bokrecensioner boktips

Spökskrivaren

Originaltitel: The Ghost
Författare: Robert Harris
Genre: Thriller
Ämnesord: spänning
ISBN: 9789137132112

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Berättaren i Robert Harris nya roman är professionell spökskrivare - cynisk, på jakt efter snabba pengar, med vass penna. Han är van vid att arbeta åt avdankade rockstjärnor och diverse halvkändisar, men en dag får han i uppdrag att skriva den nyligen avgångne brittiske premiärministern Adam Langs memoarer.
Han ska efterträda den förre spökskrivaren Michael McAra som har påträffats drunknad i närheten av förlagets ägor på ön Martha's Vineyard i USA. Adam Lang och hans fru Ruth befann sig där för att samla pengar till en stiftelse, och det var Adam Lang själv som identifierade kroppen.
Spökskrivaren kan inget om politik, men han kan inte motstå erbjudandet om en kvarts miljon dollar, även om han blir lite nervös då han får reda på att han bara har en månad på sig. Han reser till förlagets anläggning på Martha's Vineyard, som visar sig vara en nog så dyster plats.
När han börjar bearbeta det gamla manuset upptäcker han att det är opublicerbart: bara ett torrt uppradande av fakta. Han får i alla fall god kontakt med Adam Lang, som på ett personligt och öppet sätt berättar om sin bakgrund.
Han skriver entusiastiskt på till en början, men bakom hörnet väntar kaos. Någon raderar hans manus från datorn ...
I samma veva riktas allvarliga anklagelser mot Adam Lang - han påstås ha överlämnat fyra pakistanskfödda brittiska medborgare till CIA, som i sin tur förde fångarna till Guantánamo, där de torterades.
Anklagelserna är så väl underbyggda att internationella domstolen i Haag kopplas in. Spökskrivarens situation kompliceras ytterligare av att han går i säng med Ruth Lang. Men det är när han upptäcker att hans företrädare McAra kan ha mördats som han blir riktigt rädd. Han börjar undersöka saken och hittar samband mellan CIA och Adam Lang.
Han inser att McAra dog för samma upptäckt. Så småningom förstår han också att paret Lang anar att han känner till för mycket.
Snaran dras åt kring spökskrivaren ...
Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Spökskrivaren :
2011-08-04 08:44
Robert Harris säljer extrema mängder böcker och sett till det här fallet är det fullt logiskt. Handlingen är osedvanligt aktuell och trovärdigheten ovanligt hög. Att huvudpersonen är en tillbakadragen dussinförfattare höjer fräschören och bäddar för nya vinklar av nötta problem.

Spänningen smyger sig liksom på och blandas med genuin kyla och värme. Ett skolexempel på modern spänningslitteratur.
Betyg 4
2011-12-30 16:22
Jag blev överaskad över att denna roman (som jag läste på orginalspråk - "The Ghost") var så spännande. Det började minsann inte så, men spänningen växte sig nästan omärkligt in i ploten, och till slut blev boken till en riktig bladvändare.
Men kanske ska jag egentligen inte vara så förvånad. Precis så var upplägget på Harris roman om Pompejis vulkanutbrptt, "Pompeii", också. Men som jag minns det, är "The Ghost" tom bättre.
Betyg 4
Liknande böcker:
The IN-Sect - In The S..
 N. Gattegno
Vargasommar
 H. Rosenfeldt
Tornet i fjärran
 M. Sandemo
Nadia
 E. Norebäck
Pojken från skogen
 H. Coben
En detektivroman
 J. Bolinder
Förarsätet
 M. Spark
De kapabla
 K. Ekman
Spegelmannen
 L. Kepler