bokrecensioner boktips

Fear Index

Originaltitel: The Fear Index
Författare: Robert Harris
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789137138237

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den amerikanske fysikern Alex Hoffman är okänd för allmänheten, men en legend i finansvärldens innersta kretsar. Han är upphovsmannen till en revolutionerande programvara som köper och säljer värdepapper på börsen. Den känner av rädsla och handlar därefter, med en otrolig hastighet och precision. Hans egen värdepappersfond är givetvis värd en förmögenhet. Men allt är inte frid och fröjd i aktiehandelns sofistikerade värld.

En natt blir Alex överfallen och misshandlad av en okänd man i sitt rigoröst bevakade hem i Genève. Händelsen väcker en rad frågor: Är någon ute efter Alex eller är han ett offer för sin egen intelligens? Kan Alex hållas ansvarig för det system som nu löpt amok och sprider oro på finansiella marknader världen över?

Det här är upptakten till en spänningsroman precis lika rätt i tiden som den är svår att lägga ifrån sig. Det handlar om girighet och vanföreställningar. Om det högteknologiska samhälle vi alla lever i, men inte vill se konsekvenserna av. För Alex Hoffman är det i allra högsta grad en realitet.

Utdrag ur boken:
Han hade låtit teknologin försvaga honom. Han var som en lat bilförare som hade blivit helt beroende av parkeringssensorer och satellitnavigatorer för att kunna ta sig fram i stan. Men eftersom han inte kunde tänka sig en värld utan VIXAL tog han programmet i försvar. "-Får jag påpeka att VIXAL faktiskt inte har misslyckats?"
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fear Index :
2014-02-16 19:52
En del författare kan skapa en högintressant story, andra kan skrivtekniskt skapa litterär underhållning av en tämligen ointressant. Den aningen överskattade Robert Harris tillhör de förstnämnda.

Fundamenten i "Fear Index" är aktuella och kittlande. Finansspekulation, AI och identitetsstöld placerat i Genève gjorde att mina förväntningar var högt ställda.

Det börjar lovande men övergår till trevande. Den härliga mystik som väckts till liv försvinner i takt med att tempot höjs. Dessvärre fortsätter accelerationen rakt igenom och den mängd frågor som dykt upp längs vägen lämnas till stor del obesvarade.

Harris siktade väldigt högt med denna story och tvingades antagligen prioritera underhållningsvärdet, och det har jag viss förståelse för. Personligen hade nog föredragit en enklare intrig med djupare lodning.

En modern läsvärd thriller.
Betyg 3
Liknande böcker:
The IN-Sect - In The S..
 N. Gattegno
Vargasommar
 H. Rosenfeldt
Tornet i fjärran
 M. Sandemo
Nadia
 E. Norebäck
Ett vakande öga
 F. Olsson
Pojken från skogen
 H. Coben
En detektivroman
 J. Bolinder