bokrecensioner boktips

Som ni vill ha det

Författare: William Shakespeare
Genre: Klassiker
ISBN: 9173249858


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Shakespeares komedi Som ni vill ha det har roat generation efter generation med sina kärleksförklaringar i Ardennerskogens grönska. Pjäsen skildrar en gyllene tillvaro av tolerans, glädje och visdom – en förlorad men ändå närbelägen värld inrättad som vi egentligen vill ha det.

Rosalind, förklädd till pojke, blir kär i Orlando. Läget är komplicerat, men till slut får de varandra, precis som pjäsens långa rad av kärlekspar som knyter Hymens band i slutscenen.

Ännu efter fyrahundra år talar Som ni vill ha det direkt till vår fantasi, därför att den speglar en skapelseprocess som vi alla gått eller ska gå igenom. Vem är ”jag”? Man eller kvinna? Lycklig eller olycklig? Vilket är värst, att vara trött i själen eller trött i benen? Är kärlek sanning eller lögn?
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Som ni vill ha det :
2005-05-31 11:10
En gammal riddare har dött och lämnat tre söner, Oliver, den äldste får ärva godset, men försummar sina bröder. Speciellt försummar han den hetsige Orlando som har mycket av sin far i sig. När Orlando gör uppror beslutar sig Oliver för att döda honom. Han utmanar landets skickligaste brottare att ge sig i kast med brodern. Det är under brottningsmatchen som Orlando möter Rosalind för första gången.
Rosalind befinner sig i ungefär samma situation som Orlando. Hennes far har förvisats från hovet, kvar finns Rosalind och furstens egen dotter Celia. Rosalind och Celia är oskiljaktliga och när tvingar Rosalind i landsflykt, följer Celia med. Rosalind klär ut sig till en pojke och i den drömska Ardennerskogen möter hon Orlando igen....

Detta är en kärlek och förväxlingskomedi. Intrigen är en aning rörig, vilket gör det svårt att hänga med. Speciellt gäller detta då karaktärerna förändras när de rör sig i den magiska Ardennerskogen. Här blir den elaka snäll, den fula vacker, den dumma smart. Jag tyckte dock att pjäsen var härlig att läsa, replikskiftena fulla med liv och mångbottnade. För att helt ta till sig pjäsen krävs viss kunskap om den engelska texten. Turligt nog har Göran Eriksson som översatte denna pjäs tillfogat en mängd kommentarer till varje scen. Detta gjorde det lättare att förstå pjäsen, och vissa replikskiften blev mycket roligare. "Som ni vill ha det" är dock ingen djup pjäs, om man jämför med Shakespears övriga. Och av den orsaken föll den mig inte riktigt i smaken. Den höjer sig över medelmåttet, men får ingen fyra.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Som ni vill ha det
Liknande böcker:
Livet på landet
 F. Reuter
Julsagor
 H. Andersen
En färd till Indien
 E. Forster
Bohemens värld
 H. Murger
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg