bokrecensioner boktips

Pennskaftet

Författare: Elin Wägner
Genre: Roman
Utgivningsår: 1910
ISBN: 9174867547


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Romanen Pennskaftet ger en oöverträffad inblick i arbetet för kvinnlig rösträtt. Kring Pennskaftet, den unga kvinnliga journalisten, och gruppen med rösträttsaktivister aktualiseras en rad frågor om kvinnornas situation i det dåtida samhället. Slagfärdigt och tankeväckande diskuteras här inte bara yrkesarbete och ekonomisk självständighet, politisk aktivism och social gemenskap utan också frågor som rör moral och kärlek.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pennskaftet :
2005-03-03 19:44
Pennskaftet är journalist i det tidiga 1900-talets Stockholm. I boken får man följa hennes och andra kvinnors arbete i kvinnorättsrörelsen.

Innan jag läste Pennskaftet har jag nog aldrig fullt förstått vilket arbete som låg bakom kvinnors rösträtt. Visst, jag fick på högstadiet lära mig att kvinnor först fick rösträtt i Sverige 1921. Men tanken att den allmänna uppfattningen i Sverige, inte allt för längesen, var att kvinnor inte var värda rösträtt eller i behov av den är nästan för långt ifrån min värld att kunna begripas. "Jag har talt med många män om kvinnofrågan, och jag har hört många synpunkter, men ännu har jag hört allför få säga: ' de är ju också människor'."

Pennskaftet kanske inte var en stor läseupplevelse språkligt, men faktum att den fick mig att få upp ögonen för en sådan viktig del av vår historia och att den har fått mig att lära mig saker om mig själv är så mycket viktigare. Pennskaftet borde vara obligatorisk läsning i skolorna.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pennskaftet
Liknande böcker:
Närheten
 K. Kitamura
Bergens stjärnor
 J. Moyes
Fader vår
 I. Edelfeldt
In i minsta detalj
 K. Emilsson
Isstorm
 D. Buthler
Ett lyckligare år
 J. Gardell
Männen i mitt liv
 S. Rönnow Pessah
Samma Författare: