bokrecensioner boktips

Den svarta obelisken

Författare: Erich Maria Remarque
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, humor, historia, kärlek
ISBN: 9172211989


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tyskland 1923. Ludwig är kontorist på gravvårdsfirman Kroll & söner. Firman hotas av konkurs. Genom ett nyckfullt öde räddar den svarta obelisken, ett monstruöst gravmonument, firman från att gå under. En satir över Tyskland under inflationstiden på 1920-talet. Om galopperande inflation, gulaschbaroner, nazismen på framväxt och en generation som förlorat sin ungdom i 1:a världskrigets skyttegravar.

Utdrag ur boken:
"Riesenfeld har rest. Det betyder att du är ledig ikväll. Ägna tiden till att putsa knappar, supa, räkna moln och be för fosterlandet.
Hälsningar George, fanjunkare och människa.


Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den svarta obelisken :
2005-10-25 15:04
Om du är yngre än 18 och frågar efter den här boken på biblioteket så kommer dom att fråga dig om du värkligen menade den här boken. Ca 50 år gammal och historien som utspelar sig 1923 i Tyskland så låter den kanske inte så lockande, men den är verkligen bra. Huvudpersonen som gick ut som sextonåring i första världskriget har helt tappat fotfästet i tillvaron och lever ett liv där han värkligen får kämpa både för pengar när inflationen får marken att stiga med en miljard om dagen och kvinnor som han upptäcker bryr sig mest i hur rika männen är. Han har ett förhållande med en sinnessjuk och hon älskar honom. Men när hon väl blir botad kommer hon inte ihåg honom och behandlar honom som luft.

P.S: Du som läser det här kommer undra varför jag läser såna här gamla vuxenböcker, men den är verkligen bra. Dock ska man nog vara över tolv för att förstå det stundvis svåra språket.
Betyg 4
2015-07-14 11:09
En intressant bok som tar upp tiden efter första världskriget i Tyskland. Tyskarna lät sedelpressarna gå på för fullt vilket gjorde att pengarna inte fick något värde utan valutan sjönk för varje dag. Arbetslöshet och fattigdom bredde ut sig. Huvudpersonen Ludwig som man möter i arbetslivet på gravvårdsfirman, i fritiden ute på resturang och bland vänner och på sinnessjukhuset som organist gör att berättelsen fångar intresset. Men det är inte bara han utan alla mycket olika karaktärer runt om som fängslar. Jag tyckte boken var roande, lärorik och väl värd att ta del av.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den svarta obelisken
Liknande böcker:
Sweet Home Dalarna
 K. Janson
Bli snäll igen
 G. Gulliksen
Med hjärtat som insats
 S. Ahrnstedt
Luftslottet
 E. Reymers
En god man
 R. Jönsson
Hemma hos andra
 G. Ahlström
Blodgärning
 T. Svensson
Ryska dockor
 M. Hall Kelly