bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den andra kvinnan
Den drunknade
Liknande böcker:
Det finns alltid förlå..
 A. Ragde
The people in the trees
 H. Yanagihara
Slam
 N. Hornby
Zero Minus Ten – (Firs..
 R. Benson
Zero Minus Ten (First..
 R. Benson
Zero Minus Ten
 R. Benson
Insde Out
 B. Eisler
Insde Out
 B. Eisler
The children's book
 A. Byatt
Balladen om det sorgsn..
 C. McCullers

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker


     

Aftonland

 
Författare: Therese Bohman
Genre: Roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789113072364
 

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

Aftonland är en idéroman om kärlek, konst och ensamhet. Karolina rör sig i intellektuella kretsar men hela tiden finns där det rent mänskligt närvarande det sexuella, det pulserande, livskonkurrensen, ledan och sveken, konsekvensernas rädsla och lockelse.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Aftonland :


Arne 2017-12-12 20:44
Den 40-åriga konstprofessorn Karolina har just brutit upp från ett långt men kärlekslöst förhållande. Hon navigerar sig vant fram i den akademiska världen men ensamheten och insikten att den biologiska klockan faktiskt existerar gör att ledan och en känsla av meningslöshet håller på att ta över hennes liv. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han har inte uträttat något hittills men säger sig nu ha tillgång till en sensationell brevväxling som ska ge en helt ny bild av en kvinnlig konstnär vid förra sekelskiftet. Karolina blir intresserad, både känslomässigt och intellektuellt, men frågan är om det gamla talesättet fortfarande gäller; "Om något verkar för bra för att vara sant - är det i allmänhet för bra för att vara sant...?"

Det var Therese Bohman skrev mästerverket Den andra kvinnan, men Aftonland är inte riktigt på den nivån. Dock klart läsvärd, en idèroman om kärlek, konst och ensamhet. Även i rent intellektuella kretsar finns det rent mänskliga närvarande, det sexuella, livskonkurrensen och jämförelsen med andra, saknaden att inte ha någon att komma hem till, sökandet efter närhet och gemenskap. Karolina är ingen hämmad kulturtant, hon tar för sig av männen, dricker för mycket alkohol för ofta och vågar visa att hon vill mer än bara sex. Men att vara för sent ute och bli avvisad tycks vara hennes lott, även om hennes syn på livet är mer resignerad är bitter, något som författaren ska ha en eloge för. Bitterfittor har vi mer än nog av i litteraturen.

Ska jag nämna något negativt är de i mitt tycke alltför detaljerade miljöskildringarna. Hjalmar Söderberg har en gång gjort den ultimata stockholmsskildringen, här känns det bara som utfyllnad.
Betyg 4

Skriv egen bokrecension till AftonlandKÖP PÅ CDON.COM


 


Köp boken som film på cdon: