bokrecensioner boktips

Konspiration

Originaltitel: Lustrum
Författare: Robert Harris
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, historia
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789137130996


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Andra delen i Krönikan om Rom

Året är 63 före Kristus. Rom är en stad på väg att erövra stora delar av världen. Om två dagar ska Cicero tillsättas som konsul och ordförande i senaten. När det groteskt sargade liket av en slavpojke hittas kallas Cicero till brottsplatsen. Roms invånare plågas av fattigdom och farsoter, det jäser av upprorslusta bland folket och Ciceros roll är att slå vakt om demokratin genom att tysta ner händelsen för att inte riskera ett inbördeskrig.

Han inser snart att slavpojken dödades av en grupp senatorer som vill hetsa slavarna till uppror och planerar att döda honom. Cicero måste nu använda alla sina resurser till att avslöja och omintetgöra de våldsamma planerna. Samtidigt växer den unge Caesars makt allt mer och Cicero blir tvungen att konfrontera sin rival som i det mesta är hans totala motsats. Medan Cicero är ortodox i sin maktsträvan är Caesar revolutionär.

Cicero ställs inför den oundvikliga frågan: Är det försvarbart att använda sig av olagliga metoder för att rädda statsmakten?

I Konspiration möter vi ett flertal historiska personer och får ta del av deras allianser och förräderier, deras grymhet och lusta, deras begåvning och brott. Med en väl underbyggd och gripande berättelse visar Robert Harris återigen att han är den historiska romanens mästare.

Utdrag ur boken:
Vilket underbart verktyg, denna Ciceros stämma, med sin fylliga klang och en antydan till stamning - ett lyte som på något sätt fick det att låta som om han kämpade för att få fram varje ord, vilket därigenom blev så att säga mer dyrbart.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Konspiration :
2011-10-09 23:03
Oerhört intressant historisk roman som framför allt skildrar det politiska spelet i världens huvudstad vid tiden före Kristi födelse.
Vi får följa den legendariske Cicero och hans närmast omöjliga uppgift att motarbeta den utbredda korruptionen. Att politiken var snårig och invecklad redan då kom lite som överraskning för mig. Det är ständiga allianser, oräkneliga förrädare, utstuderad manipulatism och klassisk girighet. Min bild av romarna som beslutsamma fick sig en törn.

Får man tro Harris och den här boken var Cicero övernaturligt rådig men oförmögen att vinna mark med sina kunskaper. Han stod emot mängder av politiska angrepp men fick egentligen mycket lite uträttat.

En intressant skildring med hög trovärdighet. Samtidigt en levande och varm berättelse om vänskap, svek, stolthet och kärlek.

PS. Detta är del 2 av serien "Krönikan om Rom", jag har inte läst den första (Imperium).
Betyg 4
Liknande böcker:
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield