bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Ida Maria från Arfliden
Tyra i 10:an Odengatan
Liknande böcker:
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Makten
 N. Alderman
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLaleh, flickan som var rädd för stjärnorna

 
Författare: Ann-Madeleine Gelotte
Genre: Roman
Utgivningsår: 2000
ISBN: 912707661X
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Laleh" viskade pappa i mitt öra på namngivningsfesten i Senneh. Laleh som betyder tulpan både på kurdiska och persiska. Han hade alltid önskat att en av hans döttrar skulle få det namnet. Jag var hans tredje dotter.

När vi lämnade Kurdistan och flyttade till Teheran var jag fyra år, men jag minns ännu vårt hus i Senneh. Jag minns hur det doftade av alla mamma Ozras blommor och jag sitter i skuggan av pilträdet med min syster Parvin och vi lägger röda blomblad på våra naglar. Men jag minns också att man kunde höra vargarna yla uppifrån bergen i kalla vinternätter …"

Ingen kommer ur tomma intet.

Detta är berättelsen om en kurdisk flickas uppväxt i shahens och ayatollah Khomeinis Iran. Laleh föddes 1963 i staden Senneh i iranska Kurdistan. 1990 kom Laleh och större delen av hennes familj till Sverige som flyktingar. Ann-Madeleine Gelotte lärde känna Laleh på flyktingförläggningen och sedan Laleh flyttade till Stockholm har hon blivit en del av Ann-Madeleines familj.
Boken om Laleh har växt fram under ett par år och knyter an till Ann-Madeleine Gelottes böcker Ida Maria från Arfliden, Tyra i 10:an Odengatan och Vi bodde i Helenelund. Tre mycket uppmärksammade och prisbelönta kulturhistoriska böcker.

Kan läsas av både barn och vuxna.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Laleh, flickan som var rädd för stjärnorna :


animisha 2006-01-17 20:46
En vacker liten bok med fina detaljerade och färgglada illustrationer. Laleh berättar om sitt liv i Iran under 60- och 70-talet. Hon beskriver de hus där hon bor, värmebordet, badhuset, de vardagliga sysslorna, men också hur hon som kurdisk flicka ofta var utanför bland perserna.
Berättelsen slutar med revolutionen i Iran och att Laleh arresteras när hon är 17 år. Det finns ett fristående avsnitt som kort skildrar tiden efteråt, alla år i fängelset och åren efteråt.

För mig som genom mitt arbete träffar många människor som är utlandsfödda, lyckas boken verkligen med att skapa bilder av en helt annorlunda barndom än mitt eget eller det som jag ser omkring mig nu.

Däremot skulle jag inte ge den här boken till ett barn och sedan låta barnet läsa det självt. Jag tror att det kan väcka många frågor, speciellt mot slutet, när livet blir mycket farligt. Detta ska man läsa tillsammans med barnet, och sedan prata!
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Laleh, flickan som var rädd för stjärnorna


  Köp boken som film på cdon: