bokrecensioner boktips

Svart krabba

Författare: Jerker Virdborg
Genre: Roman
ISBN: 9789100156848


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Svart krabba är en existentiell thriller som utspelar sig i ett nordligt land som kan påminna om Sverige, i en tid som kan påminna om vår. Fyra män på okänt uppdrag över isar som knappt bär.

Det råder krig i landet. På en förläggning nära kusten får fyra män uppdraget att frakta några kapslar söderut till en sambandscentral. De vet inte vad som finns i kapslarna, de känner inte varandra, de vet knappt hur kriget går, och de ska ta sig långt över isarna på skridsko. Jerker Virdborg tecknar en bild av ett nordligt land, som påminner om Sverige eller Norge, som är på gränsen till sammanbrott på grund av en väpnad konflikt. Det är en roman som både kan läsas för sin spännings skull, men också som en skildring av mänsklig utsatthet och moraliska dilemman. Vem kan de fyra männen lita på – kan de ens lita på varandra? Vems ärenden går de? Och vad är syftet med deras uppdrag?

Jerker Virdborg har imponerat många kritiker och läsare med sin förmåga att skapa en närmast Hitchcockaktig spänning i sina noveller. Nu har han skrivit en roman som på samma sätt utmanar läsarens fantasi.

Medelbetyg: 3,17 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svart krabba :
2005-03-04 18:45
Det är krig någonstans någon gång. Vi vet inte i vilket land vi är eller vilket krig det handlar om. Handlingen beskriver i stort sett ett enda isolerat dygn. 4 soldater har fått i uppdrag att föra med sig några kapslar till en sambandscentral. De ska åka skridskor över isarna. Männen känner inte varandra sedan tidigare. Kan de lita på varandra?

Stämningen piskas upp. Det är nattsvart, isvakar och fienden lurar runt omkring. Och det blir varmare - hinner de fram innan isen spricker?

Romanen är väldigt spännande skriven och man kan känna stämningen.

Boken kan klart rekommenderas även om jag inte var helt tillfreds med slutet. Fast på något sätt var ändå slutet helt i anda med boken för övrigt.
Betyg 4
2005-03-05 00:37
En mycket välskriven och spännande bok. Virdborg lyckas verkligen förmedla en kuslig, illavarslande och obehaglig stämning och just genom att så mycket är okänt blir boken så intressant.

Det är lätt att leva sig in i boken och man förstår den utsatthet som soldaterna känner i den här situationen. Boken skapar många tankar och funderingar kring huruvida detta är en möjlig framtidsvision, och kring hur man skulle handla i en liknande situation.
Betyg 4
2008-05-12 12:01
Obehaglig, krypande och paranoid historia. Virdborg skapar verkligen en egen värld och jag rycktes med. Men mest för att det hela är så speciellt - egentligen brydde jag mig nog aldrig riktig om hur det skulle gå - och innan slutet kom hade jag redan tröttnat.

Kan dock inte låta bli att vara imponerad av hela grejen. En originell och duktig författare!
Betyg 3
2008-12-16 20:17
Väl skriven och bra miljöbeskrivningar. Men inga levande personer så jag brydde mig inte vad som hände med dem...okey förströelse på spårvagnen.
Betyg 2
2010-07-01 20:53
Helt kass bok... en av få som jag inte orkar kämpa mig igenom... stendöd...!
Betyg 1
2020-12-18 00:15
Kafka-thriller. Modern klassiker tycker jag. Litteraturgodis!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svart krabba
Liknande böcker:
Tistlar i handelsträdg..
 J. Clevström
Arvingen
 P. Frankau
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg