bokrecensioner boktips

Ida Maria från Arfliden

Författare: Ann-Madeleine Gelotte
Genre: Biografi
Ämnesord: historia, fakta, Norrland
Utgivningsår: 1977
ISBN: 9174483986


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den här boken handlar om min mormors uppväxt på 1880- och 90-talet i en skogsarbetarfamilj i Norrland.
Den bygger på intervjuer jag gjorde med henne 1975, det år hon fyllde 95 år. Mormors egna ord från de många samtalen har bundits samman till en löpande text utan att några yttre värderingar fått komma in. Därför gör heller inte boken anspråk på att ge en allsidig bild av denna tid.
Efter mormors anvisningar byggde jag en modell av deras stuga med möbler, redskap och textilier och en modell av lagård. lador och stall. Vi diskuterade bilder av redskap, textilier, miljöer osv. Tillsammans med de intryck jag själv fick från Arfliden och trakten däromkring vid en resa dit 1975 är detta grunden till bilderna, som sedan vuxit fram medmormors godkännande.
Skogen har kalhuggits intill Arfliden. Av husen återstår nu endast övervuxna grundstenar. Men ännu lever minnet av mormors pappa Finn-Erik kvar i form av otaliga historier i de gamla gårdarna omkring Voulvojaure.

Utdrag ur boken:
Men tänk, hur kallt det än var så fick vi flickor aldrig ha byxor på oss. Sommar som vinter hade vi bar rumpa under klänningen.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ida Maria från Arfliden :
2013-06-29 17:49
Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet och berättar om hur en skogsfamilj arbetade och levde. Mycket intressant.
Betyg 4
2013-10-20 19:38
En intressant berättelse om en familj i Norrland på slutet av 1800-talet. Ida-Maria berättar om hur hon upplevde sin barndom. Skolläraren som kom och bodde några veckor i stugan och undervisade barnen. Prästen som kom någon enstaka gång för att förhöra sig om bibelkunskapen. Trängseln i stugan men ändå bjöds alla kringvandrande på mat och nattlogi om det behövdes. Bilderna illustrerar mycket fint hur allt såg ut. Mycket trevlig bok att ta del av. En bok för både gammal och ung.
Betyg 4
Liknande böcker:
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving