bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den svarta obelisken
Im westen nichts neues
Kamrater
Natt i Lissabon
På Västfronten intet nytt
Skuggor i Paradiset
Tid att älska dags att dö
Triumfbågen
Vrakgods
Vägen tillbaka
Liknande böcker:
Sigmund härskaren
 E. Arnesson
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Föreningens tid
 L. Selander
Fruktans tid
 L. Selander
Svekens tid
 L. Selander
Karelen brinner
 G. Lindgren-Jansson
Avsked
 L. Brenden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLivsgnistan

 
Författare: Erich Maria Remarque
Genre: Historisk roman
Ämnesord: depression, krig, psykologi, kärlek
Utgivningsår: 1949
 
Spänning:  7
Romantik:  3
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4,75 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Livsgnistan :


92mja01 2006-02-04 13:08
En solig eftermiddag i koncentrationslägret Mellern (som efter närmare studier liknar lägret Buchenwald, både i uppbyggnad och i SS-personalen) ligger en fånge och vältrar sig i solen. Han har smugit ut, om han upptäcks betyder det en säker död. Men han tycker inte de spelar så stor roll längre, inget spelar någon roll längre. Han har lyckats överleva 11 år i lägret, och nu känns det som om allt hopp är över; han kommer nog att dö i detta läger. Men en dag så hörs befriarnas flygplan dåna över lägret, de allierade har kommit. Rykten går om att tyskarna tänker förstöra lägret och alla dess invånare på ett grymt men effektivt sätt: Bombning från luften. Nu frågar sig fångarna: är det värt att försöka sig på motstånd och då riskera att bli totalt slaktade eller ska man bara vänta ut stormen och se om amerikanerna lyckas nå fram till lägret i tid.

Livsgnistan är en av Remarques böcker som är relaterade till andra världskriget. Här får man följa fången som går under namnet 512 och hur han och de andra sakta kvalar sig igenom dag efter dag med mord, hårt arbete och allmänna trakaserier. Men man får även följa en av SS-vakterna och se hur en av dessa avskyvärda mördares hjärna fungerar. Han drömmer om storhet och hur fürhern kommer att hylla honom som en stor hjälte. Allt krossas när han väl förstår sina handlingar, men då är det redan för sent. Istället är det en av fångarna, nr 512 som blir hyllad, men som martyr. Har nog alrig gråtit så mycket åt en bok som den här!
Betyg 4

dsebbe 2007-02-07 20:02
läste denna bok första gången när jag var 14 år, den grep mig otroligt starkt och jag kommer nog aldrig över den, den ligger utan tvekan på min personliga topp5 lista, den visar sorg, kärlek , hopp och hat och ger ett avtryck i läsarens själ som aldrig försvinner.
Betyg 5

Lisse-Lotte 2015-02-03 09:12
I mitt hem (född 1945) fanns endast 2 böcker varav Livsgnistan var den ena. Jag ville alltid läsa så jag började med denna bok. Visste som 10-åring, då jag läste boken, ingenting om dessa koncentrationsläger och blev chockad allteftersom jag läste. Hade inte heller någon att diskutera bokens innehåll med.
Som vuxen förstod jag givetvis vad det handlade om. Vet inte om det var min unga ålder eller den grymma handlingen som gjorde att denna bok ständigt har följt mig i tankarna, kommer aldrig att glömma den.. I år fyller jag 70 år.

Lisse-Lotte
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Livsgnistan


  Köp boken som film på cdon: