bokrecensioner boktips

Middagstimmen

Författare: Dörte Hansen
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, humor, natur, kultur
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789188901279


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Middagstimmen :
2019-11-29 13:05
Ingwer Feddersen känner inte längre igen den by han växte upp i. Det mesta har stängt igen och invånarna har antingen åldrats eller flyttat därifrån. Skolan, bageriet och handelsboden har stängt. Inga storkar häckar längre på taken. Och det finns inte längre några små lantgårdar kvar, korna har sålts. De få mjölkgårdar som finns har hundratals kor och anställd personal. Allt har ändrats. Men på värdshuset är hans gamla far kvar, Sönke Feddersen fortsätter bakom sin bardisk trots att det blir allt färre gäster. Envis som en åsna och med rollatorn till stöd serverar han fortfarande sina gamla kunder. Hans fru är på väg in i dimman och hans dotter försvunnen. Vad är Ingwers plats i detta, har han något ansvar att föra arvet vidare eller ske han återvända till det trygga jobbet på universitetet?

Efter att ha läst några kapitel konstaterade jag, nej det gick inte! Det gick inte att toppa eller ens upprepa mästerverket Körsbärslandet, författarens debutbok. Men det är väl inte att begära. Annars är upplägget och stilen densamma, ett antal udda karaktärer i en nordtysk landsortsby. Det tar ett tag innan man kommer dem inpå livet, precis som i verkligheten, men de är skildrade med värme och trovärdighet. Berättelsen hoppar mellan dåtid och nutid utan underrubriker och man får vara på tårna för att hänga med.
Det som är bra med boken är författarens förmåga att fånga olika känslor, särskilt känslan hur allt förändras i omgivningen. Man kan inte göra något åt den, frågan är om man ens vill eller ska? Det vemodet är även författarens egen, hon ser med saknad på det gamla bysamhället med smågårdar och mångbruk men vill hon verkligen ha det tillbaka?
Detta känns så väl igen, vi har samma debatt i Sverige. Alla sägar sig värna om det småskaliga lantbruket men hur många vill betala vad det kostar eller leva så? Den gamla idyllen var inte så idyllisk, det framgår även i boken. Den är skriven som en yttre iakttagelse, författaren har distans men ändå värme och förståelse för att kampen för överlevnad inte alltid är så vacker. En dråplig men samtidig tragisk scen är när byns kvinnliga lanthandlare kör till den nya stormarknadens parkering och ställer sin bil intill någon bybos. När denne kommer med sina fulla kassar tittar hon på vederbörande, hälsar och kör sin väg. Budskapet är levererat...

Ämnet och anslaget i sig gör att boken tycks sakna både början och slut, den är ett nedslag i en miljö som drastiskt förändrats medan människorna blivit kvar. Här finns varken lösningar eller pekpinnar, jag ser det som naturligt medan andra kanske vill ha en större tydlighet och svar från någon som tror sig veta...

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Middagstimmen
Liknande böcker:
Världen utan dig
 J. Santopolo
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Vattendansaren
 T. Coates
Skriva & älska
 L. King
Rosa Candida
 A. Olafsdottir
Här är jag nu
 K. Cambell
Infrusna tillgångar
 P. Wodehouse
Samma Författare: