bokrecensioner boktips

Jag har ingen vilja till makt

Författare: Dick Harrison
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, historia
ISBN: 9789170379451


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tage Erlander är den svenska statsminister som suttit längst vid makten 23 år. Trots detta har ingen skrivit någon större biografi över hans liv och gärning. Hans dagböcker och hans egna memoarer är de enda skildringar som funnits att tillgå för den som önskat lära känna Sveriges främste politiker under efterkrigstiden.

Dick Harrison har skrivit ett rikt illustrerat standardverk över Erlander som ger en bild av en mycket sammansatt person. Han var obrottsligt lojal mot människor han tyckte om och delade politiska ståndpunkter med, samtidigt som han kunde drivas av ett nästan oförsonligt hat mot vissa politiska motståndare. Han insåg till fullo begåvningen hos yngre manliga kolleger, som Olof Palme, men var märkligt oförmögen att inse styrkan hos kvinnorna i partiet. Han förenade kärleken till politiken med ett brinnande intresse för naturvetenskap, litteratur och scendramatik.

Tage Erlander var statsministern som inte ville ha makten men som likväl var makten personifierad under nästan ett kvarts sekel. Han plågades ideligen av dåligt självförtroende men lyckades genomdriva i princip alla reformer han föresatte sig, mycket tack vare sitt älskade Harpsund och stödet från familjen.

"Fascinerande läsning." Länstidningen Södertälje
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag har ingen vilja till makt :
2019-08-17 14:04
Dick Harrison har skrivit en biografi om Tage Erlander. Boken är lång och blir stundtals lite tungläst och ointressant.

När Socialdemokraterna gripit makten 1932 har man ett tydligt uppdrag: att sätta folket i arbete och reformera bort den värsta nöden. Vid 1950-talets mitt är man i stort sett färdig. Partiet måste då ha en ny uppgift, annars kan borgarna ta över.

Erlanders lösning blir idén om ”de stigande förväntningarnas missnöje”. Samhället blir aldrig färdigbyggt. De många människornas välfärdsambitioner kommer inte att mättas, utan stegras i takt med att de mest grundläggande behoven är tillgodosedda.

Erlanders tid är påfallande lik vår. Det råder kallt krig, socialdemokratin regerar med mittenpartier och tidvis är det stora problem i riksdagen.

En bok om en intressant person som jag kan rekommendera.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag har ingen vilja till makt
Liknande böcker:
Kodnamn PAM
 P. Malm
När Balkan brann!
 U. Henricsson
Che Guevara
 D. Harrison
Allt kommer att bli br..
 J. Sjöstedt
Agent Sonya : älskarin..
 B. Macintyre
En droppe midnatt
 J. Diakité
Mitt Ryssland
 V. Agapov