bokrecensioner boktips

Natt i Lissabon

Författare: Erich Maria Remarque
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, historia
Utgivningsår: 1962


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Han såg hur mannen sakta gick framåt längs gatan, huvudet böjt med fötterna släpande efter sig i varje steg. Så går bara en man som inte har något mer att leva för och vet vad han måste göra.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Natt i Lissabon :
2005-12-19 20:58
Den tyske emigranten Ludwig går sakta fram i det bittida Lissabon. Han har, som så många andra, flytt nazityskland och vandrat emigranternas väg: via dolorosa, som nu bara har ett stopp: Lissabon. Europa är ockuperat och den enda utvägen är att ta sig till det lovade landet USA, där den enda fristaden från Hitler finns. De som inte når fram har helvetet bakom sig: koncentrationslägren. Men inga biljetter finns att få tag på. Då kommer en man skänker honom två biljetter mot en liten gentjänst: att få bara en natts sällskap och att få en bra lyssnare till hans livshistoria.

Natt i Lissabon är en av Remarques senaste romaner och den är hemskt bra. Man kan inte hålla sig undan gråten när man kommer till slutet av mannens berättelse (som är så lång att man kan skriva en hel bok om den!), och man har inga svårigheter i att förstå hur författaren menar, även om han inte berättar allt i klartext. Ännu en av hans mästerliga böcker!
Betyg 5
Liknande böcker:
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield