bokrecensioner boktips

Gone, baby, gone

Författare: Dennis Lehane
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
ISBN: 9100104124


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En 4-årig flicka försvinner spårlöst från sitt hem. Flickans morbror och hans fru söker upp Patrick och Angie för att de ska hjälpa till att hitta henne. Med viss tvekan tar de sig an fallet.
Ungefär samtidigt försvinner några kända pedofiler som nyligen släppts ur fängelset.
Patrick och Angie samarbetar med några poliser. Men vem kan de lita på?

Dennis Lehane lyssnar av livet och rösterna i Bostons tyngsta och hårdaste miljöer. Bittra levnadsöden, söndertrasade känslor, brutala våldsbrott vävs samman i hans oförglömligt starka och stämningsmättade romaner, som gjort honom till det hetaste namnet inom den amerikanska spänningslitteraturen i dag. Tre böcker av honom har hittills kommit ut på svenska: Svart nåd , Rött regn och Patient 67 , alla kritikerhyllade och stora försäljningssuccéer. Rött regn har också blivit en framgångsrik film ( Mystic River ), i regi av Clint Eastwood.
Medelbetyg: 3,81 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gone, baby, gone :
2004-10-12 08:59
Den här boken var lika spännande som de övriga om Patrick Kenzie och Angela Gennaro. En ganska "hårdkokt" deckare med en del oväntade vändningar.
Ett intressant - och skrämmande - tema!

Boken är på engelska. När det gäller Patrick Kenzie och Angela Gennaro så är det bara femte boken ("Svart nåd") som översatts till svenska.
Betyg 5
2005-04-13 20:39
Ytterligare en gång visar Lehane prov på sin förmåga att invagga läsaren i falsk trygghet. Även om det nu, efter ett antal böcker i den här serien, är förväntat att karaktärerna skall ta skruv och visa sig inte vara de man tror de är, kryper det i kroppen av obehag. Precis som man vill att det ska göra!

Patrick och Angies liv utanför thrillerhistorien utvecklas inte speciellt, men beskrivningarna av detta fungerar fortfarande bra.

Kommentar: Jag förstår inte utgivningsordningen på de översatta böckerna. Den som först kom ut "Svart nåd" - är den sista i serien, så nu denna som är den före - "Svart regn" men ändå den fjärde i serien. Varför har man valt att ge ut dem i bakvänd kronologisk ordning?
Betyg 4
2005-05-26 07:30
Detta är den första Lehane-bok jag läser (trots att Patient 67 finns i bokhyllan) och jag slukade den! Boken var oerhört spännande från första stund men fick en oväntad vändning på slutet som gjorde mig lite besviken. Tycker heller inte att slutet var så bra, hade tyckt att han kunnat kosta på sig ett lite lyckligare avslut faktiskt... Boken som helhet var dock väldigt bra och spännande och jag tror jag ska ta itu med Patient 67 nu faktiskt!
Betyg 4
2005-06-22 11:59
Har lyssnat på denna bok som cd-bok med Peter Andersson som uppläsare. Förväntningarna var höga eftersom Lehanes förra bok Patient 67 var något alldeles extra i bokväg. Det här är en stenhård deckare som handlar om ett stenhårt detektivpar och handlingen är denna gång förlagd till ett Boston i nutid. En liten flicka anmäls försvunnen och det stenhårda detektivparet får i uppdrag att leta reda på henne. Liksom i Patient 67 blir hisotrien alltmer tillskruvad ju längre in i handlingen man kommer. Det är riktigt otäcka scener som spelas upp.

Tyvärr tycker jag att Lehane går in i en mansfälla när han tecknar den kvinnliga huvudpersonen Angleas karaktär. Hon är någon slags superkvinna som är liten men muskulös och smidig, stenhård attityd när det gäller men med hjärtat på rätta stället och sårbar på de rätta ställena. Där hon drar fram busvisslar busarna och hon tycks drypa av den rätta sensualismen. Jag har sett denna kvinnotyp i alltför många amerikanska actionfilmer och det känns bara ytligt och tillgjort. Detta blir för mig ett inte alls trovärdigt porträtt vilket drar ner romanens betyg till att bli endast en medelmåttig trea.

Betyg 3
2005-10-15 12:13
Jag hade svårt att hålla ordning på alla namn. Kanske var det inte boken det var fel på, utan min egen koncentration som brast. Levde mig in ordentligt först på sluttampen som var spännande och otäck.
Betyg 3
2005-12-11 13:57
lehane är väldigt bra,bara att konstatera. Bitvis ruggig bok. Slutet är lite.. jag avgör själva. Sammantaget bra läsning.
Betyg 4
2006-01-04 21:39
En fyraårig flicka försvinner i Boston. Patrick och Angie är ett deckarpar, som motvilligt tar på sig jobbet att försöka hitta flickan. De får hjälp av ett par tuffa polser från barnroteln inom Bostonpolisen. De fakta som Patrick o Angie får fram, leder dem in i Bostons undre värld, fylld med våld o cynism.
Den här boken är grym, väldigt grym emellanåt. Lehane tar oss till de lägst stående individerna i människans bottenträsk. En from önskan är att det inte är fullt så hemskt, som han berättar. Boken är spännande o Lehane lyckas hela tiden hålla kvar intesset för handlingen i boken. Berättelsen är finurlig o man vet aldrig vad som kommer att hända runt nästa "hörn". Emellanåt är det lite för mycket våld o äckligheter. På vissa ställen mår man nästan fysiskt illa. Slutet på boken tycker jag inte om. Inte att berättelsen slutar som den gör, utan de olika huvudpersonernas stenhårda attityder. Boken är bra, men Patient 67 var betydligt bättre.
Betyg 4
2006-01-21 17:51
Läskig läsning i hårda miljöer.Hemska levnadsöden. Spännande bok av Dennis Lehane igen.
Betyg 4
2006-04-27 21:30
En spännande och underhållande läsning....jag GILLAR Dennis Lehanes deckar par Patrick och Angie!!!
Betyg 4
2007-01-26 08:53
Första gången jag varit lite besviken på Dennis Lehane. Jag har fascinerats över hur han kan byta stil så ofta som han gör. Även om han byter stil lite grand i den här boken i förhållande till den förra så är han tillbaka i stilen som han hade från början.

Den här boken är mycket tjatigare än hans tidigare böcker. Lite trög att ta sig igenom. Den tar sig mot slutet och blir ganska spännande där, men riktigt bra blir den aldrig.
Betyg 3
2007-10-14 23:18
Min första bok av Dennis Lehane och jag är ytterst tveksam till att det blir fler då denna var en stor besvikelse.
Man får intrycket att det är någon film eller som ett avsnitt i en tv-serie man inte hört talas om förut, man slötittar lite och vill sen helst stänga av.

Så upplever jag Gone, baby, gone. Man rycks aldrig med i boken, den känns genuint tråkig och lite rörigt skriven. Man märker när Dennis Lehane försöker bygga upp stämningen och då känns det mycket amatörmässigt beskrivet.

Trots allt, år 2007 hade media sin bevakning på Madeleine McCannfallet, flickan som försvann i Portugal. Det försvinner många barn varje år och långt ifrån alla får samma mediabevakning som den engelska flickan. Gone, baby, gone ger en trots allt en liten inblick i Bostons smutsiga värld, även om historien är dåligt beskriven och mest ger dej en stor gäspning.
Betyg 2
2008-03-31 15:33

Splendid!

This is the first book of the Kenzie/Gennaro series I give full-point. It’s, I would think, with this book that Lehane started to give the real shape to his writing style.
Gone, Baby, Gone is almost depressive, so dark and full criticism against the human nature, and our society that one can wonder if this book is healthy in any aspect.

― For me? It surely is because I don’t take everything Dennis writes up to the point. But also, because I can look myself in the mirror and see that at least I’m not on the line of fire. Lehane uses his literature as a weapon to remind bad or evil people that they should be punished that they shouldn’t escape justice. And for me that works just fine!

Highly recommended!


cheers
Cristian
(punskacore@hotmail.com)Betyg 5
2008-05-12 11:44
Jag är egentligen inte jätteförtjust i Lehanes "hårdkokta" stil och har i de två tidigare böckerna jag läst inte direkt fastnat för Kenzie & Gennaro. (kan bero på Patricks "jag"-skrivande, hatar sånt!)

Men kanske har de ändå växt på mig, för den här boken gillade jag! Kanske beror det på att historien berör mig den här gången?

Lehane är - vad man än tycker om stilen - en duktig författare och här höll det till slutet för min del (ovanligt i en thriller!) Till och med så pass att jag berättade om intrigen för sambon! (vilket han var mindre tacksam för när filmen kom och han visste hur den skulle sluta...)
Betyg 4
2008-09-17 19:20
Patrick och Angie är två privatdetektiver som gjort sig framgångsrika på att hitta försvunna barn och sätta dit en beryktad seriemördare. Dock är de tveksamma till att åta sig fallet med försvinnandet av den fyraåriga Amanda eftersom hundratals poliser med likvärdig, eller bättre, kompetens redan jobbar på fallet. De är dessutom osäkra på om de klarar av synen av fler hålögda, utnyttjade barn.
Efter tjat från Amandas faster - då Amandas missbrukande mor inte verkar bry sig alls - börjar de sin egen utredning.

”Gone, baby, gone” är på ett sätt en typisk film nior historia. Tuffa deckare med stora puffror som dricker whiskey, slåss hårt och säger coola saker. Men på ett annat sätt är denna bok mycket mer. Karaktärerna är människor med komplicerade känslor som gör svåra val. Val som sätter sina spår och får konsekvenser på insidan och utsidan.
”Gone, baby, gone” är en actionthriller med tuffa scener och mycket skjutande. Men det är också ett drama som ifrågasätter samhällets normer och belyser hur barn utnyttjas - även av de som själva ser sig som barnens förkämpar.
Mer bör jag inte gå in på denna nyanserade och oförutsägbara historia utan att avslöja det överraskande och smärtsamma slutet.

Dennis L har skrivit en bra historia med goda ambitioner. Dock tycker jag han gör den mer än nödvändigt komplicerad vilket gör att den nästan dignar under sina egna överlastade intriger.

Peter Andersson läser in boken med en jämn, mörk och behaglig röst.
Betyg 4
2008-10-16 17:58
Återigen en fullträff av Dennis Lehane.Läste den som tredje bok i sviten.
Utomordentligt bra.
Betyg 5
2009-04-09 15:41
Den bästa boken om Kenzie/Gennaro. Har också blivit film.
Betyg 5
2010-11-30 11:35
Boken var riktigt spännande och var en glad överraskning då jag inte läst någt av Dennis Lehane tidigare. Dennis Lehane har ganska intressant berättarteknik som gjorde att jag fastnade för boken direkt. Blir definitivt fler böcker av Dennis Lehane för min del!
Betyg 4
2011-09-26 23:10
Den mångsidige mästaren Lehane belyser denna gång samhällsproblemet med försvunna barn vilket verkar vara skrämmande utbrett. Just därför passar Lehanes trovärdiga skildring av otäckheter och cynism in så bra.

Det är intressant, rentav gripande mellan varven, men nog tycker jag tempot är lite för långsamt. När man väl når finalen får man viss utdelning för tålamodet men ondskans bittra eftersmak sitter i.

Realistisk och grym, Lehane kan bättre.
Betyg 3
2013-03-17 21:25
Spännande och lättläst thriller. Men skulle ha börjat på bok ett istället.
Betyg 4
2020-01-13 13:44
En av de bättre av Lehane. Boken har också blivit en bra film. Boken handlar en hel del om moral i de fall barn far illa; hur långt får man då gå för att skydda barnet, i synnerhet om man är polis.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gone, baby, gone
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
En bondes död
 N. Naseh