bokrecensioner boktips

Pompeii

Författare: Robert Harris
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9780099527947


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

A sweltering week in late August. Where better to enjoy the last days of summer than on the beautiful Bay of Naples? But even as Rome's richest citizens relax in their villas around Pompeii and Herculaneum, there are ominous warnings that something is going wrong. Wells and springs are failing, a man has disappeared, and now the greatest aqueduct in the world - the mighty Aqua Augusta - has suddenly ceased to flow...Through the eyes of four characters - a young engineer, an adolescent girl, a corrupt millionaire and an elderly scientist - Robert Harris brilliantly recreates a luxurious world on the brink of destruction.
Medelbetyg: 3,43 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pompeii :
2005-12-20 13:33
"Pompeii" är en dramatiserad beskrivning av Vesuvius utbrott år 79 eKr. Harris har bemödat sig med att ta reda på fakta, och han knåpar faktiskt till en riktigt läsvärd historia. Inte minst får man en inblick i romarnas fantastiska arketekturkonst, med akvedukter, badhus etc.
Men visst - det är ju vulkanutbrottet som man är intresserad av. Eventuella påhittade kärlekshistorier, eller manlig antagonism kommer liksom i skymundan, och kanske är dessa bihistorier inte heller så väl skildrade.
Betyg 3
2006-08-10 19:44
Jag håller helt med föregåede skrivare.

Visserligen är det en annorlunda skildring vid tiden för Vesuvius utbrott, men det käns mest som en transportsträcka där vi får följa en ung ingenjör, Marcus Attilius, som precis blivit ansvarig för akvedukten som ger ett flertal städer vatten. Plötsligt börjar vattnet sina och Atilius beger sig ut för att ta reda på orsaken.

Hans vägar går mot berget Vesuvius och staden Pompeji där marken börjat skälva.

Betyg 3
2006-10-16 22:05
I den här berättelsen får vi reda på massor om livet runt Pompeiji vid tiden för Vesuvius berömda utbrott. Vi får också veta massor om hur bevattningssystemet med akvedukter fungerar, hur badhus såg ut, hur fontäner fungerade och användes, och mycket annat.

Jag kan inte hjälpa det, men jag faller som en fura! Jag älskar att läsa om den här tiden i historien, så jag är säkert ett lättköpt offer, men det här var en bok som jag sträckläste, höll på att missa att kliva av tåget för att det var så spännande. Som gammal latinare har jag givetvis läst en hel del av Plinius, så det gav en extra poäng till den här historien, att Plinius faktiskt är en av karaktärerna som man får följa.

Jag kommer helt klart att läsa mer av författaren som en följd av att ha läst Pompeji!
Betyg 4
2007-04-30 23:10
Pompejinörd - javisst! Efter fyra resor till denna underliga plats på jorden var den här boken en liten karamell! Rent litterärt är den kanske inte mer än medelmåttig men för mig var det som en spännande film som utspelade sig i huvudet. Kanske är det svårt att hänga med om man inte kan så mycket om romarriket? Spänning och ond bråd död, intressanta människor och så lite romantik! Lägg sedan till den där speciella lite svavelaktiga doften och dröm dig bort till solskenet och hettan!
Betyg 4
2011-08-08 13:14
Inledningsvis har jag väldigt svårt att engagera mig i den här historien om ingenjören Attilus. Harris har helt klart gjort sin research och den romerska miljön är alltid ett plus men i övrigt var jag nästan beredd att lägga ifrån mig boken men fortsatta ändå att läsa.

Och när boken skiftar till själva utbrottet blir det en helt annan fart. Jag har plötsligt svårt att lägga ifrån mig boken och sträckläser närmast andra halvan. Harris har skildrat utbrottet naturtroget och det är helt tiden spännande. Om jag ska ha någon kritik så är det att jag inte bryr mig om Attilus ödé i och med att det är svårt att sympatisera med karaktären som känns konstruerad och stundtals ologisk i sina handlingar och hur han interagerar med andra karaktärer i boken.

Avslutningen gör ändå boken väl värd att läsa och jag kan rekommendera den för alla som är intresserade av Romarriket och Pompeij.
Betyg 3
2017-11-06 13:24
Spännande och fascinerande, men ibland anakronistisk och konstruerad. Vatteningenjören känns lika levande som Guillous personer, vilket inte är särskilt levande alls. Men en stunds avkoppling är boken trots allt.
Betyg 3
Liknande böcker:
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield