bokrecensioner boktips

Norrtullsligan

Författare: Elin Wägner
Genre: Roman, Klassiker
Ämnesord: politik, humor, historia, kultur, feminism
Utgivningsår: 1908
ISBN: 9789189196506


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I det trångbodda Stockholm år 1908 finns det för Pegg (som egentligen heter Elisabeth) ingen annan råd än att dela rum med tre andra arbetande kvinnor: Baby (som egentligen heter Magnhild, men av förklarliga skäl inte tycker om det namnet), Emmy och Eva. De fyra jobbar alla som underbetalda kontorister kl. 8-17 på samma företag i city. Tvårummaren som de fyra delar ligger i Vasastan, vid Norrtull, så för att liva upp tillvaron lite kallar de sig alla skämtsamt för ''Norrtullsligan''. Det är knapert med mat, värme, fritid, sömn och klädesplagg, men kamratskapen och stämningen är ändå god.

Utdrag ur boken:
''Vi hade en överdådig supé, stämningen blev hög, Baby fick fram Levertin och deklamerade mellan smörgåsarna. Sedan släckte vi lamporna, fick ljus i ampeln och rökte andäktigt var sin cigarett.
Först klockan tio domnade skrattdyningarna av, och vi gjorde oss i ordning för natten. När vi legat tysta en stund, sade Baby högtidligt:
- Nu går överklassen på Operakällaren.
Och så somnade vi.''

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Norrtullsligan :
2011-03-26 15:45
Norrtullsligan är en varm och humoristisk liten kortroman i jag-form(berättaren är Peg,eller Elizabeth som hon egentligen heter)om kvinnor i yrkesliv i början av förra seklet.Peg och hennes tre väninnor Baby,Emmy och Eva delar på två rum i en lägenhet de hyr av en gammal dam och hennes son.
Peg har även ansvar för sin lillebror Putte som är inhyrd hos en annan hyresvärdinna i stan.Baby är yngst och rätt så naiv.Kvällar och annan fritid ägnar de ofta till att disktutera sin situation som yrkeskvinnor i en mansdominerad värld och till humoristiska betraktelser av sin omvärld.
En rolig och samtidigt lärorik resa tillbaka i tiden,som faktiskt känns modern i sin ton och tilltal.Och nu finns boken dessutom i nytryck.
Betyg 4
2022-11-29 17:21
Stockholm i början av förra seklet. 25-åriga Elisabeth, kallad Pegg, har fått tjänst som kontorist hos en häradshövding. Inget hon trivs med men hon måste försörja sig och har också ansvar för sin 13-årige bror Putte då deras föräldrar är döda. Hon och tre andra flickor delar en tvåa på Norrtullsgatan. De är lågavlönade, utan anställningstrygghet och minsta klagomål eller misstag kan leda till avsked. Som ensamma kvinnor måste de ständigt värja sig mot oönskade närmanden från män. De lever ur hand i mun men hjälper varann med allt. Men i samband med ett försök till strejk för bättre villkor börjar medlemmarna i ligan dra åt olika håll. Pegg har egna problem av mer känslomässig art och tvingas till slut att ta ett drastiskt steg...

Norrtullsligan väckte en del uppmärksamhet när den kom ut 1908 men har sedan gått under radarn Nu håller den dock på att få upprättelse som Elin Wägners kanske mest betydelsefulla verk. Orsaken till den försenade klassikerstatusen tror jag är den lättsamma stilen och det tunna formatet, 122 sidor. Den är lättläst, lite rapsodisk (vilket jag gillar) och Wägner slösar inte tid på onödiga utläggningar om ditten och datten utan trampar på i handlingen. Som arbetarskildring är den annorlunda, behandlar unga kvinnor i storstad, är tydlig utan eländesporr och politiska slagord och Pegg har dessutom en välbärgad släkt. Allt detta bryter mot den traditionella arbetarlitteraturens mall och gör att den hamnat i skuggan av de manliga proletärernas verk.

Boken och dess karaktärer känns moderna trots över hundra år på nacken. Även Wägners sätt att använda ironi för att kritisera samhällsförhållanden är något vi känner igen. Det var väldigt viktigt för unga kvinnor att "bli gifta", den kanske enda möjligheten till självförverkligande och trygghet. Men det var en riskabel väg, är mannen ärlig med löftet om giftermål eller vill han bara en sak? Och den försåtliga tryggheten kan också stavas underkastelse. Den kritiska Wägner använder vad jag tror är ett dåtida talesätt när hon beskriver en uppsluppen kväll i lägenheten, "alla var glada fast ingen var gift". Motsatsen är den bonad som gruppens luttrade ungmö virkar som lysningspresent till varje kvinna som ska gifta sig. Den har texten "Lär att lida utan att klaga", precis vad den blivande bruden INTE vill höra...

Norrtullsligan är en fantastisk bok och om vi någonsin får fram en litterär kanon har den en given plats! Bara läs! Dessutom passar den bra i bokcirklar, det står mycket mellan raderna.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Norrtullsligan
Liknande böcker:
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Vårdstölden
 J. Lapidus
Resa i Afghanistan
 J. Myrdal
En omoralisk historia
 P. Sörman
Sten Sture den yngre
 L. Ericson Wolke
Ta mig härifrån
 E. Ahlqvist
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Samma Författare: