bokrecensioner boktips

Julius Caeesar

Författare: Dick Harrison
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789177895640


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Julius Caeesar :
2021-10-31 14:57
Dick Harrisons bok Julius Caesar som ingår i Historiska Medias bokserie Biografier är en mycket bra och välskriven bok.

Gajus Julius Caesar är en av få personer i historien som blivit så omskriven och som under sin karriär kom att göra historiska avtryck som romersk politiker, författare och befälhavare.

Vid 30-års ålder lyckades Caesar bli senator och en av den romerska republikens ledande politiker. År 60 f.kr kom han till makten i form av v ett triumvirat tillsammans med Pompejus och Crasus. Han blev därefter ståthållare i de galliska provinserna och erövrade hela Gallien (dagens Frankrike).

Efter intriger mot honom i senaten av Pompejus vände han sig år 49 f.kr mot Rom, där han gick över gränsfloden Rubicon med en av sina legioner och besatte hela Italien. I inbördeskriget stod slutligen Caesar som segrare över Pompejus som flydde till Egypten där han mördades på order av den egyptiska regenten. Caesar följde efter till Egypten och inledde där et kärleksförhållande med drottning Kleopatra som han återinsatte på tronen.

År 45 f.kr återvände Caesar till Rom. De militära framgångarna i kombination med hans politiska talang gav honom både folkets och arméns stöd vilket till sist möjliggjorde att han kunde utropa sig till Roms diktator på livstid. Men alla ville inte se så mycket makt samlad ho en enda person, det var inte så den romerska republiken skulle styras. Bland Roms senatorer växte därför oppositionen mot diktaturen snabbt, och vid ett möte i senaten år 44 f.kr blev Caesar mördad av en grupp sammansvurna republikaner. De sammansvurnas försök att rädda republiken visade sig dock vara förgäves då Caesar efterträddes av sin adoptivson Octavianus som blev Roms förste kejsare med hederstiteln Augustus.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Julius Caeesar
Liknande böcker:
Kodnamn PAM
 P. Malm
När Balkan brann!
 U. Henricsson
Che Guevara
 D. Harrison
Allt kommer att bli br..
 J. Sjöstedt
Agent Sonya : älskarin..
 B. Macintyre
En droppe midnatt
 J. Diakité
Mitt Ryssland
 V. Agapov