bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den andra kvinnan
Den drunknade
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAftonland

 
Författare: Therese Bohman
Genre: Roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789113072364
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

Aftonland är en idéroman om kärlek, konst och ensamhet. Karolina rör sig i intellektuella kretsar men hela tiden finns där det rent mänskligt närvarande det sexuella, det pulserande, livskonkurrensen, ledan och sveken, konsekvensernas rädsla och lockelse.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Aftonland :


Arne 2017-12-12 20:44
Den 40-åriga konstprofessorn Karolina har just brutit upp från ett långt men kärlekslöst förhållande. Hon navigerar sig vant fram i den akademiska världen men ensamheten och insikten att den biologiska klockan faktiskt existerar gör att ledan och en känsla av meningslöshet håller på att ta över hennes liv. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han har inte uträttat något hittills men säger sig nu ha tillgång till en sensationell brevväxling som ska ge en helt ny bild av en kvinnlig konstnär vid förra sekelskiftet. Karolina blir intresserad, både känslomässigt och intellektuellt, men frågan är om det gamla talesättet fortfarande gäller; "Om något verkar för bra för att vara sant - är det i allmänhet för bra för att vara sant...?"

Det var Therese Bohman skrev mästerverket Den andra kvinnan, men Aftonland är inte riktigt på den nivån. Dock klart läsvärd, en idèroman om kärlek, konst och ensamhet. Även i rent intellektuella kretsar finns det rent mänskliga närvarande, det sexuella, livskonkurrensen och jämförelsen med andra, saknaden att inte ha någon att komma hem till, sökandet efter närhet och gemenskap. Karolina är ingen hämmad kulturtant, hon tar för sig av männen, dricker för mycket alkohol för ofta och vågar visa att hon vill mer än bara sex. Men att vara för sent ute och bli avvisad tycks vara hennes lott, även om hennes syn på livet är mer resignerad är bitter, något som författaren ska ha en eloge för. Bitterfittor har vi mer än nog av i litteraturen.

Ska jag nämna något negativt är de i mitt tycke alltför detaljerade miljöskildringarna. Hjalmar Söderberg har en gång gjort den ultimata stockholmsskildringen, här känns det bara som utfyllnad.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Aftonland


  Köp boken som film på cdon: