever mest på sitt språk. Och det är vackert, det är en fröjd att läsa det svåra temat trots. Det händer inte så mycket, och läsaren blir buren framåt av den fina stämningen. Makines stil förtjänar en nästan femma men det får bli en fyra för helheten, för att det finns en distans i romanen som jag inte tycker om.
Betyg 4

orjmik 2008-11-05 14:52
Det finns många böcker som "är den bästa jag läst". Det franska testamentet är en av dem...... Det är kanske i första hand det vackra språket och den kärleksfulla stämningen i romanen som jag inte kan glömma fast det nu är kanske åtta-nio år sedan jag läste boken.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Det franska testamentet


  Köp boken som film på cdon: