bokrecensioner boktips

Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel

Författare: Lucía Etxebarría
Genre: Roman
Utgivningsår: 1997
ISBN: 9146210423


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tre systrar i dagens Madrid har mer eller mindre brutit kontakten med varandra. De har valt olika väg i livet, men alla tre känner på sig att något är fel, riktigt fel. Partylivet knäcker Cristina, karriärstressen Rosa, och långtråkigheten Ana. Fast är tiden när de kunde ta hjälp av varandra verkligen förbi - även om något helt oväntat inträffar?
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel :
2005-01-03 00:23
Tre systrar lever tillsynes olika liv i dagens Spanien (Madrid). Lilla systern – festsystern - jobbar på en bar, mellan systern är karriärkvinna och den äldsta är hemmafru. Gemensamt för dem är faderns svek när han en dag övergav familjen utan att någon förklaring för att aldrig återvända. Systrarna har alla fått djupa ärr i själen av detta svek. Trotts de olika livssituationerna finns fullt av destruktivt beteende hos alla systrarna.

En intressant bok om hur händelser i ungdomen eller bardomen kan påverka människor långt senare i livet; om hur känslomässiga konflikter kan leda till destruktion.

Om man är intresserad av Spanien är boken extra intressant. Boken innehåller mindre platsbeskrivningar av Madrid, Baskien (Zarautz och San Sebastian) och Andalusien och då jag har besökt platserna flera gånge känns det extra intressant att läsa dessa platsbeskrivningar.


En bra samtidsskildring men lång ifrån något mästerverk.
Betyg 3
2005-05-08 22:31
Chick lit på spanska. Handlar om tre systrar, lika som blåbär och jordgubbar. Ana , den äldste, är den perfekta hemmafrun med barn och rik make, men sysslolösheten får henne att börja knapra tabletter. Mellansystern Rosa är en intelligent och framgångsrik yrkeskvinna med spikrak karriär, men med noll kärleksförhållanden och ett privatliv tomt som en öken utan oaser. Lilla Cristina är slarvan, jobbar som servitris och tillbringar all övrig tid med att festa och knulla runt. I bakgrunden finns den manipulerande och känslokalla modern och den levnadsglade men frånvarande fadern.

Upplägget är välkänt och skillnaden mellan Madrid och London är inte stor. Men det blir ingen riktig fart i berättelsen och den känns övertydlig och tillyxad. De ingående diskussionerna om sex mellan Cristina och hennes väninnor känns som tonårsrevolt och provokation, "titta vad frigjorda vi unga kvinnor i Spanien är". Man ler lite överseende och förstår att det är menat för hemmamarknaden. Men det är underhållande och ämnet är alltid intressant..... Sexuella övergrepp mot barn är ett idag ofta förekommande tema i böcker, men här skildras det på ett annorlunda och faktiskt lite provocerande sätt.
Under läsningen kommer jag hela tiden på mig själv att tänka på Pedro Almodovar och hans filmer. Hans bild av den spanska kvinnan som teatralisk, överspänd och lite vulgär har präglat mig och passar faktiskt in på personerna i boken.
Boken är svår att betygsätta, så den får en trea. Ett minus dock för titeln (som är direktöversatt). Alla goda ting är tre och man ska aldrig, aldrig någonsin räkna upp mer än tre saker i en titel eller i en rubrik....... Ta t.ex. "Sex, lögner och videoband", det är en Titel det....
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel
Liknande böcker:
Papperspalatset
 M. Cowley Heller
Norna
 G. Nilsson
Vitt slödder
 C. Rydberg
Sanatoriet
 S. Pearse
Renegater
 K. Östergren
En gentlemans egendom
 C. Gaskin
Norna - Gäst
 J. Jensen
Kråknatten
 B. Spong
Andromeda
 T. Bohman
Livbåt nr 2
 M. C Banning
Samma Författare: