bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
En midsommarnattsdröm
Hamlet
King Lear
Köpmannen i Venedig
Macbeth
Othello
Romeo och Juliet
Trettondagsafton
Liknande böcker:
Maurice
 E. Forster
Alice i spegellandet
 L. Carroll
Den svarta tulpanen
 A. Dumas
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
Emily L
 M. Duras
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Fyrtornet vid världens..
 J. Verne

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSom ni vill ha det

 
Författare: William Shakespeare
Genre: Klassiker
ISBN: 9173249858
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Shakespeares komedi Som ni vill ha det har roat generation efter generation med sina kärleksförklaringar i Ardennerskogens grönska. Pjäsen skildrar en gyllene tillvaro av tolerans, glädje och visdom – en förlorad men ändå närbelägen värld inrättad som vi egentligen vill ha det.

Rosalind, förklädd till pojke, blir kär i Orlando. Läget är komplicerat, men till slut får de varandra, precis som pjäsens långa rad av kärlekspar som knyter Hymens band i slutscenen.

Ännu efter fyrahundra år talar Som ni vill ha det direkt till vår fantasi, därför att den speglar en skapelseprocess som vi alla gått eller ska gå igenom. Vem är ”jag”? Man eller kvinna? Lycklig eller olycklig? Vilket är värst, att vara trött i själen eller trött i benen? Är kärlek sanning eller lögn?

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Som ni vill ha det :


ElinLeticia 2005-05-31 11:10
En gammal riddare har dött och lämnat tre söner, Oliver, den äldste får ärva godset, men försummar sina bröder. Speciellt försummar han den hetsige Orlando som har mycket av sin far i sig. När Orlando gör uppror beslutar sig Oliver för att döda honom. Han utmanar landets skickligaste brottare att ge sig i kast med brodern. Det är under brottningsmatchen som Orlando möter Rosalind för första gången.
Rosalind befinner sig i ungefär samma situation som Orlando. Hennes far har förvisats från hovet, kvar finns Rosalind och furstens egen dotter Celia. Rosalind och Celia är oskiljaktliga och när tvingar Rosalind i landsflykt, följer Celia med. Rosalind klär ut sig till en pojke och i den drömska Ardennerskogen möter hon Orlando igen....

Detta är en kärlek och förväxlingskomedi. Intrigen är en aning rörig, vilket gör det svårt att hänga med. Speciellt gäller detta då karaktärerna förändras när de rör sig i den magiska Ardennerskogen. Här blir den elaka snäll, den fula vacker, den dumma smart. Jag tyckte dock att pjäsen var härlig att läsa, replikskiftena fulla med liv och mångbottnade. För att helt ta till sig pjäsen krävs viss kunskap om den engelska texten. Turligt nog har Göran Eriksson som översatte denna pjäs tillfogat en mängd kommentarer till varje scen. Detta gjorde det lättare att förstå pjäsen, och vissa replikskiften blev mycket roligare. "Som ni vill ha det" är dock ingen djup pjäs, om man jämför med Shakespears övriga. Och av den orsaken föll den mig inte riktigt i smaken. Den höjer sig över medelmåttet, men får ingen fyra.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Som ni vill ha det


  Köp boken som film på cdon: