bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Middagstimmen
Liknande böcker:
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Makten
 N. Alderman
Allt utom det
 H. Busch
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Daisy Jones & The Six
 T. Jenkins Reid

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKörsbärslandet

 
Originaltitel: Altes Land
Författare: Dörte Hansen
Genre: Roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789188107121
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Debutanten Dörte Hansen stod för Tysklands största litterära sensation 2015. Hennes Körsbärslandet (Altes land) blev årets mest sålda bok och tog såväl läsare som kritiker med storm.

Med torr humor, vass blick och träffsäkra formuleringar väver Dörte Hansen i Körsbärslandet en historia som utspelar sig i det natursköna och pittoreska Olland, söder om Hamburg. Här kantas flodstränderna av fruktträd och stora korsvirkeshus, plattyskan regerar och traditionerna väger tungt. Och här, utspelar sig en historia som kryper in under huden på läsaren och stannar kvar länge.

I över sextio år har Vera Eckhoff bott i Olland. Hon är ett flyktingbarn från Ostpreussen som aldrig riktigt landat. I hela sitt liv har hon känt sig som en främling i byn. Tills det en dag återigen står två flyktingar utanför dörren: Veras systerdotter Anne och hennes lille son Leon. Anne har flytt från det närliggande Hamburg-Ottensen, där pretentiösa, perfekta föräldrar bär runt på sina barn som om de vore prispokaler. Och där hennes man älskar en annan.

Dörte Hansen flätar skickligt ihop livets mörka och ljusa sidor. I botten på Körsbärslandet ligger en nattsvart flykt undan krig och en skildring av den rotlösa sorg man som flykting bär med sig resten av livet. Här finns en svärmor som drivs till själsligt fördärv av sin svärdotter och en mor som överger sitt barn. Men här finns lika många ljusa trådar som lyser upp berättelsen och som lockar till skratt. Inte minst i Dörte Hansens sätt att berätta sin historia. Med knastertorr humor skildrar hon egensinniga, kantiga karaktärer. Hon målar upp komiska krockar när oförstående stadsbor möter motsträviga bönder och hon dissekerar humoristiskt Hamburgs hipsterföräldrar.

Medelbetyg: 3 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Körsbärslandet :


okidoki 2016-11-12 15:58
En del av Körsbärslandet är en ren underhållningsroman som ironiserar över moderna stadsmänniskors vanor och värderingar. En annan del av berättandet är så mycket mer allvarligt och angeläget: Flykten från dåvarande Ostpreussen efter andra världskriget och försöket till anpassning efter så traumatiska upplevelser. Det blir bara en trea eftersom ett allvarligt tema delvis slarvas bort.
Betyg 3

BlommigaBarbro 2016-12-15 18:08
Trist!
Betyg 1

Arne 2018-09-15 21:53
Vera Eckhoff, pensinerad tandläkare, lever ensam i sitt stora och förfallna hus i en liten by iOlland, nordväst om Hamburg nära floden Elbe. Här finns Europas största odlingar av körsbär ocxh äpplen och på våren färgas hela landskapet vitt av blommande fruktträd. Men Vera bryr sig inte, hon struntar i sina träd och är tillfreds som det är, till grannarnas förtret som bara ser förfall och misskötsel. Men så står plötsligt Veras systerdotter Anne och hennes son Leon utanför dörren. Anne har lämnat ett havererat äktenskap och som en modern flykting söker hon nu husrum hos Vera. Hon i sin tur har aldrig glömt hur hon själv kom till huset som femåring, tillsammans med sin mor, efter en desperat flykt undan Röda Armén i slutskedet av andra världskriget. De var inte välkomna men fick stanna på nåder, något som gjort att Vera alltid känt sig som en främling i byn. Så hon tar emot Anne och då bägge är enstöringar går det bra så länge de håller sig på varsin kant. Och med Leon som modererande kraft tinar bägge upp och får en djupare kontakt både med varann och med grannarna...

Detta är en fruktansvärt bra bok, läs den, läs den, läs den! Jag befarade eländesporr och flyktingtrauman sida upp och sida ner, men även om författaren inte väjer för mörker och tragedi låter hon det aldrig ta över. Istället är det en varm och empatisk berättelse om udda människor som skapar sig ett liv och går vidare trots svåra uppleverlser. Språket är enkelt men ändå målande, utan överdrivet detaljrabblande och karaktärerna skildras med torr humor och ett bitskt men realistiskt synsätt på sin omgivning.

Som en motvikt till de i grunden tragiska livsödena skildras med dräpande ironi självupptagna hipsterföräldrar i Hamburg och andra storstadsbor som flyttar ut på landet för att "leva nära naturen", odla ekologiskt och uppfylla sina naiva drömmar om det perfekta lantlivet. Författaren är skoningslös mot de omedvetna stadsborna som ska lära de gamla bönderna hur livet på landet ska vara och hur man odlar frukt giftfritt, men som efter några år flyr tillbaka till tryggheten i storstan.

Just kritiken mot vår tids gröna vågare gör recensenterna väldigt nervösa. Jag roade mig med att läsa några omdömen i Expressen och GT och gapskrattade över hur träffade de kände sig. Formuleringar som att den delen av romanen "stöter bort" och "det hade blivit en större roman utan driften med Hamburghipstrarna" visar precis hur känsligt det är. Men om hon, som de flesta författare gör, istället varit lika nedlåtande mot landsbygdsborna hade det inte blivit någon reaktion, utom möjligen applåder. Och när de läste det citat som sammanfattar både den sommar som gått och hur livet på landet verkligen är, åtminstone för våra utflyttare, då satt säkert våra storstadsrecensenter med gapande munnar och tomma ögonpar:
"Sommaren på landet var som ett krig. Naturen gick till attack och hon var inte nådig. Det går inte att förhandla med henne."

Så himla sant!

Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Körsbärslandet


  Köp boken som film på cdon: