bokrecensioner boktips

Gobelängen

Författare: Kylie Fitzpatrick
Genre: Roman
ISBN: 9137121812


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Madeleines mor dör lämnar hon efter sig en mycket gammal dagbok, skriven på latin av en talangfull brodös vid det medeltida engelska hovet. Dagboken berättar historien om den välkända Bayeuxtapetens dolda budskap.
För bearbeta sorgen efter moderns plötsliga död ger sig Madeleine i kast med översättningen av den fängslande och unika texten. När hon väl har börjat får hon svårt att sluta, och ju längre in i dagboken hon kommer desto mer fascinerande blir berättelsen.
Gobelängen är en spännande och originell roman. Ett historiskt mysterium vävs ihop med ett samtida kvinnoöde och blir tillsammans en fängslande helhet. Dramatiska händelser, intriger och förbjuden kärlek resulterar i en roman som vägrar att släppa greppet om sina läsare.
Medelbetyg: 4 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gobelängen :
2005-07-20 19:21
En bok med två parallella berättelser. Den handlar om Madeleine och hennes arbete med att översätta en gammal dagbok. Dessutom får man läsa dagboken som är skriven av en kvinna vid det engelska hovet under medeltiden.
Den är fängslande, spännande, intressant och liiite romantisk. Man lär sig lite om Englands historia på köpet. Jag tycker att den är jättebra!
Betyg 5
2006-11-04 11:40
Att få ett stycke historia serverat i en smakfull förpackning är något av det bästa jag vet. I den här boken får vi följa Madeleine, som efter moderns plötsliga död får ärva en mycket gammal dagbok, skriven på latin av en kvinna i en tid då skriv- och läskonsten var direkt livsfarliga för en kvinna att bemästra. Kvinnan beskriver livet vid hovet på Edvard Bekännarens tid, hon berättar om hur hon är drottningens förtrogna, och om intriger, maktspel och förbjuden kärlek, men mest fascinerande både för Madeleine och för läsaren, är hennes beskrivning av arbetet med ett gigantiskt broderi, en historia i bilder med ett dolt budskap.

Återigen ett upplägg med två parallella historier, en nutida och en historisk. Det är ett koncept som fungerar ypperligt, och i det här fallet vävs nutid och forntid ihop på ett fascinerande sätt. Både de nutida och de historiska personerna är livfullt och trovärdigt beskrivna, och miljöer och händelser känns autentiska. Berättelsen bär framåt i ett behagligt tempo som ständigt håller nyfikenheten vid liv, man måste helt enkelt läsa nästa sida också för att se om man får svaret på frågan.

Rekommenderas absolut till alla som gillar historia med inslag av fantasifulla utsvävningar!
Betyg 3
2006-11-13 22:31
Leofgyth skriver dagbok om livet som brodös vid hovet och historielektorn Madeleine bearbetar sin sorg efter moderns död. Mysig och läsvärd bok om livet nu och då, med alla dess sorger och små strimmor av glädje.
Betyg 4
2007-02-19 08:55
Bayeuxtapetern bär på många gåtor och i den här boken får man följa en fantastisk tolkning om hur den framställdes. På tapetern är tre kvinnor broderade och det är deras liv runt 1060-talet som man får följa. En bok full med konspirationer vid hovet, en brodös liv och en nutida historielärares kamp i vardagen. Kanske inte sådär jättespännande men originell och lite lärorik när det gäller historia.
Betyg 4
2007-03-01 21:54
Mycket stämmingsfull och gripande berättelse om två kvinnors liv som berättas samtidigt, men med 1000 år som skiljer dem åt. Det visar sig efter ett tag att de har flera saker gemensamt.

Gillar du historiska romaner är denna pärla ett måste! Riktigt bra slut dessutom.

Gick inte att släppa boken ifrån mig. Jag läste slut den på en dag. Så bra var den!
Betyg 5
2007-08-14 07:29
Två parallella handlingar en på 1000-talet och en i nutid.

Den här boken var segare än sirap. Och mest seg var handlingen som utspelade sig på 1000-talet. Jag hade svårt att hålla isär alla karaktärerna.

Boken var inte särskilt trovärdig.

Nä, seeeeegt!!!!!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gobelängen
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
De oskyldiga
 M. Sandemo
Mona på varvet
 A. Trosell
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Flicka, 1983
 L. Ullmann
Tjejmiddagen
 M. Marc
Memento mori
 M. Spark
Samma Författare: