bokrecensioner boktips

Tidsmaskinen

Författare: H.G Wells
Genre: Roman


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tidsmaskinen :
2005-08-15 23:32
Tidsresenären samlar sina lyssnare kring sig och börjar berätta vad han precis varit med om. Åhörarna förhåller sig i början tveksamma till historien, men låter sig (liksom läsaren) snart trollbindas av historien om människans undergång.

"Tidsmaskinen" är en klassiker, liksom "Dr Morous Island", "Världarnas krig". Det är ju ingen hemlighet att Wells var ytterst inspirerad av Jules Vernes litteratur och hans svulstiga utopier. Skillnaden är mörkret i Wells berättelser. Han berätta på ett komiskt sätt - men faktum kvarstår, hans berättelser är ofta mörka samhällskritiska pampletter som visar tveksamhet inför den skenande framtidstron och teknikens utvecklande. Jag upplever dock att författaren har humor och för fram den på ett torrt vis, som gör det lätt att missa det. Tidsmaskinen är satir om människans utveckling. Människan utvecklas i två riktningar, en arbetarklass och en övre klass, snart får det bildliga proportioner då arbetarklassen går under jorden och skapar en värld att leva i där samtidigt som de utnyttjar de vackra, sköra varelserna på jorden som från början var de som utnyttjade. Men Wells stannar inte där, han låter oss följa med på en resa fram till människosläktet är helt utrotat. Han gör det på ett intressant sätt som kopierats i mängder av fantasy böcker sedan dess.

Wells var orginalet, han är en av fantasyfäderna och den titeln gör att jag ser på hans böcker med lite överseende. Trots att de är märkta av åren och ibland har hiskeligt dålig språklig kvalité, så är de ändå klassiker! Just denna skulle jag omöjligtvis kunna ge mindre än en trea. Men den får heller inte mer, trots dess påverkan på annan litteratur....
Betyg 3
2009-03-13 10:23
En ganska intressant skildring om en framtid vi inte ens kan föreställa oss. Inspirerad av Herbert Spencers och Charles Darwins idéer finns det i framtiden två sorters människor, de rika (kapitalisterna) och arbetarna.

Vi dras med i en värld där evolutionen har nått sitt optimum. Förnuftet är visst borta, men ömheten och kärleken finns fortfarande kvar.

Jag har läst att många dystopier har blivit inspirerade av tidsmaskinen, men idag kan det uppfattas som en nästintill sanning om hur det kommer bli om 800 200 --> 30 000 000.

En lättläst bok som man lätt dras med i.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tidsmaskinen
Liknande böcker:
Det stora julkalaset
 J. Stubbs
Stanna hos mig
 A. Adébáyò
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Fiskarens barn
 V. Österman
Farlig förälskelse
 J. Blackmore
Lilla rosenknopp
 I. Noll
Tusen bitar
 M. Jarl
Nä, nu blommar det
 L. Holtti Claesson
Vinnarna
 F. Backman