bokrecensioner boktips

Stockholms blodbad

Författare: Dick Harrison
Genre: Biografi
Ämnesord: historia
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177890515


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

»Dick Harrison är en mycket skicklig författare som uttrycker sig enkelt och intresseväckande ... Författaren hinner med imponerande mycket, trots bokens korta format. Betyg 5/5.« BTJ

Den 8 november 1520 rullar huvudena på Stortorget. Offrens blod blandar sig med regnet och flyter ut mellan gatstenarna. Det fasansfulla skådespelet är en del av kung Kristian II:s skoningslösa hämndaktion mot dem som bestridit hans makt. Majestätets prominentaste motståndare halshuggs, efter att ha dömts som kättare i en snabb rättegång, andra lynchas och hängs. Det som de omkring hundra döda trodde skulle bli en försoningsfest visade sigvara deras egen avrättning.

Stockholms blodbad, som markerar slutet på den svenska medeltiden, var en av många brutala massavrättningar i Europa under 1500-talet. Med sin omfattande kunskap om tidsperioden reder Dick Harrison ut bakgrunden till en av svensk historias mest mytomspunna händelser, under en epok då grymma straff och samvetslösa härskare var vanliga inslag.

Bokserien Sveriges dramatiska historia lyfter fram spännande episoder och fascinerande tidsepoker ur den svenska historien. Här presenteras på ett fängslande sätt de människor och händelser som format det land vi idag lever i.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stockholms blodbad :
2020-03-14 11:19
Dick Harrisons bok Stockholms blodbad är en bra och händelserik bok. Där författaren försöker drar paralleller mellan Stockholms blodbad och Karl IX:s avrättningar.

Kristian II kröntes till svensk kung den 4 november 1520 och Stockholms blodbad ägde rum den 8-9 november 1520. Då avrättades mellan 80-100 personer på Stortorget i Stockholm. De avrättade hade utpekats som anhängare till Sten Sture d.y. och som kättare, eftersom de skulle ha understött dennes angrep på biskop Trolles borg Stäket.

Kristian II hoppades på att stärka sin makt och därmed aven Kalmarunionen genom Stockholms blodbad.
En mycket bra och underhållande bok som jag varmt kan rekommendera.


Betyg 4
Liknande böcker:
Henrik VIII
 D. Harrison
Karl XII
 V.
Jag är fotboll
 Z. Ibrahimovic
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson