bokrecensioner boktips

Än lever Emil i Lönneberga

Författare: Astrid Lindgren
Genre: Barnbok
Utgivningsår: 1970
ISBN: 9789129657944


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Emil, det är han som bor i Katthult i Lönneberga och som gör hyss nästan varje dag året runt. Efter varje nytt hyss sitter han inlåst i snickarboden och täljer sig en liten rolig trägubbe. 369 trägubbar står det på hyllan till sist! Här kan du läsa om hur det gick till när Emil gjorde en del lyckade vanvettsaffärer på auktionen i Backhorva, eller när han gjorde tre tappra försök att få ut Linas oxeltand och sedan målade lilla Ida illande blå, eller när han släppte grodan i kaffekorgen och sedan ställde till det så hemskt att man knappt kan tala om det ...
Medelbetyg: 4,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Än lever Emil i Lönneberga :
2006-03-16 13:14
synd att det inte blev fler Emil-böcker
Betyg 5
2007-10-24 17:35
Jag tycker nästan aldrig att en film eller tv serie förutom lotr är bättre än boken. Men det är så i Emils fall. Han är mer underhållande på tv än som en bok.
Betyg 3
2010-06-12 21:57
Av figurerna Astrid Lindgren skrev om uppskattar jag Emil bäst. Både i böcker och som filmer. Som vuxen finner man saker i böckerna som måste gå barn förbi men som är mycket underhållande.
Betyg 5
2011-11-08 21:23
Emils mamma för dagbok. Där skriver hon ner alla hyss och bravader som Emil genomför. I ett direkt tilltal till läsaren antyder Astrid Lindgren att hon fått tillgång till dessa dagböcker och nu berättar valda delar från dessa.
Historierna berättar om en väldigt liten pojke med ett väldigt stort mod och ett ännu större hjärta. Vi får följa Emil och hans familj genom olika hyss som Emil i sin obetänksamhet ställer till med – som att hissa upp sin syster i flaggstången och äta upp all korv i skafferier. Men här berättas också om de dåd som skvallrar om de stordåd han skulle genomföra som vuxen, i egenskap av kommunfullmäktiges ordförande. Som när han började en dag utan ett öre på fickan och genom rådighet i slutet av dagen var ägare till flera kronor, en höna och en ko. Eller den gången han räddade livet på den blodförgiftade Alfred genom att släpa honom genom snöstorm till doktorn. Detta parti i boken tillhör enligt mig bland det bästa i Svensk litteratur och bevisar Astrid Lindgrens storhet och är orsaken till varför vi alla tagit henne, hennes böcker och lille Emil till våra hjärtan.

Astrid Lindgren läser själv in boken med den ömma tantbarnslighet som bara hon kan åstadkomma.
Betyg 5
Liknande böcker:
Här är det lilla huset
 B. Lindgren
Bu och Bä blir blöta
 L. Landström
Labolinas lina
 I. Sandberg
Vi är vänner
 E. Lindström
Prick och Fläck degar
 L. Geffenblad
Vinter hos Plupp
 I. Borg