bokrecensioner boktips

Matilda

Författare: Roald Dahl
Genre: Ungdom
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9789129695373


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Matilda är känslig snillrik, men herr och fru Vidrigsson behandlar henne som ohyra och inte som en dotter. Ohyra är något man får stå ut med, i alla fall tills man får tag i krypen och kan knäppa iväg dem dit pepparn växer...

Innan Matilda ens fyllt fem år har hon läst böcker av Dickens och Hemingway, Kipling och Steinbeck, och ändå tycker hennes föräldrar att hon bara är till besvär. Så Matilda beslutar sig för att hämnas...

Matildas pappa som är bilförsäljare och för det mesta går klädd i storrutiga kavajer i grälla färger, och hennes mamma som brukar färga håret platinablont är en enkel match för Matilda. Och när rektor Domderassson ger sig på henne i skolan upptäcker Matilda att hon har en märklig kraft som kanske kan rädda skolan och framför allt hennes underbara fröken Honung.


Utdrag ur boken:
The nice thing about Matilda was that if you had met her casually and talked to her you would have thought she was a perfectly normal five-year-old child. She displayed almost no outward signs of her brilliance and she never showed off. ''This is a very sensible and quiet little girl,'' you would have said to yourself. And unless for some reason you had started a discussion with her about literature or mathematics, you would never have known the extent of her brain-power.


Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 3,88 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Matilda :
2004-12-07 00:03
Nästan alla föräldrar avgudar sina barn, oavsett hur snoriga, odrägliga och hopplösa de små kräken är. Det ligger liksom i mammors och pappors natur att bara se det goda hos sina små knoddar. Matildas föräldrar utgör dock ett stort undantag. Matilda är en smart liten tös som lär sig läsa Dickens redan som femåring. Hennes kuvade men underbara lärare ser dock den lilla flickans potential. Matilda upptäcker snart att hon inte bara har begåvningar inom läsning och vanliga ämnen. Matilda kan flytta saker enbart med tankeviljan....och nu vill hon använda sin gåva för att hjälpa sin fattiga lärarinna....

Söt historia och mer sammansatt än många av Dahls andra historier. Allt är ganska förutsägbart, men historien förlorar inte sin charm för det, snarare gör alla överdrifter historien mustig och rolig att läsa. Dahls "Matilda" är rolig, men tillför inte mig något nytt. Den är varken riktigt bra eller dålig. Den får en enkel trea.
Betyg 3
2005-10-26 21:25
Det var längesedan jag läste den här boken, jag var nog inte mer än 11. Men när jag läste den blev det en av mina favoriter så jag bestämde mig att jag skulle läsa den nu när jag var äldre bara för att uppleva gammla minnen.
Jag kan lätt se varför det var en bok jag tyckte var bra när jag var yngre, matilda är lite av den ungen alla barn vill vara, hon är speciell och väldigt duktig. Nu är det dock ingen bok som tilltalar mig längre och jag ångrar lite att jag läste om den.
Jag har även sett den på film och den var väl också ganska bra.
Betyg 3
2005-10-26 22:25
Det var ett tag sedan jag läste den men jag tycker den var skojig!
Betyg 3
2006-04-13 15:08
en bra bok och film!!!!!!!!!!!!
Betyg 5
2007-01-30 19:34
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken när jag var 8-10 år. Idag kan jag tänka mig att den inte är lika vass längre.
Betyg 3
2007-06-02 16:21
"Matilda" är en av Dahls sista böcker från 1988. Man kan säga att det finns tre problem i boken:
Hur ska Matilda stå ut med sina föräldrar?
Hur ska Matilda göra sig av med rektor Trunchbull?
Hur ska Matilda hjälpa sin fröken, Miss Honey?

Lösningarna går inte helt oväntat hand i hand och leder till det lyckliga slutet.
Storyn var helt okej, men jag undrar om jag inte gillade illustrationerna med den väldigt lilla och söta femåringen Matilda mer.
Jag läste "Matilda" på engelska (därav citatet) men såg att de översatt namnen när jag hittade den svenska handlingssammanfattningen...Vidrigsson...

Betyg 3
2008-01-17 17:31
Jag älskar den !
Betyg 4
2008-01-27 00:20
Älskar denna boken! En sann Dahl-anda med typiska Dahl-karaktärer. Skönt att barn kan ge igen ibland!
Betyg 5
2008-07-29 05:45
super bra bok helt fantatisk
man får sådana härliga känslor
men den handlar också om hur barn far illa
men få hjälper ett barn
Betyg 5
2010-06-09 19:45
Boken är rolig och bilderna är charmiga, även om det egentligen är hemskt med Matildas föräldrar som inte bryr sig om henne. Jag gillade den, men det är inte den bästa av Roald Dahl.
Betyg 3
2011-04-25 19:34
Jättebra, både filmen och boken! Rekommenderas starkt!
Betyg 5
2011-12-31 14:39
En bra bok som jag kände igen mig i när jag läste det några år sedan. Roliga namn. Ibland lite överdrivet moralisk men ändå okel.
Betyg 3
2012-02-17 16:03
jag tyker det är den bästa roald dahl boken .ps jag har läst alla böker med roald dahl och jag är bara tio år.
Betyg 5
2012-03-26 03:51
En bra boh. Gilar det där lite galna i den.
Betyg 3
2012-08-12 15:59
Läste den här boken för första gången när jag var runt 8 år. Sedan läste jag om den gång på gång! Ett av Roald Dahls många mästerverk! En av mina favoritböcker när jag var "liten". (Alla favoriterna var självklart skrivna av den fantastiske herr Dahl)
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Matilda
Liknande böcker:
Skuggan av Anna
 R. James
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Flickan i verkligheten
 K. Thorvall
Kom hit
 J. Wickholm
Flicka i Paris
 K. Thorvall
Flicka i april
 K. Thorvall
Rävpojken
 E. Hildén