bokrecensioner boktips

Den vita liljan

Författare: Elisabet Nemert
Genre: Roman
ISBN: 9137125427


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Elisabet Nemerts debutroman, Bortom stjärnan, blev älskad av många och har sålts till Tyskland och Norge. Nu följer hon upp succén med en ny historisk kärleksroman i spännande miljöer och med en minst lika fascinerande hjältinna.
Catherina föds år 1460 i Palermo på Sicilien. Hennes mor dör i barnsäng efter att ha bönfallit sin svägerska att ta med sig dottern till Messina, bort från den känslokalle, kvinnoföraktande fadern. Catherina får en lycklig barndom och uppfostras till en sofistikerad renässansdam som även är en mästare på ridning och fäktning. Men när fosterfadern dör slås hennes tillvaro i spillror. Hennes far säljer henne för ett stycke land, till en man som är så grym att hon tvingas fly. Under falsk identitet och förklädd till man beger hon sig till Florens för att söka sin lycka som konstnär. Av en slump träffar hon Lorenzo de Medici, stadens härskare och samtidens störste konstmecenat. Det uppstår en ögonblicklig kontakt dem emellan...
Medelbetyg: 3,88 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den vita liljan :
2004-12-23 15:14
En helt vanlig roman, men av nån anledning njöt jag otroligt av den!
Härligt!
Betyg 4
2006-01-10 14:07
en väldigt, väldigt spännande äventyrlig roman om en ung kvinna som strävar efter lycka och kämpar hårt för sin frihet.
väldigt bra roman läs den!
Betyg 5
2006-03-27 13:32
Det var nära att jag tröttnade och tänkte lämna romanen. Vilken tur att jag inte gjorde det. Den känns som en helt vanlg roman om en stark kvinna under 1400-talet. Men den har några olika bottnar och tankeväckande spår. Den känns lite som Påven Johanna.

Miljöbeskrivningarna är oerhört vackra. Något minus blir det dock eftersom huvudpersonerna känns, för mycket förnuftiga och för mycket kloka. Men behållning av boken har jag.
Betyg 4
2006-04-19 18:45
Den vita liljan är en underbar bok!!! Har den själv och tycker att den är intressant och helt fantastisk. Det är en bra bok som man visserligen kan lägga ifrån sig men som man kommer ihåg länge!!
Betyg 5
2007-03-24 15:13
En mycket bra bok som berör. En av de bästa jag läst. Innehåller allt som en bra roman ska innehålla. Man glädjs åt att vara kvinna i vår tid och samtidigt får man styrka från bokens huvudperson. Läs gärna också "Bortom Stjärnan".
Betyg 5
2007-03-24 17:47
En underhållande bok i historisk miljö. Beskrivningarna av Sicilien och Florens är kärleksfulla och målande, och berättelsen är nog så spännande på ett ganska enkelt sätt.

Det som är ovanligt i den här boken är också dess svaghet, i mina ögon. Huvudpersonen är en stark och modig kvinna, som vågar gå sina egna vägar i en tid full av fördomar och kvinnoförtryck. Detta är underbart, samtidigt som det blir lite väl mycket. Huvudpersonen är så urbota fantastisk så man suckar uppgivet; vart hon än kommer faller alla som furor för hennes charm, vishet och oändliga godhet, och vart hon än kommer så vänder hon även den ondaste skurk till något gott. Jo, visst är det fantastiskt med en kvinnlig hjältinna, men precis som alla hjältar blir mer trovärdiga om de har någon svaghet, så hade även denna sol mått bra av några fläckar.

Ändå, gott betyg åt en underhållande romantisk saga.
Betyg 3
2007-07-17 12:33
Tyvärr blir mitt betyg mycket lågt, lättläst ja men så otrolig och överdriven i sin personbeskrivning, alla är vackra, kloka, modiga. Visst är det bra med starka kvinnliga förbilder men det får vara någon måtta. En pigroman av den värsta sorten.
Betyg 2
2007-10-18 13:18
Den öppnade mina ögon.
Betyg 5
2007-11-13 21:09
jättebra bok med allt vad vad den beskrev! man fängslas av den blandade personkomploten. jag tycker att alla från 10 år och uppåt kan njuta av dena fantastiska bok!
Betyg 5
2007-11-15 16:22
Alla historieintresserade varnas för denna ”harlekinbok”. Jag rekommenderar ”Renässansmänniskan: 1400-talets Italien – myter och verklighet” av Michael Nordberg. Tidens förlag 1993. Har man läst den, går det inte annat än att tycka att det är oerhört löjligt att tro att man på den tiden tänkte ”new age tankar” och romansen med den historiska och mycket mäktige personen Lorenzo di Medici är bara så otrolig. Författarens första bok kan jag dock rekommendera och skriva kan hon ju.
Betyg 2
2007-12-10 10:29
Detta är en bra bok. Vill man läsa historiska skildringar ska man visst läsa något annat tyckte ett föregående kritiker. Men alltså, detta är en roman och då ska den behandlas så, tycker jag. Kan dock hålla med om lite (en annan kritikers röst) att Catherina är lite väl fantastisk och duktig.

Läs gärna också "Rovfåglarnas tid" av samma författare.
Betyg 4
2007-12-10 22:40
Den här boken är bara så bra!
Läs den!!
Den får en klar fyra av mig
Betyg 4
2008-01-09 21:38
En söt bok. Spännande, tragisk och romantisk. Allt man kan önska av en kärleksroman som inte ska sätta allt för djupa spår efter sig.
Betyg 3
2009-06-06 14:43
Jag blev så besviken på denna bok, jag har läst Elisabet Nemert s Vindarnas Ö som jag älskade men Den vita liljan är hemsk dålig och så överdriven. Jag tycker mycket om berättelse om starka kvinnor men då måste det finnas lite mer i personligheten än bara, skönhet, vishet, styrka, mod osv....Ingen människa kan vara så perfekt och samtidigt kännas äkta och trovärdig, därför blir jag bara trött på att läsa om Catherina och hennes mod. Denna roman är kanske något för 14 åringar som har precis lagt undan Min Livs novell och Harlekqin
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den vita liljan
Liknande böcker:
Arvingen
 P. Frankau
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg