bokrecensioner boktips

Finna flow : den vardagliga entusiasmens psykologi

Originaltitel: Finding flow
Författare: Mihály Csíkszentmihályi
Genre: Fakta
Ämnesord: psykologi
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789127083332


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I sin tidigare bok, Flow. Den optimala upplevelsens psykologi (1992) presenterade författaren begreppet flow ur ett teoretiskt perspektiv. Flow uppstår när allting fungerar som bäst, när en persons hela skicklighet tas i anspråk för att hon ska lyckas med en uppgift.

Denna bok tar upp de begrepp och resonemang som fördes i föregående arbete, men framställningen och definitionerna av begreppen är koncentrerade. I boken diskuteras frågor som: När känner vi lycka? Författaren berör vikten av relationer och samspel med andra, samtidigt som vi måste lära oss stå ut med ensamhet. Här ges också enkla vardagliga recept på hur vi ska kunna uppnå flow i det vi sysslar med och på så sätt förbättra vår livskvalitet. Det rör sig om ganska handgripliga råd som att t ex utforma dagliga aktiviteter så att man får de mest givande erfarenheterna av dem. Många vet inte vilka inslag i livet de verkligen tycker om - därför får vi rådet att inventera dagen, föra dagbok. Tänka över situationen - vad passar mig bäst, när mår jag som bäst? Vi kan också göra arbetet mer meningsfullt genom att ge extra uppmärksamhet åt varje enskilt moment för att förändra och förbättra.

En stor del av vårt liv styrs av arbete, författaren tar upp olika syn på arbete - mellan generationer och mellan könen, dessutom berör han arbetets historia och utveckling. Om det finns en ambivalens inför arbete har också fritiden både risker och möjligheter - fritiden tycks, paradoxalt nog, vara svårare att njuta av än arbetet.

Förbättring av livskvaliteten hänger också samman med en förändring av livsmönster. I vanliga fall funderar man över sitt liv när man är nere eller drabbas av motgång. Csíkszentmihályi pläderar i stället för vanan att fundera över livet när man tycker att det är bra. Genom att utveckla självkännedom kan vi få en djupare förståelse för människans villkor.

Författaren söker här göra en syntes mellan en vetenskaplig grundsyn, moderna naturvetenskapliga landvinningar och religionen, främst då inflytandet från österländskt tänkande. Han menar att vad vi behöver är en allvarlig lekfullhet, en kombination av omsorg och ödmjukhet som gör det möjligt att vara engagerad och samtidigt bekymmersfri.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Finna flow : den vardagliga entusiasmens psykologi :
2022-05-30 21:20
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Finna flow : den vardagliga entusiasmens psykologi
Liknande böcker:
Incel : Om ofrivilligt..
 S. Krakowski
Vässa din sociala komp..
 N. Jacquemot
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Pillret
 I. Carlberg
Hallucinationer
 O. Sacks
Det svenska hatet
 G. Tamas