bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
En midsommarnattsdröm
Hamlet
King Lear
Köpmannen i Venedig
Othello
Romeo och Juliet
Som ni vill ha det
Trettondagsafton
Liknande böcker:
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Svenska Folkbibeln
 .
Biker Bibel
 .
Lord Arthur Savile's C..
 O. Wilde
Taras Bulba
 N. Gogol
Farväl till Berlin
 C. Isherwood
The Hound of The Baske..
 A. Doyle
Fontamara
 I. Silone
Mor Courage och hennes..
 B. Brecht

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMacbeth

 
Författare: William Shakespeare
Genre: Klassiker
Ämnesord: krig, politik, mord
ISBN: 9170370125
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


För att uppfylla tre häxors spådom och pådriven av sin äregiriga hustru mördar Macbeth den skotske kungen Duncan. Därmed blir han själv kung, men dådet blir bara det första i en kedja av brott. Drivna av ondska och skuld går makarna mot ett fasansfullt slut. Lady Macbeth dör vansinnig och Macbeth själv möter döden på slagfältet på det sätt som häxorna i dunkla ordalag förutspått, när själva skogen satt sig i rörelse mot hans slott.

Den feberheta skildringen av den kamp mellan ont och gott som finns inom oss alla har gjort Macbeth till en av Shakespeares mest berömda tragedier. Göran O Erikssons översättning, som här ges ut för första gången, ger Shakespeares text ett tilltal för vår tid, spelbart och med en oöverträffad dramatisk skärpa.

Utdrag ur boken:
SEYTON Drottningen är död.

MACBETH Hon borde väntat med det.
Då hade ordet fått en mening för mig. –
I morgon, och i morgon, och i morgon
Släpar sig sakta fram från dag till dag
Till sista stavelsen av livets bok;
Och alla gårdagar har lyst fram narrar
Till dödens mörker. Slockna, korta ljus!
Livet är bara skuggan som passerar,
En stackars skådespelare som väsnas
Och kråmar sig sin timmes tid på scenen
Och aldrig mer hörs av. Det är en skröna,
En dåres pladder, fullt av larm och stormar,
Som ingenting betyder.


Medelbetyg: 3,54 (13 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Macbeth :


ElinLeticia 2005-04-26 21:46
Lady Macbeth triggar sin make att mörda Duncan, Skottlands konung för att själv bli kung. Men i ondskans spår följer inte bara tronen utan skuggsidan av en orättfärdig regim och tragedin blir snart ett faktum.

Macbeth har för mig alltid varit förknippat med tvång. Tvång från skolan och tvång genom att allmänbildningen kräver igenkännande av citat och dialoger ur pjäsen. Macbeth liksom Hamlet har varit de två pjäser jag dragit mig längst inför att läsa. Jag blev därför mycket förvånad när jag märkte hur lättläst Macbeth faktiskt är. Dock kände jag inte att handlingen var särskilt angelägen. Mördarnas självransakan och färd mot avgrunden var självklar redan från början och jag kom aldrig att riktigt sympatisera med någon av pjäsens huvudpersoner. Jämför man denna pjäs med till exempel "Köpmannen i Venedig" saknar den glöd och kvickhet. Men icke destå mindre är den läsvärd. Mitt favoritavsnitt är när Lady Macbeth går i sömnen och tvagar sina händer - "bort fördömda fläck..bort". Treaplus är denna pjäs definitivt värd och kanske mer därtill. Den kommer läsas igenom fler gånger.
Betyg 3

axel-nelson 2005-04-27 22:54
Den här pjäsen kunde lika gärna hetat: "Slobodan Milosevic och hans hustru Mira Markovic."
Macbeth påminner lite om en skaplig action-rulle, man vet hur det går och häxornas spådomar besannas trots att de skenbart verkat orimliga och skurkarna råkar illa ut. Gillar action och tragedi mer än komedi, kanske därför jag föredrar denna och King Lear framför hans roligare dramer. Lady Macbeth måste vara kulturhistoriens värsta bitch.
Drama ska ses (för mig som är lat; hellere på teve än på teater), hellre än läsas. Läsning använder jag bara om jag behöver söka upp nåt som lät häftigt i pjäsen.
Betyg 4

buccho 2007-01-11 03:48
Macbeth har ju varit en klassiker genom århundradena, men jag tycker trots detta att Shakespeare inte har lyckats få den skärpa som den här pjäsen behöver. Jag jämför detta drama med de tragedier som skrevs under antiken och jag kommer framtill att Macbeth inte håller hög klass.

Jag anser att Macbeth är en smula överskattad och även en smula medioker. Medioker är kanske att ta i lite, men jag får väl definiera hur jag tänker.

Själva temat går inte att klaga på, stor krigare och hjälte blir maktgalen, mördar kungen och dennes närmaste och kröns till kung, samvetet börjar gro i dennes hjärta, det börjar gå rykten och viskningar om att Macbeth mördat den förre konungen och att dennes ättlingar som är i exil ska ta tillbaka kronan. Macbeth blir tokig och på så sätt förlorar denne makten. Lady Macbeth påminner lite om drottning Marie Antoinette, under tiden som folket svalt i Frankrike så nådde ryktena drottning Maries öron, när hon fick veta att det inte fanns bröd att äta och att folket svalt så lär hon ha svarat ungefär " De kan väl äta kakor istället". Lady macbeth måste vara en av de mest onda kvinnorna i litteraturen.

Det mediokra är att häxorna dyker upp framför Macbeth och dennes vän Banqou, dessa häxor spår att Macbeth ska snart bli kung och att först när "Birnams skog har kommit till Dunsinannan och att den som inte blivit född av kvinna står mot Macbeth " kommer Macbeth att gå under.....Macbeths vän frågar häxorna om vad framtid han har att vänta och han får svaret att hans ättlingar kommer bära kungaspiran i många generationer men att han själv inte ska hoppas på en ljus framtid.

Macbeth hade aldrig försökt ta makten om inte denne träffat på häxorna och denne hade aldrig förlorat makten om denne inte hade underskattad häxornas spådom om att vara på sin vakt när Birnams skogen börjar röra på sig och att den av icke kvinna född ska ta livet ur denne...finns ingen möjlighet att skogen börjar anfalla och det finns ingen som icke blivit född av en människa....därav att Macbeth är aniv....men självklart ska dennes fiender använda sig av grenar för att smälta med omgivningen och Macduff som är en av dennes motståndare har kommit till världen genom kejsarsnitt...påminer lite om "sagan om konungens återkomst", som enligt mig var en katastrof när prinsessan dödar en av de odödliga kungarna...

Jag har även sett Macbeth framföras på scen och den var faktiskt riktigt bra, de olika egenskaperna som figurerna hade framfördes så bra, speciellt när Banqou´s själ visar sig för Macbeth som blir som tokig och skriker högt att denne är oskyldig samtidigt som adeln befinner sig i samma rum över maten.

betyget är en svag trea, och trea blir det endast för att det finns en viljestark figur i detta drama, det var Lady Macbeth.

Betyg 3

Bellan 2008-11-02 18:19
Som vanligt på medeltiden var det inga känslor iockmed andras död. Jaha där dog min man vad ska jag göra nu? Gå och köpa en ny är bra.
Betyg 3

Bruneholm 2010-01-03 14:24
Kanske inte Shakespears vackraste pjäs men trots det en mästerlig skildring av kampen mellan det goda och onda i människan. Borde såklart som alt annat Shakespear skrivit läsas i orginalspråk.
Betyg 5

Malinelle 2010-04-15 13:53
Nej, inget för mig. Historien fachinerade mig inte och för att vara ett verk av Shakespeare så var jag inte speciellt imponerad av språket heller.
Ska tilläggas att jag läste den i svensk översättning, och det förstör väl en del, men jag älskade språket i både en midsommarnattdröm och Romeo och Juliet, så det kan inte bara hängt på en dålig översättning.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Macbeth


  Köp boken som film på cdon: