bokrecensioner boktips

Den lille vännen

Författare: Donna Tartt
Genre: Roman
ISBN: 9789174293890


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I familjen Cleve talar man om allt, allt utom Robin. Man höll på att förbereda Morsdagsfesten den där ödesdigra dagen för tolv år sedan. Det var grannfrun som upptäckte honom, hängande strypt ute i trädgården. De oklara omständigheterna kring pojkens död ligger som dämpande gråhet över släkten. Det sargade hemmet sköts av den svarta husan Ida medan Robins mamma och mellansyster sömngångaraktigt rör sig mellan säng och soffa. När det skedde var Harriet nyfödd men nu är hon en kavat tolvåring. Med bästa kompisen Hely i släptåg bestämmer sig Harriet för att på egen hand undersöka sin storebrors död.
Medelbetyg: 2,9 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den lille vännen :
2004-11-08 10:00
Usch, vad seg den här boken var! 632 sidor med bara en massa bla, bla, bla. Mycket snack och lite verkstad. Efter en tredjedel av boken förlorade jag intresset helt och började skumma igenom vissa partier. Det är väldigt sällan jag gör så och det är en indikation på att boken är riktigt, riktigt dålig i min smak.
Betyg 1
2004-11-15 11:52
Av baksidetexten att döma ska boken handla om Harriet som undersöker omständigheterna kring hennes storebror Robins död för 12 år sen. Jag tycker inte att boken infriar det löftet, det handlar mer om Harriets vardagsbestyr samt våndor inför andra saker i livet. Som barndomsskildring är dock boken helt okej.

Själva intrigen gör att det finns en potential till att det här kunde bli en väldigt spännande bok men tyvärr tar det hela en helt annan riktning. Språket är välformulerat men för detaljerat. Det blir bara en massa ord, ord, ord och beskrivningar av miljöer, människor och händelser och aldrig kommer författaren till skott. Boken känns meningslös och när den efter många om och men äntligen är utläst lämnar den mig som läsare med en stor känsla av besvikelse.
Betyg 2
2005-01-16 20:46
en helt underbar bok! tycker den är ganska mycket bättre än den första, tyvärr är det inte så många som håller med mig...
mig tilltalade den dock väldigt och den är väl värd en femma
Betyg 5
2005-03-17 15:09
Lille Robin hittas strypt ute i trädgården och
denna händelse sätter hela familjen i ett trauma.
Många år senare försöker lilla syster Harriet få
en förklaring...

Bitvis en ganska seg historia men fängslande.
Ett välformulerat men aningen tomt språk.
Historien känns ibland mycket trööög.

Knappt läsvärd!
Betyg 3
2006-03-20 19:06
Det tog nästan tio år för Tartt att skriva uppföljaren till succedebuten Den hemliga Historien, men det var väl värt det.
Den lilla vännen handlar om Harriet Cleve, tolv år gammal, envis och med en näsa för intriger.
När Harriet var en liten bebis dog hennes storebror under mystiska omständigheter. Familjen Cleve vägrar att tala om Robin. Harriet bestämmer sig för att lösa mysteriet med broderns död och se till att förövaren får sitt straff.
Tartt är fantastisk på att bygga upp stämningar. Hennes berättelse är så detaljerad och full av intrikata personkaraktärer.
Betyg 4
2006-04-18 23:26
Ett storartat misslyckande. Handlar om barns misstag beträffande känsla-förnuft och dess förödande konsekvenser i praktisk handling.
Tråkiga ointressanta utvikningar. Seg.
Synd eftersom " Den hemliga historien " var så bra.

Betyg 1
2006-06-19 16:00
Som i den första boken är det personskildringarna som är behållningen men här är historien inte lika stark.
Betyg 4
2007-11-10 21:23
Köpte den så fort den kom ut, hade höga förväntningar efter den tidigare boken. Men till min fasa så kunde jag knappt läsa den. Om det inte hade varit för mina höga förväntningar så kanske den skulle ha fått en 2:a... kanske.
Betyg 1
2021-02-07 17:32
Jag älskar denna bok. Miljöskildringen av den amerikanska södern och personporträtter är fenomenal. Förväntar man sig en händelserik handling med rask tempo så är det ingen bok för er. Den Lille vännen är en historia som beskriver, det är en barndoms skildring, med udda karaktärer , komplicerade relationer, och familhe hemligheter.
Boken tar sin tid att läsa men jag hade inte en tråkig stund .
Betyg 5
2021-05-16 17:11
En mustig välskriven historia. Lite väl mustig visar det sig. Jag ser att vissa älskar den och andra avskyr den, jag hamnar mitt i mellan.

Den inledande intrigen handlar om en pojkes märkliga död och man förväntar sig en jakt på sanningen om vad som egentligen hände. Det vi får läsa är vad som egentligen händer med hans syster. Det är en djup, träffsäker skildring om småstadslivet i Mississippi. Vissa partier är riktigt bra men transportsträckorna är långa.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den lille vännen
Liknande böcker:
Sommarens röster
 R. Pilcher
Min Martina
 J. Jordås
Vildingarna
 D. Eggers
Refug
 M. Houllebecq
Änglarummet
 E. Klingberg
Kallmyren
 L. Marklund
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup