bokrecensioner boktips

De ofrälsta

Författare: Robert Harris
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia, spänning
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789189585713


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

England 1660. Överste Edward Whalley och hans svärson William Goffe har drivits på flykt, efterlysta för avrättningen av kung Karl I tio år tidigare. I London har Richard Nayler, tjänsteman vid det brittiska kronrådet, fått uppdraget att hitta alla de 59 män som skrev på Kungens dödsdom. Ett fåtal av de inblandade sitter fängslade på livstid. Några har redan hängts eller skjutits. Driven av att hitta de resterande förrädarna ger sig Nayler ut på en oförsonlig jakt. För att undvika kungamaktens hänsynslösa vedergällning dras Whalley och Goffe in i en klaustrofobiska katt-och-råtta-lek tvärs över kontinenter där de inte kan lita på någon.

Utdrag ur boken:
Den som sommaren 1660 hade färdats den dryga halvmilen mellan Boston och Cambridge i Massachussets och sedan tagit sig över till andra sidan floden skulle där ha fått syn på familjen Gookins hus. Det låg precis vid vägen i den lilla bosättningens södra del, inte långt från en bäck och omgivet av den sankmark som bredde ut sig mellan floden och Harvard College. Det var en rejäjl tvåvåningskåk i liggande timmer med ett staket runt tomten. Under det branta taket fanns en vind från vilken man kunde spana ut över floden Charles. Det här året hade kolonin börjat bygga den första bron över vattendraget. Arbetarna körde ned kraftiga pålar i leran nära rampen där färjan lade till. Ljuden från hammare och sågar, och karlarnas rop fortplantade sig i den ljumma sommarluften.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De ofrälsta :
2023-09-26 23:15
De ofrälsta av Robert Harris är en mycket intressant historisk roman. Även om en roman är en roman, så råder det ingen tvekan om att Harris har gjort en gedigen research. Whalley och Goffe har verkligen existerat och de som var ansvariga för avrättningen av Karl I blev dödade på det mest fruktansvärda sätt.

Det som jag framför allt uppskattar med denna roman är att författaren inte tar ställning för den ena eller andra sidan. Han lyfter fram både goda och dåliga saker på båda sidorna, så även om man kan känna sympati för de båda flyktingarna inser man också att även den republikanska sidan begick skändligheter och ledaren Oliver Cromwell lät sin son bli hans efterträdare, så skillnaden i styrelseskick kanske inte var så stor.

Robert Harris gör mig aldrig besviken. Även denna roman av honom rekommenderar jag å det allra varmaste.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De ofrälsta
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden